Sari direct la conținut

Liderul PPDD Gorj, cercetat penal pentru ca partidul achita tariful pentru spalarea masinilor alegatorilor

HotNews.ro

Liderul PPDD Gorj Catalin Zamfira, candidat la Senat, e cercetat penal dupa ce a fost reclamat ca le achita oamenilor contravaloarea serviciilor de curatare a masinilor la spalatorie, conducerea partidului afirmand ca formatiunea a incheiat contract cu spalatoria pentru astfel de cadouri electorale, relateaza Mediafax.

Conform unui comunicat de presa de marti al Politiei Gorj, contravaloarea spalarii unui autoturism este suportata de catre o formatiune politica implicata in campania electorala.

„Din primele acte premergatoare efectuate in acest caz s-a stabilit ca spalatoria auto apartine unei societati comerciale din municipiul Targu-Jiu, iar in data de 15 noiembrie intre persoana imputernicita ca administrator al societatii si reprezentantul unei formatiuni politice a fost incheiat un contract de prestari servicii, in sensul ca firma se obliga sa efectueze, zilnic, servicii de spalatorie auto, iar contravaloarea prestatiilor sa fie achitata de catre reprezentanti ai acelei formatiunii politice”, precizeaza IPJ Gorj.

Potrivit unor surse judiciare, in acest caz este cercetat pentru mita electorala reprezentantul PPDD care a incheiat contractul cu spalatoria, respectiv presedintele interimar al filialei Gorj a partidului, Catalin Zamfira, candidat la Senat, cercetarile fiind declansate dupa ce acesta a fost reclamat prin 112 la Politia municipiului Targu Jiu ca le-ar achita oamenilor contravaloarea serviciilor de curatare a masinilor la o spalatorie din oras.

Prim-vicepresedintele PP-DD Diana Voiculescu a confirmat ca acel contract cu spalatoria a fost incheiat de Catalin Zamfira: „Pe noi nu ne-a informat nimeni nimic despre niciun dosar, dar contractul cu spalatoria a fost incheiat de domnul Catalin Zamfira. Stiu ca Politia face o ancheta pentru ca ne-au spus oamenii ca au fost urmariti prin oras cu girofarurile si chemati sa dea declaratii daca si-au spalat masinile la aceasta spalatorie, de parca Politia nu ar mai avea alta treaba”.

Diana Voiculescu a precizat ca ea a fost cu ideea oferirii acestui cadou electoral pentru alegatori, dupa ce a mers la spalatorie cu masina lui Dan Diaconescu si a platit suma de 9 lei pentru un exterior.

„M-am dus cu Rolls-Royce-ul si cand am vazut cat costa mi-am dat seama ca este un produs sub plafonul de 10 lei, prevazut de legea electorala, dupa care am negociat cu reprezentatii spalatoriei pentru un pret de 7 lei. Am facut contract cu ei pentru a spala maximum 60 de masini pe zi, in limita acestui pret, primim factura la partid si o platim. Daca cei de la Politie fac dosar penal pentru asa ceva nu au decat pentru ca vom avea si alte actiuni de acest gen si probabil vor mai deschide si alte dosare”, a mai sustinut Diana Voiculescu.

Dan Diaconescu a fost reclamat si el la Politie cu o zi inainte de a incepe campania electorala, cand a organizat la Targu Jiu un spectacol pentru a-si lansa candidatura, ocazie cu care a oferit spectatorilor pachete cu biscuiti, sucuri si mici.

Candidatii la alegeri nu vor mai putea oferi alegatorilor alimente, bauturi sau produse din tutun, ci doar marfuri nealimentare in valoare de pana la 10 lei si obiecte de propaganda electorala precum calendare, pixuri, brichete, DVD-uri, tricouri, pungi, manusi inscriptionate cu insemne electorale.

Noua regula a fost introdusa de Guvern prin ordonanta de urgenta aprobata in sedinta din 6 noiembrie.

Legislatia actuala stabileste ca tentativa, promisiunea si darea de bani si obiecte de folosinta in scopul determinarii alegatorilor de a vota intr-un fel sau altul se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la cinci ani, fiind insa exceptate „obiectele cu caracter simbolic”, care nu erau insa definite.

Prin ordonanta de urgenta, Guvernul a detaliat care sunt obiectele ce pot sau nu pot fi folosite in campania electorala. Astfel, in categoria bunurilor interzise au fost incluse alimentele, bauturile alcoolice sau nealcoolice, produsele din tutun sau marfurile nealimentare, exceptate fiind doar materiale si obiecte de propaganda electorala precum afise, pliante, carti postale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, brichete, chibrituri, insigne, ecusoane, DVD-uri, fanioane, steaguri, cani, pungi, tricouri, sepci, esarfe, fulare, veste, fesuri, manusi, pelerine, jachete inscriptionate cu insemnele electorale ale formatiunii politice sau candidatilor.

Sunt exceptate si alte obiecte de propaganda electorala inscriptionate cu insemnele electorale ale formatiunii politice sau candidatilor a caror valoare nu depaseste 10 lei fara TVA pentru fiecare articol, fara insa sa poata face parte din categoria alimentelor, bauturilor alcoolice sau nealcoolice si produselor din tutun.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro