Sari direct la conținut

Liderul republican McCarthy se întâlnește cu președintele taiwanez / China a amenințat cu „represalii”

HotNews.ro
Kevin McCarthy, Foto: Michael Brochstein / Zuma Press / Profimedia Images
Kevin McCarthy, Foto: Michael Brochstein / Zuma Press / Profimedia Images

Republicanul Kevin McCarthy, președintele Camerei Reprezentanților din SUA, s-a întâlnit miercuri, în California, cu președintele taiwanez Tsai Ing-wen, în pofida amenințărilor repetate cu represalii din partea Chinei, potrivit AFP.

Manifestanți pro-Beijing și pro-Taiwan s-au confruntat în fața Bibliotecii prezidențiale Ronald Reagan din Simi Valley la sosirea liderului, aflat oficial în „tranzit” prin Statele Unite, în drum spre casă după un turneu în America Latină.

Întâlnirea a iritat foarte mult Beijingul, autoritățile chineze promițând „represalii” și a înmulțit declarațiile furioase în ultimele săptămâni.

China consideră că Taiwanul este una dintre provinciile sale care trebuie recucerită, favorizând „reunificarea pașnică”, dar fără a exclude folosirea forței. Conform principiului său „O singură China”, nicio țară nu ar trebui să aibă legături oficiale cu Beijingul și Taipei în același timp.

Într-un ultim avertisment, luni, ministrul de externe a reiterat că „China se opune cu fermitate” întâlnirii dintre cel de-al treilea oficial american și președinta Taiwanului.

Beijingul a explicat, de asemenea, că este pregătit să își „apere cu fermitate suveranitatea națională și integritatea teritorială”, fără a menționa în mod expres posibile manevre militare.

Statele Unite mențin de mult timp o „ambiguitate strategică” în chestiunea Taiwanului. Această doctrină vizează atât să descurajeze China să invadeze Taiwanul, cât și să împiedice liderii insulei să provoace Beijingul prin declararea oficială a independenței sale.

Precedentul Pelosi

Washingtonul a recunoscut politica Beijingulului din 1979, dar rămâne cel mai puternic aliat și principalul furnizor de arme al Taiwanului. Sprijinul pentru insulă este unul dintre puținele consensuri bipartizane din Congresul american, iar sub mandatul lui Tsai Ing-wen, Taiwanul s-a apropiat de SUA.

În august anul trecut, președintele taiwanez a primit-o în Taiwan pe democrata Nancy Pelosi, șefa Camerei Reprezentanților la acea vreme.

Această vizită a provocat furia Beijingului, care a efectuat exerciții militare în jurul insulei la o scară nemaiîntâlnită de la mijlocul anilor 1990.

Consulatul chinez din Los Angeles a declarat luni, într-un comunicat, că McCarthy „încearcă cu încăpățânare să joace cartea Taiwanului” pentru a ține în frâu Beijingul. „Este probabil să facă din nou aceeași greșeală, ceea ce va afecta și mai mult relația sino-americană”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro