Limuzine pentru guvernanti
In ultimii trei ani, politistii departamentului Antidrog din cadrul Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Timisoara (CZCCOAT) au confiscat, umbland cu Daciile din dotare, 18 masini, unele dintre ele avand marci prestigioase. Colegii lor de la departamentul Crima Organizata (din cadrul aceluiasi centru zonal) au confiscat de doua ori mai multe autoturisme, majoritatea de lux.
Masinile confiscate sunt preluate de Directia de Finante, care scoate la licitatiile vechiturile si trimit la Guvern limuzinele.
Vedete in curtea IPJ
„In ultimii trei ani, colegii mei au confiscat patru autoturisme BMW, doua Volvo, un Porche, un autocar Icarus, un microbuz, un Mercedes, un Citroen, doua Opeluri (Vectra si Kadett), un Alfa Romeo, un Renault si trei Dacii.
Unele s-au dus la Bucuresti, altele au fost valorificate de Finante, in timp ce cateva au fost returnate fostilor proprietari, prin sentinta unei instante de judecata ramasa definitiva si irevocabila” – a declarat, pentru BANATEANUL, unul dintre ofiterii departamentului Antidrog din cadrul CZCCOA Timisoara.
Masini noi, masini vechi
Directia Finantelor Publice ne-a confirmat ca, in ultimii trei ani, s-au predat Secretariatului General al Guvernului patru masini.
„E vorba de un autoturism Porche in valoare de trei miliarde de lei, un autobuz marca MAN de 180,4 milioane, un Nissan Terano in valoare de 578 milioane si un Volkswagen Passat, evaluat la 364 milioane de lei” – a declarat, pentru BANATEANUL, Doru Dudas, director general-adjunct al Directiei Finantelor Publice Timis.
Pe de alta parte, din 2001 pana in prezent, Directia Finantelor Publice a valorificat, prin licitatii, 48 de masini, in valoare totala de 596 de milioane de lei. „Au fost masini vechi. Pentru unele dintre ele a trebuit sa organizam mai multe licitatii, ca nu le-a luat nimeni.
Unele dintre ele, mai vechi, am fost nevoiti sa le vindem la pachet cu alte masini, mai noi, pentru ca altfel nimeni nu le-ar fi cumparat. Va dati seama, ce a fost mai bun a plecat la Bucuresti!” – a explicat Doru Dudas.
Din 1996, nici una dintre masinile ramase in custodia celor de la Finante n-a putut fi inmatriculata.
Passat pasat la Tartasesti
In acest an, Directia Finantelor Publice Timis a trimis spre Capitala un Volkswagen Passat din 1999, evaluat de expertul tehnic la 364 milioane de lei.
Comisia interministeriala de pe langa Secretariatul General al Guvernului care face repartizarea bunurilor confiscate, comisie constituita prin decizie a primului-ministru, a hotarat ca Volkswagenul Passat s-ar potrivi cel mai bine Primariei Tartasesti, comuna natala a primului-ministru!
Porsche pentru Secretariat
Dintre masinile confiscate de politistii timisoreni de la Centrul Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Timisoara a mai plecat spre Bucuresti un autoturism Porche 911 Turbo, fabricat in 2001, evaluat la trei miliarde de lei. Cu obiectivitate, Secretariatul General al Guvernului a hotarat ca de respectiva bijuterie auto are mare nevoie… Secretariatul General al Guvernului.
„Va spun sigur…”
Pentru a afla cine este sarmanul angajat al Secretariatului Guvernului care nu-si putea desfasura activitatea in bune conditii daca nu se afla la volanul unui Porsche de trei miliarde, am contactat biroul de presa al Secretariatului.
Mai intai, Aniela Radu, angajata a acestui birou, pe bani publici, ne-a demonstrat ca decisiv in munca de secretariat mai inseamna inca, pentru unii, sa stii sa-i faci sefului o cafeluta buna. „Ministerul Finantelor este cel care directioneaza masinile. Va spun sigur ca nu Secretariatul General al Guvernului redirectioneaza aceste masini spre ministere. Sunati acolo si o sa va lamuriti”.
„Nu pot sa va spun…”
Dupa ce i-am demonstrat angajatei guvernamentale ca bate campii cu gratie, furnizandu-i datele de identificare ale limuzinei ce i-a penetrat cu certitudine institutia, lucru atestat si de adresa nr. 370414 din 06.02.2003, problema a ajuns in bratele unei colege cu ceva mai multa experienta in materie de Porsche, Alexandra Enescu. „Am cautat masina si am gasit-o. Stiu la cine este insa…
nu pot sa va spun… am si eu nevoie de un OK… de la cineva… va promit insa ca in cursul zilei de astazi veti primi un raspuns” – a incercat o invaluire cealalta angajata a Secretariatului guvernamental.
„Pur si simplu sta!”
Dupa cateva ore de pregatire, a fost elaborat si raspunsul: „Va pot spune ca masina este la noi. La Secretariatul General al Guvernului daca vreti! Ea nu este folosita. Sta in garaj. Nu este condusa de nimeni.
Pur si simplu sta!” – a declarat, cu o nonsalanta impletita riguros cu nonsalanta, Alexandra Enescu, angajata si ea, pe bani publici, la biroul de presa al Secretariatul General al Guvernului Romaniei, institutie platita si ea din banii publici, adica din ai nostri, cei care, in lipsa unui raspuns civilizat, nu putem decat sa presupunem: o fi avand vreun membru al Guvernului niscai probleme
sexuale si tine sedinte de psihoterapie cu bolidul din garaj, pentru compensare? O fi tinuta limuzina ca surpriza pentru vreo beizadea guvernamentala care o va primi ca premiu daca va lua nota mare la admitere? O fi ajuns pe mana vreunui parvenit ajuns pe functie care o tine sa se laude rudelor de la tara cand le va aduce in vizita la el la serviciu? O fi condusa de vreun june guvernamental care
le mai plimba in Porsche si pe fatucile alea din biroul de presa, numai sa nu zica la nimeni?
In lipsa unui raspuns adecvat, civilizat, lista presupunerilor ramane deschisa.
„Bucurestiul preia doar masinile bune, care prezinta interes. Celelalte sunt valorificate aici, pe plan local” Doru Dudas, director general-adjunct al Directiei Finantelor Publice Timis
AUTOBUZUL RAMANE, AUDI PLEACA. Dintre autovehiculele confoscate in Timis, unul a ajuns totusi sa deserveasca o institutie din judet: e vorba de un autobuz marca MAN, directionat spre primaria localitatii Jamu Mare, pentru transportul elevilor. Un autoturism Nissan Terano, in valoare de 578 milioane lei, a intrat in lupta anticoruptie, la care porneste silentios din garajul PNA Bucuresti.
Ultimul pe lista e un Audi A2, an de fabricatie 2001, care va intra curand in custodia Secretariatului General al Guvernului.
PREMIERUL – NAS DE COMISIE. Conform Ordonantei Guvernului nr. 128/1998, o parte din bunurile confiscate si intrate in proprietatea privata a statului se valorifica de catre Ministerul Finantelor Publice prin organele sale teritoriale – directiile generale ale finantelor publice judetene.
Potrivit aceleiasi ordonante, „Ministerul Finantelor Publice poate transmite sau, dupa caz, propune Guvernului transmiterea cu titlu gratuit a unor bunuri intrate in proprietatea privata a statului unor persoane fizice sau juridice, astfel: a) Secretariatului General al Guvernului – autovehicule, ambulante (…), ambarcatiuni si motoare atasabile acestora (…)”.
Ordonanta mai zice ca „repartizarea bunurilor prevazute la alin. (1) lit. a) (adica a autovehiculelor, ambarcatiunilor etc. – n.r.) se va face de catre o comisie interministeriala care va functiona pe langa Secretariatul General al Guvernului, constituita prin decizie a primului-ministru”.
Comisia constituita prin decizie a primului-ministru a repartizat cu gratie un Volkswagen Passat Primariei Tartasesti, comuna natala a primului-ministru.
SUNATI AICI: 499334. Ultimele masini intrate in custodia Directiei Finantelor Publice Timis sunt un Peugeot 205, din 1987, evaluat la 10.100.000 lei, un VW Eta, din 1985, evaluat la 6 milioane de lei plus TVA si un autoturism Renault 19 din 1988, in valoare de 14.100.000 lei.
Pentru ca nici una dintre aceste masini nu este in stare de functionare, ele vor fi scoase la licitatie pentru piese de schimb. Informatii suplimentare despre aceste masini precum si despre alte bunuri confiscate aflate in custodia Directiei Finantelor pot fi obtinute la nr. de telefon 499334, interior 244.
Horatiu ARDELEAN