Sari direct la conținut

Lista cu olimpiadele internationale pe care Ministerul Educatiei le recunoaste si pentru care poate echivala un examen scris din cadrul Bacalaureatului

HotNews.ro
Fragment din lista olimpiadelor recunoscute de Ministerul Educatiei la Bac, Foto: edu.ro
Fragment din lista olimpiadelor recunoscute de Ministerul Educatiei la Bac, Foto: edu.ro

Ministerul Educatiei a publicat lista cu olimpiadele si concursurile internationale pe care le recunoaste si pentru care le poate echivala elevilor examene scrise in cadrul Bacalaureatului. Amintim ca metodologia de organizare a Bacalaureatului prevede ca liceenii care au obtinut in una din clasele a IX-a – a XII-a premii la olimpiadele internationale „au posibilitatea de a-si echivala, la cerere, proba scrisa de examen la disciplina la care au obtinut premiul”, iar echivalarea se face cu 10.

Metodologia de organizare si desfasurare a bacalaureatului prevede ca elevii care, in una din clasele a IX-a – a XII-a, au obtinut premii individuale la concursuri/olimpiade scolare internationale recunoscute de catre Ministerul Educatiei „au posibilitatea de a-si echivala, la cerere, proba scrisa de examen la disciplina la care au obtinut premiul. Echivalarea se face cu nota maxima„.

Aceeasi metodologie precizeaza ca Ministerul Educatiei trebuie sa publice pe edu.ro lista concursurilor si a olimpiadelor pe care le recunoaste, pana la inceperea sesiunii speciale de bacalaureat. Olimpicii care vor sa isi echivaleze premiul cu proba scrisa echivalenta de Bacalaureat trebuie sa faca o solicitare scrisa si sa prezinte dovezile privind obtinerea premiului la secretariatul scolii, iar echivalarea probelor se face de catre directorul liceului.

Ministerul Educatiei a publicat pe edu.ro astazi, 13 ianuarie 2015, aceasta Lista a olimpiadelor si concursurilor scolare international recunoscute de Minister, pentru care se poate echivala proba scrisa de la examenul national de bacalaureat, conform prevederilor art. 4 alin. (2) din Metodologia de organizare si desfasurare a examenului de bacalaureat, aprobata cu OMECTS nr. 4799/31.08.2010, valabila si pentru anul 2015. Descarca de aici metodologia.

UPDATE 27 aprilie 2015: Ministerul Educatiei a suplimentat lista olimpiadelor recunoscute la BAC

Ministerul Educatiei a suplimentat lista olimpiadelor si a concursurilor scolare internationale pe care le recunoaste si pentru care poate echivala proba scrisa de la Bacalaureat. Potrivit listei din 22 aprilie 2015, aprobata de subsecretarul de stat Liliana Preoteasa si publicata acum pe edu.ro, Ministerul recunoaste si premiile obtinute de elevi la Olimpada Internationala de Fizica a Tarilor din Asia si la Olimpiada Balcanica de Geografie.

Lista Olimpiadelor si Concursurilor Internationale recunoscute de Ministerul Educatiei la echivalarea cu un examen de Bacalaureat:

LIMBA SI COMUNICARE

  • 1. Olimpiada Internationala de Lectura
  • 2. Olimpiada Internationala de Lingvistica
  • 3. Olimpiada Internationala de Limba si Literatura Maghiara
  • 4. Olimpiada Internationala de Limba Turca
  • 5. Olimpiada Internationala de Limba si Creatie Literara Rromani
  • 6. Olimpiada Internationala de Limba Germana
  • 7. Olimpiada Internationala de Limba Rusa
  • 8. Olimpiada Internationala a Elenismului
  • 9. Olimpiada Internationala de Limba Polona

MATEMATICA SI STIINTE

  • 10. Olimpiada Internationala de Matematica
  • 11. Olimpiada Balcanica de Matematica
  • 12. Olimpiada Balcanica de Matematica pentru Juniori
  • 13. Olimpiada Europeana de Matematica pentru Fete
  • 14. Olimpiada de Matematica pentru Liceele Maghiare din Europa
  • 15. Olimpiada Internationala de Fizica
  • 16. Olimpiada Internationala de Chimie
  • 17. Olimpiada Internationala de Chimie „D. Mendeleev”
  • 18. Olimpiada Balcanica de Chimie
  • 19. Olimpiada Internationala de Biologie
  • 20. Olimpiada Pluridisciplinara „Tuymaada”

OM SI SOCIETATE

  • 21. Olimpiada Internationala de Filosofie
  • 22. Olimpiada Internationala de Geografie

TEHNOLOGII

  • 23. Olimpiada Internationala de Informatica
  • 24. Olimpiada de Informatica a Tarilor din Europa Centrala
  • 25. Olimpiada Balcanica de Informatica
  • 26. Turneul International de Informatica-Shumen

Descarca de aici Lista Olimpiadelor si Concursurilor Internationale recunoscute de Ministerul Educatiei

Precizam ca metodologia de organizare a Bacalaureatului prevede ca liceenii isi pot echivala si examenul oral de Limba straina din cadrul Bacalaureatului cu rezultatele pe care le-au obtinut la examene cu recunoastere internationala pentru certificarea competentelor lingvistice in limbi straine (articolul 45, aliniatul 5 din metodologie). De asemenea, si elevii care au promovat in timpul liceului examene cu recunoastere europeana pentru certificarea competentelor digitale – isi pot echivala rezultatele obtinute la aceste examene (articolul 46, aliniatul (3) din metodologie).

La Olimpiada Internationala de Lingvistica din 2014, Dan Mircea Mirea, elev la Colegiul National „Fratii Buzesti” din Craiova, a obtinut medalie de aur.

La Olimpiada Internationala de Limba Rusa 2014, lotul olimpic al Romaniei a obtinut 21 de premii, cele mai multe dintre echipele nationale prezente.

La Olimpiada Internationala de Matematica 2014, Stefan Spataru a castigat medalia de aur, iar Paul Gabriel Musca, Teodor Andrei Andronache, Viorel-Andrei Bud, Simona Diaconu si Ioan Laurentiu Ploscaru au castigat medalii de argint. La editia din 2013 a olimpiadei, elevii romani au obtinut trei medalii de argint si trei de bronz, iar in 2012 Romania a ocupat primul loc in UE la Olimpiada Internationala de Matematica si locul 10 in lume.

La Olimpiada Balcanica de Matematica 2014, Ioan-Laurentiu Ploscaru de la Colegiul National „Alexandru Lahovari” Ramnicu Valcea si de Stefan Spataru de la Liceul International de Informatica Bucuresti au obtinut medalii de aur cu punctaj maxim. Medaliile de argint au fost castigate de Paul Musca, Marius Bocanu si Viorel Andrei Bud, iar medalia de bronz i-a revenit lui Andrei Teodor Andronache.

La Olimpiada Balcanica de Matematica pentru Juniori 2014, Romania a ocupat locul I, cu 5 medalii de aur si una de argint. Medaliile de aur au fost obtinute de Alexandru Mihalcu de la Liceul International de Informatica, Bucuresti, Antonie Ciocan de la Scoala Gimnaziala Nr. 56, Bucuresti, Alexandru Pascadi de la Colegiul National de Informatica „Tudor Vianu”, Bucuresti, Tudor Plopeanu de la Liceul International de Informatica, Bucuresti, si de catre Ciprian-Mircea Bonciocat de la Colegiul National de Informatica „Tudor Vianu” Bucuresti. Medalia de argint a fost castigata de Mihnea Doica, de la Liceul International de Informatica Bucuresti.

La Olimpiada Europeana de Matematica pentru Fete 2014, Simona Diaconu si Andreea Magalie au obtinut medalie de aur, Silvia-Elena Pripoae au castigat medalie de argint, iar Marina Romina Ivan a obtinut medalie de bronz.

La Olimpiada Internationala de Fizica 2014, elevii romani au obtinut cinci medalii si locul I in Europa. Medaliile de aur au fost obtinute de Cristian Alexandru Frunza si de Stefan Eniceicu. Medaliile de argint au fost obtinute de Denis Turcu si de Tudor Cretu, iar Gabriel Gaitan a luat medalie de bronz. Toti elevii provin de la Liceul International de Informatica din Bucuresti.

La Olimpiada Internationala de Chimie 2014, Maria Andreea Filip de la Liceul International de Informatica din Bucuresti a luat medalie de aur, Dumitru Calugaru de la Colegiul National „Tudor Vladimirescu” din Targu Jiu, Vlad Mihai Mandric de la Colegiul National „Sfantul Sava” din Bucuresti si Bogdan Stefan Ivan de la Colegiul National de Informatica „Tudor Vianu” din Bucuresti au obtinut medalii de argint.

