Sari direct la conținut

VIDEO/FOTO Flacăra olimpică a fost oficial aprinsă! Spectacol extraordinar la defilarea delegațiilor pe Sena

VIDEO/FOTO Flacăra olimpică a fost oficial aprinsă! Spectacol extraordinar la defilarea delegațiilor pe Sena
Flacăra olimpică va rămâne aprins până la închiderea Jocurilor, pe 11 august, Foto: HAHN Lionel / AFP / Profimedia

După luni de așteptare, pe cheiurile Senei din Paris, sute de mii de spectatori au asistat la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice din 2024. Conform tradiției, prima ambarcațiune a fost cea a Greciei, care a dat startul paradei delegațiilor pe Sena.

Delegaţia României a defilat pe Sena, purtătorii de drapel ai țării noastre fiind soţii canotori Ionela şi Marius Cozmiuc.

„Team Romania” a avut o delegație numeroasă, în jur de 50-60 de sportivi fiind prezenți pe ambarcațiune.

Aproximativ 6 800 de sportivi au traversat capitala pe o distanță de 6 km, la bordul a 85 de ambarcațiuni, în fața a 320 000 de spectatori, în cadrul unei ceremonii de 3 ore și 45 de minute care a dat startul la cele două săptămâni olimpice.

Delegația României la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris 2024 (Foto: Clodagh Kilcoyne / AFP / Profimedia)

După ce parada pe Sena s-a încheiat, Rafa Nadal a plecat cu Torța Olimpică pe Sena, apoi i-a dat-o Serenei Williams, care a dat-o mai departe Nadiei Comăneci, iar fosta mare gimnastă lui Carl Lewis. Apoi, Fosta atletă Marie-José Perec și judoka Teddy Riner, ultimii purtători ai torței a căror identitate a fost ținută secretă, au aprins împreună flacăra olimpică în Jardins des Tuileries din Paris vineri seara.

Nadia Comăneci, alături de Carl Lewis, Rafael Nadal și Serena Williams, purtând torța olimpică la ceremonia de deschidere a JO Paris 2024 (Foto: SEBASTIEN BOZON / AFP / Profimedia)

Céline Dion trece peste boală și cânta la Jocurile Olimpice de la Paris

Céline Dion, care a lipsit de pe scenă din 2020, a depășit o boală cumplită pentru a interpreta vineri, la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris, piesa „L’hymne à l’amour” a lui Edith Piaf, la primul etaj al Turnului Eiffel.

Fosta atletă Marie-José Perec și judoka Teddy Riner, ultimii purtători ai torței a căror identitate a fost ținută secretă, au aprins împreună flacăra olimpică în Jardins des Tuileries din Paris vineri seara.

Vasul olimpic este un inel de flăcări care se întinde pe şapte metri în diametru. De el este ataşat un balon cu aer cald, înalt de 30 de metri! O aluzie la primul zbor al unui balon alimentat cu hidrogen, care a avut loc la Tuileries în 1783.

Flacăra olimpică va rămâne aprins până la închiderea Jocurilor, pe 11 august.

Lângă Tuileries, flacăra olimpică îi este oferită fostei mari jucătoare de tenis Amelie Mauresmo, care îi predă ștafeta ex-baschetbalistului Tony Parker după câteva minute. Cei doi aleargă prin Paris spre destinația finală

Rafael Nadal, Nadia Comăneci, Serena Williams și Carl Lewis!

Rafa Nadal a plecat cu Torța Olimpică pe Sena, apoi i-a dat-o Serenei Williams, care a dat-o mai departe chiar Nadiei Comăneci. Cei trei se află pe o barcă alături de Carl Lewis, care a preluat și el Flacăra Olimpică.

Nadia Comăneci, captură TV

Turnul Eiffel se colorează în albastru, într-un spectacol de lumini senzațional, în timp ce Nadal pornește cu flacăra olimpică pe Sena, într-o barcă, prin ploaie: alături de el sunt Nadia Comăneci, Serena Williams și Carl Lewis!

Rafael Nadal ridică flacăra olimpică în noaptea pariziană

Flacăra olimpică a fost adusă la Trocadéro de Zinedine Zidane, Balonul de Aur 1998, și predată lui Rafael Nadal, de 14 ori câștigător la Roland Garros.

Parada de pe Sena s-a încheiat

Drapelul olimpic a fost arborat în fața Turnului Eiffel din Paris, la finalul paradei nautice a delegațiilor pentru ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice pe Sena.

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris 2024 (Foto: Joel Marklund / DPA / Profimedia)

Ceremonia urmează să continue cu proclamarea deschiderii Jocurilor și cu sosirea ultimului purtător de torță, a cărui identitate este ținută secretă de organizatori.

Emoția de a auzi imnul olimpic la poalele Turnului Eiffel.

O reprezentare a spiritului olimpic și o chemare la pace și solidaritate iau formă sub forma unei călărețe care galopează pe Sena.

Celebra piesă „Imagine” a răsunat la ceremonia de deschidere, într-un segment care ne aminteşte de fragilitatea planetei noastre, solul de sub dansatori „sfărâmându-se” pentru a dezvălui problemele cu care se confruntă omenirea, potrivit News.ro.

Piesa a fost interpretată de Sofian Pamart la pian şi de cântăreaţa Juliette Armanet.

A venit și rândul delegației Franței în aplauzele tuturor

Delegația israeliană a fost întâmpinată cu fluierături, cea palestiniană aclamată

“Ce emoţie, ce bucurie!”. Fosta mare campioană Elisabeta Lipă, preşedinta Agenţiei Naţionale pentru Sport (ANS), a postat vineri seară un mesaj emoţionant pe Facebook, după ce Team Romania a defilat la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris.

A venit rândul „tricolorilor”! 50-60 de sportivi români sunt pe barca de pe Sena, pe care au împărțit-o cu Rwanda.

Delegaţia României a defilat la Jocurile Olimpice de la Paris, în barca tricolorilor de pe Sena purtători de drapel fiind soţii canotori Ionela şi Marius Cozmiuc.

Delegația României la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris 2024 (Foto: John Walton / PA Images / Profimedia)

Din cei 106 sportivi pe care România i-a trimis la Paris, n-au fost prezenți canotorii, care au rămas în Satul Olimpic pe durata ceremoniei, nici sportivii care vor intra mai târziu în competiție. David Popovici n-a luat parte la eveniment, el urmând să intre duminică în concurs, informează gsp.ro.

De la Olympe de Gouges la Simone Veil și Gisèle Halimi: vineri, în timpul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris, au ieșit din Sena zece statui care omagiază femeile franceze pioniere în domeniile lor.

Scopul acestei secvențe este de a le pune în lumină pe aceste femei, dintre care unele sunt puțin cunoscute, cu ideea că statuile lor vor deveni un element permanent în peisajul francez, au declarat organizatorii, citați de AFP.

Jumătate din delegații au defilat deja pe Sena

Delegația SUA, la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris 2024 (Foto: Matthias Schrader / AP / Profimedia)

În total, sunt 205 delegații reprezentate la ceremonia de deschidere de la Paris

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris 2024 (Foto: Matthias Schrader / AP / Profimedia)

De pe acoperișul Grand Palais, Axelle Saint-Cirel, mezzosoprană franceză, într-o rochie în culorile steagului Franței, interpretează o versiune emoționantă a imnului La Marseillaise.

Cine este super-eroul mascat care sare de pe acoperiș pe acoperiș?

Un super-erou mascat sare de pe acoperiș pe acoperiș cu torța. El este inspirat direct de personajul din jocul Assassin’s Creed . O referință pe care internauții au recunoscut-o imediat, potrivit Le Monde.

Aya Nakamura, cea mai ascultată cântăreață francofonă din lume, a cântat vineri în aur la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris, într-un moment în care prezența artistei franco-maliene, care a fost divulgată presei în primăvară, a iritat lideri ai extremei drepte franceze.

Blondă pentru această ocazie, purtând o rochie aurie cu pene și pantofi spartani, ea a cântat alături de Garda Republicană și și-a încheiat prestația în poziție de drepți, la fel ca dansatorii săi.

Spectacol cu metal și operă la Jocurile Olimpice de la Paris

A fost o mare surpriză: Gojira, trupa franceză de metal cu o reputație internațională, a făcut echipă cu cântăreața franco-elvețiană de operă Marina Viotti pentru a interpreta „Ah! Ca ira”, un cântec revoluționar francez, la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris, potrivit AFP.

Trupa Gojira este una dintre greii scenei metal americane, împărțindu-și timpul între Franța și Statele Unite. Turneele mondiale ale cvartetului francez pornesc din Los Angeles.

Lipă are medalii de aur cât Portugalia sau Columbia în toată istoria lor olimpică

Jocurile Olimpice sunt o celebrare a democrației sportului. Niciodată și nicăieri, nu se mai amestecă atâția sportivi, din atâtea țări, discipline și aflați la niveluri de performanță diferite.

”Eu cred că contează enorm de mult pentru un sportiv și mai ales pentru cei care sunt pentru prima dată la Jocurile Olimpice. Contează să realizeze că, acolo, nimeni nu e special, în sensul de superior. Și el, dar și Nole trebuie să debaraseze masa după ce a mâncat. Îți iei frumos tava și o duci la loc. Favorurile dispar la intrarea în Satul Olimpic”, a spus Elisabeta Lipă într-un interviu acordat pentru GOLAZO.ro. Lipă a participat la 6 Jocuri Olimpice ca sportiv, unde a câștigat 8 medalii, dintre care 5 de aur.

Dacă Lipă ar fi o țară, cu cele 5 medalii de aur, ea este în clasamentul olimpic peste Israel (3 medalii de aur), Pakistan (3), Vietnam (1) și la egalitate cu Portugalia și Columbia, ambele cu câte 5 medalii în toată istoria lor.

Delegația României pe barjă, aşteptând plecarea spre Pont d’Iena:

Un moment inedit al ceremoniei l-a constituit și defilarea delegației refugiaților

Delegația refugiaților la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris 2024 (Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / Profimedia)

În căutarea spiritului olimpic, greu de găsit

”Poate Parisul, în calitate de gazdă olimpică, să reînnoiască entuziasmul pentru Jocuri?”, se întreabă The Athletic

”Pentru foarte mulți oameni, în ultimii 10 ani, cele cinci inele multicolore care au fost mult timp sinonime cu vârful sportului au ajuns să simbolizeze miliarde de cheltuieli inutile, excese similare de disonanță politică și morală și o destrămare a ideii de Jocuri ca fiind competiții pure jucate pentru spirit și țară”, scrie Matthew Futterman. 

David Wallechinsky, un important istoric olimpic, a spus că a mers pe jos 16 kilometri prin Paris săptămâna aceasta în căutarea spiritului și vibrațiilor Jocurilor. Nu l-a putut găsi. Totuși, crede că totul se schimbă odată ce încep competițiile. 

Emmanuel Macron și președintele CIO, Thomas Bach, la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris 2024 (Foto: Joel Marklund / DPA / Profimedia)

Toți spectatorii sun înăuntru, accesul la platforme fiind închis de acum pentru o securitate sporită (Prefectura de Poliție către AFP)

Accesul la cheiurile superioare și inferioare a fost închis în același timp. Aproximativ 320.000 de persoane erau așteptate să participe la parada fluvială. „Nu au fost raportate incidente la începutul ceremoniei, a adăugat sursa.

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris 2024 (Foto: Matthias Schrader / AP / Profimedia)

Lady Gaga cântă la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris

Megastarul pop american Lady Gaga a cântat vineri „Mon truc en plumes” de Zizi Jeanmaire, un cântec emblematic al music-hall-ului francez, la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris.

Acest lucru nu a fost o surpriză pentru Lady Gaga, care a cântat șlagărul lui Edith Piaf „La vie en rose” în franceză în filmul „A star is born” în 2018. Zizi Jeanmaire, care a murit în 2020 și al cărei centenar este sărbătorit, a rămas una dintre vocile unui Paris poznaș.

Conform tradiției, prima ambarcațiune, cea a Greciei, a traversat podul Austerlitz din Paris, dând startul paradei delegațiilor pe Sena, la începutul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de vineri.

În jurul orei 20.40, un zid de apă care curge pe sub pod s-a deschis, eliberând calea pentru această ambarcațiune, prima din cele 85 care vor transporta peste 6.500 de sportivi la Trocadero. Deviza olimpică „Mai repede, mai sus, mai puternic, împreună” și deviza Parisului „Fluctuat Nec Mergitur” apar pe podul din estul capitalei.

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris a început vineri, la ora 20.30, cu proiecția unui film cu Jamel Debbouze și Zinédine Zidane pe Stade de France, înainte de defilarea istorică și fără precedent a delegațiilor de-a lungul Senei.

Aproximativ 6 800 de sportivi urmează să traverseze capitala pe o distanță de 6 km, la bordul a 85 de ambarcațiuni, în fața a 320 000 de spectatori, în cadrul unei ceremonii de 3 ore și 45 de minute care va lansa cele două săptămâni olimpice.

Derularea de forțe, culoare și volum organizatoric din această seară și din cele două săptămâni care urmează nu are doar suporteri

Un recent articol apărut în revista Scientific American și semnat de Jules Boykoff susține că „Jocurile trebuie să își reducă dimensiunea, să limiteze numărul de turiști care călătoresc de departe, să își ecologizeze complet lanțurile de aprovizionare încăpătoare și să își deschidă cărțile ecologice pentru o responsabilitate de bună credință.”

Referitor la eforturile făcute de organizatori pentru ca Jocurile să nu fie copleșitoare pentru mediul înconjurător, Tony Estanguet, președintele Jocurilor Olimpice Paris 2024, a declarat pentru revista Time: „Am promis să reducem la jumătate amprenta de carbon față de Jocurile Olimpice de la Londra din 2012”. Jocurile Olimpice de la Londra au emis aproximativ 3,3 milioane de tone de CO2. Paris 2024 vizează 1,5 milioane de tone metrice.

Publicul așteaptă la cozi uriașe pentru a trece de filtrele de securitate Foto: Quentin De Groeve / AFP / Profimedia

În ciuda incidentelor recente, când doar cu câteva ore înainte de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris, Franța a fost lovită de atacuri incendiare asupra rețelei feroviare, oamenii continuă să vină la Paris la deschiderea Jocurilor Olimpice.

Aceste atacuri, descrise de autorități drept „criminale”, nu au provocat victime, dar au dus la întârzieri majore în transportul feroviar, afectând astfel mii de călători care se îndreptau spre Paris. Incidentul a amplificat temerile legate de securitate într-un moment în care Franța este în centrul atenției globale.

Jean-Pierre Farandou, președintele SNCF, le-a spus jurnaliștilor că incendiatorii păreau să fi vizat strategic zonele chiar înainte ca liniile să se împartă în două direcții diferite, maximizând astfel haosul. „Locațiile au fost alese special pentru a avea consecințe mai grave, deoarece un singur incendiu blochează traficul pe două ramuri ale rețelei”, a spus Farandou.

Reportaj AFP. O descărcare uriașă de adrenalină

În tribunele cu plată de pe malul fluviului, spectatorii au avut parte de o primă surpriză, dar nu și de ultima a serii: mici steaguri din întreaga lume au fost așezate pe scaune, pentru a fi fluturate în aer la trecerea bărcilor.

La fel ca la Jocurile Olimpice, atmosfera de pe cheiurile inferioare, cu scaunele lor scumpe, este foarte internațională, cu spectatori din întreaga lume. Tricourile „SUA” se freacă de tricourile echipei franceze și de steagurile Chinei.

O turistă canadiană în vârstă de 76 de ani, Carol Saunders, a călătorit singură din Marea Britanie pentru a urmări ceremonia de la o tribună din mijlocul traseului.

„Participarea la o ceremonie de deschidere a Jocurilor era pe „lista mea de dorințe””, a spus ea fericită, ținând umbrela în culorile Canadei. „Va fi incredibil, Parisul este magnific și am auzit că Céline Dion ar putea cânta, asta ar fi cireașa de pe tort.

Un cuplu de turiști din Mexico City, care s-au cunoscut în urmă cu zece ani la Paris, a obținut două locuri în primul rând în tribuna Pont du Carrousel. „Simt o descărcare uriașă de adrenalină. Este foarte emoționant”, spune Selene Martinez.

„O să plângem”

Maximiliano și Dylan, doi parizieni în vârstă de 29 de ani, și-au spart pușculițele pentru a cumpăra bilete de 1.600 de euro fiecare în portul Les Invalides.

„Suntem foarte încântați. Ne așteptăm la un spectacol extraordinar, cu multe emoții. Suntem doi oameni hipersensibili și probabil că vom plânge”, a mărturisit primul, un franco-columbian care lucrează în domeniul finanțelor.

Pe cheiurile superioare ale fluviului, unde biletele erau gratuite, dar distribuite de autoritățile locale și de asociații, spectatorii au descoperit că prețul pe care trebuiau să-l plătească era vizibilitatea redusă.

Forțe de securitate la tot pasul în Paris Foto: Panoramic / Sipa Press / Profimedia
Forțe de securitate la tot pasul în Paris Foto: Panoramic / Sipa Press / Profimedia

Stând pe o bancă nu departe de Pont de l’Alma, Nicolas Lévy încearcă să aibă cea mai bună priveliște posibilă, în ciuda vaporului ancorat la cheiul de mai jos. „Este minunat, dar suntem dezamăgiți să avem acest vapor mare în fața noastră”, regretă el.

Alături de el, cu binoclul în jurul gâtului, prietenul său Thibault a venit de la Grenoble doar pentru ceremonie și speră „să poată vedea de la distanță, fiindcă e altfel decât doar pe ecranul gigant” instalat la câțiva metri distanță. „Am reușit totuși să vedem Turnul Eiffel”, spune el cu satisfacție.

„Suntem în culmea fericirii, este incredibil. Sperăm ca totul să meargă bine”, a declarat Morgane Leite, 23 de ani, care stătea cu prietenul ei lângă primărie.

Cu primele picături de ploaie prognozate pentru seară, în mulțime au început să apară umbrele și pelerinele de ploaie…

INTERVIURILE HotNews.ro