Război în Ucraina, ziua 1112: Pași majori pentru un armistițiu / SUA redeschid robinetul pentru armament și informații / Atac major ucrainean asupra Rusiei

În ziua în care delegațiile americană și ucraineană au început discuțiile la Jeddah, în Arabia Saudită, cele două țări aflate în război au continuat să se atace reciproc. Moscova a anunțat că armata Kievului a lansat aproape 340 de drone împotriva unor ținte din Rusia. Țara invadată a declarat că zeci de vehicule aeriene inamice au fost doborâte peste noapte.
Evenimentele de marți, ziua 1112 a războiului din Ucraina:
Ministerul rus de Externe a anunțat marţi că nu închide uşa unor discuţii cu diplomaţii americani „în zilele următoare”, în urma negocierilor dintre Statele Unite şi Ucraina care au avut loc în Arabia Saudită, informează AFP.
Mingea este acum „în terenul Rusiei”, afirmă Ursula von der Leyen și Antonio Costa
Principalii doi responsabili ai Uniunii Europene au salutat marți acordul dintre Statele Unite și Ucraina privind o propunere de încetare a focului cu Rusia, precum și decizia Washingtonului de a relua ajutorul militar pentru Kiev, informează AFP.
„Aceasta este o evoluție pozitivă care poate constitui un pas către o pace globală, justă și durabilă pentru Ucraina. Mingea este acum în terenul Rusiei”, au scris șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Antonio Costa, pe platforma X, după discuțiile americano-ucrainene purtate în Arabia Saudită, potrivit Agerpres.
Ucraina a fost de acord să accepte o încetare imediată a focului de 30 de zile în conflictul cu Rusia în timpul negocierilor cu oficialii americani în Jeddah, Arabia Saudită, conform unei declarații comune a delegațiilor americană și ucraineană, notează agențiile internaționale de presă.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat marți că Ucraina, care a insistat inițial pentru o încetare a focului pe cale aeriană și maritimă, este pregătită să accepte planul Washingtonului pentru o încetare a focului de 30 de zile, pe linia frontului.
„Acum depinde de SUA să convingă Rusia să facă la fel. Dacă Rusia este de acord, încetarea focului va intra în vigoare imediat”, a adăugat Zelenski.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, le-a solicitat marți șefilor de stat major din Europa și din alte zone ale planetei să creioneze un plan „pentru a defini garanții de securitate credibile” pentru Ucraina în eventualitatea unei încetări a focului, a anunțat Palatul Elysee, potrivit AFP.
Apelul a fost făcut în cadrul unei întâlniri cu ușile închise cu reprezentanți din peste 30 de state aliate, la Paris, și a venit în contextul în care Ucraina a fost de acord cu propunerea americană de încetare a focului timp de 30 de zile și cu organizarea de negocieri cu Rusia. Reprezentanții Kievului și cei ai Washingtonului s-au întâlnit în Arabia Saudită, la Jeddah.
Președintele SUA a reacționat imediat după acordul de la Jeddah, prin care Ucraina a acceptat propunerea SUA de încetare imediată a focului pentru 30 de zile și luarea de măsuri pentru restabilirea unei păci durabile, scrie Reuters.
Donald Trump a declarat marți că speră că Rusia va fi de acord cu planul de încetare a focului propus de oficialii americani și ucraineni și că o întâlnire a SUA cu Rusia poate avea loc mai târziu marți sau miercuri.
MAE, replică după ce Kremlinul a criticat respingerea candidaturii lui Georgescu: „Rusia nu are alegeri libere de aproape 20 ani. Un stat agresor nu poate să dea lecții de democrație”
Livrările de petrol rusesc către Ungaria au fost întrerupte marți, după ce Ucraina a lansat un val major de atacuri cu drone împotriva Moscovei, la doar câteva luni după ce Budapesta a obținut un acord avantajos cu Kievul, care îi permite să continue să cumpere livrări de combustibil în ciuda invaziei ruse, scrie Politico.
Bombardament cu racheta hipersonică Oreșnik, solicitat drept răzbunare după masivul atac cu drone al Ucrainei. „Mai bine chiar mai multe”
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, i-a încurajat pe liderii UE, în spatele ușilor închise, să interacționeze mai mult cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan după ani de relații încordate, au declarat oficiali informați în această privință pentru Financial Times, potrivit Turkyie Today.
Oficialii occidentali din domeniul securității spun că președintele Vladimir Putin nu intenționează să facă vreun compromis în privința solicitărilor adresate Kievului, un lucru care complică eforturile președintelui Donald Trump de a asigura o pace rapidă.
Evaluarea oficialilor occidentali din domeniul securității, pe care Bloomberg nu-i nominalizează, sugerează că Putin nu consideră în acest moment că are de ce să renunțe la pozițiile sale maximaliste care au modelat strategia Rusiei față de Ucraina – în ciuda promisiunii lui Donald Trump de a pune capăt rapid conflictului.