La Olimpiada Internationala de Chimie „D. Mendeleev” 2014, lotul Romaniei a obtinut 7 medalii – 5 de aur – si locul I pe echipe. Au luat medalie de aur Andreea Maria Filip (/Liceul International de Informatica din Bucuresti), Stefan Bogdan Ivan (Colegiul National de Informatica „Tudor Vianu” din Bucuresti), Dumitru Calugaru (Colegiul National „Tudor Vladimirescu” din Targu Jiu), Andrei Iliescu (Liceul International de Informatica din Bucuresti) si Radu Costin Bizga-Nicolescu (Colegiul National „I.C. Bratianu” din Pitesti). Vlad-Mihai Mandric (Colegiul National „Sfantul Sava” din Bucuresti) a obtinut medalia de argint, iar medalia de bronz a fost obtinuta de Gabriel Dragos Negreanu (Colegiul National „Petru Rares” din Piatra Neamt).

La Olimpiada Internationala de Biologie 2014, Mircea Dan Mirea de la Colegiul National „Fratii Buzesti” din Craiova a obtinut medalia de argint, iar Maria-Teodora Ilie, de la Colegiul National „Mircea cel Batran” din Constanta si Andrei Moldovanu, elev la Liceul Teoretic „Nicolae Balcescu” din Cluj-Napoca au obtinut medalii de bronz.

La Olimpiada Pluridisciplinara „Tuymaada” 2014, olimpicii romani au obtinut 11 medalii, din care sase de aur, patru de argint si o medalie de bronz.

La Olimpiada Internationala de Filosofie 2014, Dan Cristian Vulpe de la Colegiul National Silvania din Zalau a obtinut medalie de aur.

La Olimpiada Internationala de Geografie 2014, Andra-Cosmina Albulescu de la Colegiul National „Costache Negri” din Galati si Cosmina-Andreea Manea de la Colegiul National „I. C. Bratianu” din Pitesti au luat medalie de aur. Aura-Elena Amironesei de la Colegiul National din Iasi a obtinut medalie de argint, iar Anca-Maria Radulescu de la Colegiul National „I. C. Bratianu” din Pitesti a luat medalie de bronz.

La Olimpiada Balcanica de Informatica 2014, medalia de aur a fost obtinuta de Mihai-Iulian Andreescu de la Colegiul National de Informatica „Tudor Vianu” din Bucuresti, medaliile de argint au fost castigate de Tudor-Petru Tiplea de la Colegiul National „Dragos Voda” din Sighetu Marmatiei, de Radu Szasz de la Colegiul National „C. Brediceanu” din Lugoj si de Mihai Gheorghe, de la Liceul International de Informatica din Bucuresti.

La Turneul International de Informatica-Shumen 2014, Adrian-Catalin Badea de la Colegiul National de Informatica „Matei Basarab” din Ramnicu Valcea a luat medalie de aur; Rares-Darius Buhai de la Colegiul National „Liviu Rebreanu” din Bistrita-Nasaud a castigat medalie de argint, iar Alexandru Velea de la Liceul de Informatica „Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca si Andrei Heidelbacher de la Colegiul National „C.D. Loga” din Timisoara au obtinut medalii de bronz.

Calendarul examenului de Bacalaureat 2015Sesiunea iunie-iulie 2015

25 – 29 mai 2015 Inscrierea candidatilor la prima sesiune de examen

29 mai 2015 Incheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

8 – 10 iunie 2015 Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana – proba A

10 – 12 iunie 2015 Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna – proba B

15 – 19 iunie 2015 Evaluarea competentelor digitale – proba D

22 – 26 iunie 2015 Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala – proba C

29 iunie 2015 Limba si literatura romana – proba E)a) – proba scrisa

30 iunie 2015 Limba si literatura materna proba E)b) – proba scrisa

1 iulie 2015 Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – proba scrisa

3 iulie 2015 Proba la alegere a profilului si specializarii – proba E)d) – proba scrisa

6 iulie 2015 Afisarea rezultatelor (pana la ora 12:00)

6 iulie 2015 Depunerea contestatiilor (orele 12:00 – 16:00)

7 – 9 iulie 2015 Rezolvarea contestatiilor

10 iulie2015 Afisarea rezultatelor finale

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro