Lituania le-a interzis rușilor să cumpere proprietăți în țară
Parlamentul Lituaniei a decis marţi să le interzică cetăţenilor ruşi să cumpere proprietăţi imobiliare în ţara baltică, invocând riscuri pentru securitatea naţională, relatează Reuters și News.ro.
Interdicţia, care va fi în vigoare până în 2024, nu se va aplica ruşilor cărora li se acordă rezidenţă în ţară. De asemenea, Parlamentul a oprit eliberarea de noi vize pentru cetăţenii Rusiei şi ai aliatului său Belarus.
Mulţi dintre cetăţenii celor două ţări care au asupra lor alte documente de călătorie, cum ar fi vizele eliberate anterior, vor fi supuşi unor „verificări individuale extinse” la frontieră pentru a se stabili dacă reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale.
„Marea majoritate a cetăţenilor ruşi sprijină acţiunile militare agresive ale ţării lor şi nu iau măsuri pentru a opri agresiunea regimului, astfel încât ei împart responsabilitatea”, a declarat în parlament ministrul adjunct de externe, Jurgita Neliupsiene, în martie, când a prezentat proiectul de lege.
Lituania a fost prima țară care a declarat Rusia un stat care sprijină terorismul
În data de 10 mai a anului trecut parlamentul lituanian a devenit primul legislativ din lume care a catalogat Rusia drept un stat care sponsorizează terorismul.
Rusia a denunțat această acțiune ca fiind o „provocare, extremism şi ipocrizie politică”.
„Țările care adoptă astfel de documente și declarații fac, astfel, pași extremiști – nu există altă modalitate de a numi asta. Toate aceste țări sunt membre NATO. În ultimele decenii, am văzut în mod repetat acțiunile ilegale și agresive ale NATO, care au dus la mari pierderi de vieți omenești. Acest lucru ar trebui tratat exact ca un element de provocare, extremism şi ipocrizie politică”, a acuzat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe.
În aceeași zi deputații lituanieni au votat în unanimitate o rezoluție care descrie acțiunile Rusiei în Ucraina drept „genocid” și „terorism” și face apel la tribunal internațional, pe modelul proceselor de la Nurnberg de după Al Doilea Război Mondial.
Rezoluția spune de asemenea că crimele de război ale forțelor ruse includ uciderea deliberată a civililor, violurile în masă, relocarea forțată a cetățenilor ucraineni în Rusia și distrugerea infrastructurii economice și a siturilor culturale.
Urmărește ultimele evoluții din a 405-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.