România are oficial două escadrile de avioane de vânătoare F-16. De ce crede ministrul apărării că decizia de a cumpăra avioane F-16 second-hand a fost una corectă
Parlamentul European a dat undă verde marți Planului de creștere pentru Republica Moldova în valoare de 1,9 miliarde de euro, cel mai mare instrument de sprijin din istoria acestei țări, informează Agerpres.
Armata rusă anunță că a reușit să elibereze porțiuni însemnate din regiunea Kursk după o operațiune care i-a luat prin surprindere pe ucraineni
Statul Major al Ucrainei a declarat marți într-o declarație că a lovit instalații petroliere din regiunile Moscova și Oriol din Rusia, în atacul cu drone major din timpul nopții, scrie Reuters.
Oficialii ruși au declarat marți că Ucraina a lansat cel mai mare atac vreodată cu drone asupra Moscovei, ucigând cel puțin trei persoane și provocând o scurtă închidere a celor patru aeroporturi ale capitalei ruse.
Kremlinul a apreciat marți că alegerile prezidențiale din România fără candidatura lui Călin Georgescu, ultranaționalist și prorus, „nu vor avea legitimitate”.
Ucraina a afirmat marți că atacul său masiv cu drone care a vizat Moscova și regiunea capitalei ruse ar trebui să-l „incite” pe președintele rus Vladimir Putin să accepte un armistițiu aerian, propus de Kiev drept condiție prealabilă pentru eventuale negocieri menite să pună capăt războiului, informează AFP.
Rusia a declarat marți că a eliberat 12 localități și „peste 100 de kilometri” din regiunea sa frontalieră Kursk, controlată parțial de armata ucraineană, dar unde trupele ruse au revendicat în ultimele zile progrese importante, informează AFP și Agerpres.
„În timpul unor operațiuni ofensive, unitățile grupului Nord au eliberat 12 localități”, a anunțat Ministerul Apărării rus într-un comunicat.
Luni, armata ucraineană a declarat că își „întărește” trupele care luptă în această regiune rusă în fața avansării rapide a trupelor Moscovei.
Rusia a revendicat în ultimele zile recâștigarea mai multor localități în Kursk și de asemenea ocuparea unui sat în provincia ucraineană vecină Sumî. Situația trupelor ucrainene din Kursk s-a înrăutățit accelerat săptămâna trecută, o serie de analiști și bloggeri militari avertizând că o parte semnificativă a grupării de forțe ucrainene riscă să fie încercuită acolo de trupele ruse.
În ofensiva lansată pe 6 august în provincia rusă de graniță Kursk trupele ucrainene au ocupat inițial o suprafață de aproximativ 1.300 de km pătrați, profitând de desfășurarea slabă a armatei ruse acolo. În timp ce armata ucraineană a angajat în această operațiune unele dintre cele mai bune unități ale sale, numeroși soldați ruși tineri recruți au fost luați ușor prizonieri în ziua atacului.
În urma acțiunilor contraofensive rusești, susținute și de soldați nord-coreeni, care au suferit pierderi grele, la începutul lunii martie armata ucraineană mai controla în Kursk doar aproximativ o treime din teritoriul inițial, care între timp s-a redus și mai mult.
Kremlinul i-a avertizat marți pe ruși să nu privească „prin lentile roz” măsurile luate de administrația președintelui american Donald Trump în privința Ucrainei.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a declarat marți că atacul masiv ucrainean cu drone asupra Moscovei este un semn că trupele ruse câștigă pe câmpul de luptă, a informat agenția de presă rusă RIA Novosti, citată de Reuters.
Neputinţa armatei ucrainene pe câmpul de luptă a determinat-o să atace direct împotriva civililor, a spus Zaharova.
Elon Musk a declarat că rețeaua sa de socializare „X” a suferit întreruperi intermitente luni din cauza unui atac cibernetic neobișnuit de puternic, unul despre care miliardarul sud-african a afirmat că a provenit din „regiunea Ucrainei”, relatează Reuters.
Forțele aeriene ucrainene au declarat marți că au doborât o rachetă balistică Iskander-M și 79 din 126 de drone lansate de Rusia într-un atac peste noapte, transmite Reuters.
Alte 35 de drone nu și-au atins ținta probabil din cauza contramăsurilor de război electronic.
Forțele aeriene nu au precizat ce s-a întâmplat cu restul de 12 drone.
Propunerea de către Ucraina a unui armistițiu parțial în războiul cu Rusia este promițătoare, a declarat secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, înainte de discuțiile din Arabia Saudită dintre oficialii americani și ucraineni care vor avea loc marți, potrivit BBC și The Guardian.
De la 100 de zile de proteste continue în Georgia din cauza contestării rezultatelor alegerilor, până în România, cu excluderea favoritului Călin Georgescu la reluarea alegerilor prezidențiale din mai: umbra influenței Rusiei planează masiv asupra Europei de Est, scrie The Moscow Times.
Ucraina a țintit capitala rusă miercuri dimineață în ceea ce pare a fi cel mai mare atac cu drone de până acum, forțând închiderea a două dintre aeroporturile care deservesc orașul, provocând incendii și avariind case, au declarat oficialii ruși, potrivit Reuters.
Ziua negocierilor SUA-Ucraina. Istoricul Armand Goșu vorbește despre strategia Americii și neputința Europei. De ce disprețuiește Trump Kievul?
Sinteza celor mai recente evenimente:
- Statele Unite ale Americii nu intenționează să reia livrările de ajutor militar către Ucraina până când președintele Volodimir Zelenski nu-și va da demisia, administrația președintelui Donald Trump punând astfel presiune pe liderul ucrainean să organizeze alegeri prezidențiale, a scris publicația germană Bild.
- Numărul țintelor rusești distruse de dronele ucrainene a crescut cu 22% în februarie față de luna anterioară, a anunțat șeful armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi, subliniind importanța sistemelor fără pilot pe câmpul de luptă.
- Emmanuel Macron reclamă „încercările tot mai dezinhibate ale Rusiei de destabilizare” a Republicii Moldova. Acordul semnat cu Maia Sandu la Paris.
- Ilie Bolojan, după ce Trump l-a catalogat pe Zelenski „dictator”: „Un lucru care trebuia evitat”
- Uniunea Europeană are capacitatea de a oferi Ucrainei ceea ce ar avea nevoie dacă va pierde accesul la internet furnizat de sateliții companiei Starlink a lui Elon Musk, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
- Un ministru din republica rusă Cecenia a criticat luni decizia guvernului federal de la Moscova de a bloca aplicația de mesagerie Telegram în regiune din motive de securitate, catalogând această măsură „irațională” și „plină de prejudecăți”.
- Secretarul de stat american Marco Rubio a declarat că speră că suspendarea ajutorului militar american pentru Kiev va putea fi rezolvată în cadrul discuțiilor cruciale din Arabia Saudită cu privire la războiul în Ucraina.
- Polonia, țară membră NATO care se învecinează atât cu Ucraina, cât și cu Rusia, va emite în acest an o broșură prin care le va transmite locuitorilor săi informații care să îi ajute să supraviețuiască în eventualitatea unor viitoare crize.
- Șeful armatei ucrainene spulberă versiunea rușilor despre luptele din Kursk: „Nu există nicio amenințare”
- Danemarca a dat undă verde, în principiu, participării la o forță internațională de menținere a păcii în Ucraina, după ce Parlamentul danez a aprobat această posibilitate, a confirmat luni ministrul de Externe, Lars Lokke Rasmussen.
- Statele europene din NATO și-au dublat importurile de armament în ultimii cinci ani, iar peste 60% dintre acestea provin din SUA, arată datele oferite de către un important think tank de profil. Totodată, Ucraina a devenit cel mai mare importator de arme din lume.
- Cel mai mare depozitar din Europa, Euroclear, care gestionează active rusești înghețate în valoare de 183 de miliarde de euro, a decis să își suplimenteze măsurile de securitate de teama agenților Kremlinului.
- SUA se așteaptă la progrese substanțiale în discuțiile cu Ucraina în această săptămână și speră că un acord privind exploatarea mineralelor critice poate fi semnat, a declarat emisarul președintelui Donald Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff.
- TAB-uri românești cu rachete antiaeriene, reperate pentru prima oară în Ucraina. Despre ce sisteme este vorba.
- Ucraina va propune un armistițiu aerian și naval în războiul cu Rusia în cadrul negocierilor cu oficialii americani, care vor avea loc marți în Arabia Saudită, potrivit unor surse citate de AFP și Financial Times.
- Nate Vance, vărul actualului vicepreședinte al SUA, JD Vance, dezvăluie că a luptat în estul Ucrainei timp de doi ani și jumătate și că este exasperat din cauza pozițiilor față de Kiev adoptate de ruda sa și președintele Donald Trump, pe care îi numește „idioții utili ai lui Putin”.
- Dronele ucrainene au lovit o rafinărie de petrol din Novokuibyshevsk, regiunea Samara, în timpul unui atac nocturn.
- Jonathan Powell, consilierul pentru securitate naţională al premierului britanic Keir Starmer, a vizitat Ucraina în weekend pentru a sfătui echipa lui Zelenski cu privire la modul de negociere cu SUA, înainte de întâlnirea dintre delegaţiile ucraineană şi americană prevăzută în această săptămână în Arabia Saudită.
- Decizia de săptămâna trecută a președintelui american Donald Trump de a opri fluxul de ajutoare militare către Ucraina e de natură să reprezinte o lovitură gravă pentru arsenalul de tancuri Abrams de fabricație americană și alte vehicule de luptă trimise de SUA armatei ucrainene, scrie Business Insider.
- Forţele ruse au continuat să avanseze luni în regiunea Kursk, ca parte a unei operaţiuni majore de încercuire menită să forţeze mii de soldaţi ucraineni să fugă sau să se predea în vestul Rusiei, afirmă bloggerii de război proruşi.
- Schimbări operate de Aleksandr Lukașenko la conducerea țării: Cel mai apropiat aliat al Rusiei a numit un nou premier.
––––
Informațiile de luni, ziua 1111 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici