Război în Ucraina, ziua 1111: Volodimir Zelenski s-a întâlnit la Jeddah cu prințul moștenitor al Arabiei Saudite / Avans al forțelor ruse în regiunea Kursk / Ucraina urmează să propună un armistițiu aerian și naval în negocierile cu SUA

Forțele ruse au continuat luni să avanseze în regiunea Kursk. Generalul ucrainean Oleksandr Sîrski a vizitat trupele din regiunea Kursk și a afirmat că nu există riscuri de încercuire, în ciuda contraofensivei rusești. În plan diplomatic, potrivit unor surse citate de AFP și Financial Times, Ucraina va propune un armistițiu aerian și naval în războiul cu Rusia în cadrul negocierilor cu oficialii americani, care vor avea loc marți, 11 martie, în Arabia Saudită. Totodată, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ajuns luni la Jeddah pentru a se întâlni cu prințul moștenitor Mohammed bin Salman, al cărui Guvern joacă un rol de mediator între Ucraina și Rusia.
Evenimentele de luni, ziua 1111 a războiului din Ucraina:
SINTEZA ZILEI:
- Statele Unite ale Americii nu intenționează să reia livrările de ajutor militar către Ucraina până când președintele Volodimir Zelenski nu-și va da demisia, administrația președintelui Donald Trump punând astfel presiune pe liderul ucrainean să organizeze alegeri prezidențiale, a scris publicația germană Bild.
- Numărul țintelor rusești distruse de dronele ucrainene a crescut cu 22% în februarie față de luna anterioară, a anunțat șeful armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi, subliniind importanța sistemelor fără pilot pe câmpul de luptă.
- Emmanuel Macron reclamă „încercările tot mai dezinhibate ale Rusiei de destabilizare” a Republicii Moldova. Acordul semnat cu Maia Sandu la Paris.
- Ilie Bolojan, după ce Trump l-a catalogat pe Zelenski „dictator”: „Un lucru care trebuia evitat”
- Uniunea Europeană are capacitatea de a oferi Ucrainei ceea ce ar avea nevoie dacă va pierde accesul la internet furnizat de sateliții companiei Starlink a lui Elon Musk, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
- Un ministru din republica rusă Cecenia a criticat luni decizia guvernului federal de la Moscova de a bloca aplicația de mesagerie Telegram în regiune din motive de securitate, catalogând această măsură „irațională” și „plină de prejudecăți”.
- Secretarul de stat american Marco Rubio a declarat că speră că suspendarea ajutorului militar american pentru Kiev va putea fi rezolvată în cadrul discuțiilor cruciale din Arabia Saudită cu privire la războiul în Ucraina.
- Polonia, țară membră NATO care se învecinează atât cu Ucraina, cât și cu Rusia, va emite în acest an o broșură prin care le va transmite locuitorilor săi informații care să îi ajute să supraviețuiască în eventualitatea unor viitoare crize.
- Șeful armatei ucrainene spulberă versiunea rușilor despre luptele din Kursk: „Nu există nicio amenințare”
- Danemarca a dat undă verde, în principiu, participării la o forță internațională de menținere a păcii în Ucraina, după ce Parlamentul danez a aprobat această posibilitate, a confirmat luni ministrul de Externe, Lars Lokke Rasmussen.
- Statele europene din NATO și-au dublat importurile de armament în ultimii cinci ani, iar peste 60% dintre acestea provin din SUA, arată datele oferite de către un important think tank de profil. Totodată, Ucraina a devenit cel mai mare importator de arme din lume.
- Cel mai mare depozitar din Europa, Euroclear, care gestionează active rusești înghețate în valoare de 183 de miliarde de euro, a decis să își suplimenteze măsurile de securitate de teama agenților Kremlinului.
- SUA se așteaptă la progrese substanțiale în discuțiile cu Ucraina în această săptămână și speră că un acord privind exploatarea mineralelor critice poate fi semnat, a declarat emisarul președintelui Donald Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff.
- TAB-uri românești cu rachete antiaeriene, reperate pentru prima oară în Ucraina. Despre ce sisteme este vorba.
- Ucraina va propune un armistițiu aerian și naval în războiul cu Rusia în cadrul negocierilor cu oficialii americani, care vor avea loc marți în Arabia Saudită, potrivit unor surse citate de AFP și Financial Times.
- Nate Vance, vărul actualului vicepreședinte al SUA, JD Vance, dezvăluie că a luptat în estul Ucrainei timp de doi ani și jumătate și că este exasperat din cauza pozițiilor față de Kiev adoptate de ruda sa și președintele Donald Trump, pe care îi numește „idioții utili ai lui Putin”.
- Dronele ucrainene au lovit o rafinărie de petrol din Novokuibyshevsk, regiunea Samara, în timpul unui atac nocturn.
- Jonathan Powell, consilierul pentru securitate naţională al premierului britanic Keir Starmer, a vizitat Ucraina în weekend pentru a sfătui echipa lui Zelenski cu privire la modul de negociere cu SUA, înainte de întâlnirea dintre delegaţiile ucraineană şi americană prevăzută în această săptămână în Arabia Saudită.
- Decizia de săptămâna trecută a președintelui american Donald Trump de a opri fluxul de ajutoare militare către Ucraina e de natură să reprezinte o lovitură gravă pentru arsenalul de tancuri Abrams de fabricație americană și alte vehicule de luptă produse trimise de SUA armatei ucrainene, scrie Business Insider.
- Forţele ruse au continuat să avanseze luni în regiunea Kursk, ca parte a unei operaţiuni majore de încercuire menită să forţeze mii de soldaţi ucraineni să fugă sau să se predea în vestul Rusiei, afirmă bloggerii de război proruşi.
- Schimbări operate de Aleksandr Lukașenko la conducerea țării: Cel mai apropiat aliat al Rusiei a numit un nou premier.
Statele Unite ale Americii nu intenționează să reia livrările de ajutor militar către Ucraina până când președintele Volodimir Zelenski nu-și va da demisia, administrația președintelui Donald Trump punând astfel presiune pe liderul ucrainean să organizeze alegeri prezidențiale, a relatat luni publicația germană Bild, preluată de UkraineToday.
Numărul țintelor rusești distruse de dronele ucrainene a crescut cu 22% în februarie față de luna anterioară, a anunțat luni șeful armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi, subliniind importanța sistemelor fără pilot pe câmpul de luptă, potrivit The Kyiv Independent.
Președintele francez Emmanuel Macron s-a întâlnit luni la Paris cu omoloaga sa din Republica Moldova, Maia Sandu, și semnat un acord de cooperare în materie de detectare a dezinformărilor digitale, potrivit AFP.
Cu acest prilej, liderul Franței a denunțat public „încercările tot mai dezinhibate ale Rusiei de destabilizare” în Republica Moldova.
Președintele interimar Ilie Bolojan afirmă că gestul președintelui american Donald Trump, prin care l-a catalogat drept „dictator” pe liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, este unul care „trebuia evitat”, precizând că „în cazul Ucrainei era foarte greu de presupus că poți să faci alegeri într-o perioadă de război”.
Uniunea Europeană are capacitatea de a oferi Ucrainei ceea ce ar avea nevoie dacă va pierde accesul la internet furnizat de sateliții companiei Starlink a lui Elon Musk, a declarat luni un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
Un ministru din republica rusă Cecenia a criticat luni decizia guvernului federal de la Moscova de a bloca aplicația de mesagerie Telegram în regiune din motive de securitate, catalogând această măsură „irațională” și „plină de prejudecăți”, scrie The Moscow Times.
Secretarul de stat american Marco Rubio a declarat luni că speră că suspendarea ajutorului militar american pentru Kiev va putea fi rezolvată în cadrul discuțiilor cruciale din Arabia Saudită cu privire la războiul în Ucraina, relatează AFP, conform Agerpres.
„Cred că noțiunea de suspendare a ajutorului, în general, este o problemă pe care sperăm să o putem rezolva. Evident, ceea ce se va întâmpla mâine (marți – n.r.) va fi decisiv în această privință”, a declarat șeful diplomației americane cu puțin timp înainte de sosirea sa la Jeddah pentru întâlniri cu responsabili ucraineni.
El a apreciat drept promițătoare propunerea ucraineană de încetare a focului parțială în războiul cu Rusia.
„Nu spun că numai aceasta ar fi suficient, dar este un gen de concesie necesar pentru a se pune capăt războiului”, le-a declarat el jurnaliștilor.
Polonia, țară membră NATO care se învecinează atât cu Ucraina, cât și cu Rusia, va emite în acest an o broșură prin care le va transmite locuitorilor săi informații care să îi ajute să supraviețuiască în eventualitatea unor viitoare crize, a anunțat Ministerul de Interne de la Varșovia.
Decizia vine în contextul în care guvernul polonez a anunțat o serie de măsuri pentru sporirea securității, inclusiv prin a oferi pregătire militară la scară largă pentru civili.
Șeful statului major din armata ucraineană, generalul Oleksandr Sîrski, a efectuat o vizită la trupele ucrainene care luptă în regiunea Kursk a Rusiei și susține că nu există riscul de a fi încercuite de forțele ruse, în ciuda recentei contraofensive rusești în care au fost implicați și militari nord-coreeni, relatează Reuters.
Danemarca a dat undă verde, în principiu, participării la o forță internațională de menținere a păcii în Ucraina, după ce Parlamentul danez a aprobat această posibilitate, a confirmat luni ministrul danez de Externe, Lars Lokke Rasmussen, potrivit The Guardian.
Statele europene din NATO și-au dublat importurile de armament în ultimii cinci ani, iar peste 60% dintre acestea provin din SUA, arată datele oferite luni de către un important think tank de profil. Totodată, Ucraina a devenit cel mai mare importator de arme din lume, în timp ce SUA și-a consolidat statutul de exportator principal, asigurând 43% dintre exporturile globale, mai notează France 24.
Cel mai mare depozitar din Europa, Euroclear, care gestionează active rusești înghețate în valoare de 183 de miliarde de euro, a decis să își suplimenteze măsurile de securitate de teama agenților Kremlinului, relatează The Moscow Times.
„Așa cum am promis, o nouă generație va conduce țara”, a afirmat luni președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, după ce a demis mai mulți miniștri în ultimele zile, potrivit agenției de presă oficiale Belta.
Lukașenko (în vârstă de 70 de ani) l-a numit în funcția de premier pe Aleksandr Turchin și a remaniat guvernul.
Discuțiile dintre delegațiile Washingtonului și Kievului pe tema războiului, care au urma să înceapă marți, reprezintă primul contact oficial bilateral după întâlnirea dezastruoasă din Biroul Oval dintre Zelenski și Donald Trump, scriu Reuters și Fox News.
SUA se așteaptă la progrese substanțiale în discuțiile cu Ucraina în această săptămână și speră că un acord privind exploatarea mineralelor critice poate fi semnat, a declarat luni emisarul președintelui Donald Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff.
În noiembrie 2023 președintele ucrainean Volodimir Zelenski mulțumea mai multor țări, printre care și România, pentru sprijin cu echipamente de luptă antiaeriană, fără să menționeze cu ce ar fi ajutat țara noastră. Acum au apărut pe internet imagini din Ucraina cu sisteme antiaeriene montate pe TAB-uri produse în România.
România e printre puținele țări care nu spune public cu ce echipamente militare a ajutat Ucraina pe perioada rzăzboiului, excepție făcând donarea unei baterii Patriot.
Ucraina va propune un armistițiu aerian și naval în războiul cu Rusia în cadrul negocierilor cu oficialii americani, care vor avea loc marți, 11 martie, în Arabia Saudită, potrivit unor surse citate de AFP și Financial Times.
„Avem o propunere pentru un armistițiu aerian și unul naval. Aceste tipuri de armistițiu sunt ușor de implementat și monitorizat, așa că putem începe cu ele”, a declarat un oficial ucrainean pentru AFP, sub protecția anonimatului, citat de The Guardian.
Nate Vance, vărul actualului vicepreședinte al SUA, JD Vance, dezvăluie că a luptat în estul Ucrainei timp de doi ani și jumătate și că este exasperat din cauza pozițiilor față de Kiev adoptate de ruda sa și președintele Donald Trump, pe care îi numește „idioții utili ai lui Putin”, un lucru despre care spune că este valabil și în cazul altor americani, relatează Le Figaro, citat de Ukrinform.
Drone ucrainene au lovit o rafinărie de petrol din Novokuibyshevsk, regiunea Samara, în timpul unui atac nocturn, potrivit Meduza și The Moscow Times.
Localnicii au raportat patru explozii, a relatat canalul de Telegram Shot.
Vyacheslav Fedorishchev, șeful regiunii Samara, a confirmat atacul dronei asupra Novokuibyshevsk.
În același timp, Ministerul Situațiilor de Urgență al Federației Ruse a raportat un incendiu de 1.500 de metri pătrați în Novokuibyshevsk, pe o stradă care este amplasată una dintre subdiviziunile rafinăriei.
Ministerul rus al Apărării a anunțat distrugerea a nouă drone ucrainene în noaptea de 10 martie. Trei drone au fost doborâte deasupra regiunii Samara, câte două deasupra regiunilor Voronej și Orel și câte una deasupra teritoriilor regiunilor Belgorod și Kursk, a declarat Ministerul rus al Apărării.
Andriy Kovalenko, șeful Centrului ucrainean pentru contracararea dezinformării, a declarat că rafinăria Novokuybyshevsk a fost ținta dronelor. Potrivit acestuia, rafinăria are o importanță strategică pentru armata rusă, deoarece asigură o aprovizionare stabilă cu combustibil pentru operațiunile militare.
Jonathan Powell, consilierul pentru securitate naţională al premierului britanic Keir Starmer, a vizitat Ucraina în weekend pentru a sfătui echipa lui Zelenski cu privire la modul de negociere cu SUA, înainte de întâlnirea dintre delegaţiile ucraineană şi americană prevăzută în această săptămână în Arabia Saudită, scrie The Times, citat de News.ro.
Decizia de săptămâna trecută a președintelui american Donald Trump de a opri fluxul de ajutoare militare către Ucraina e de natură să reprezinte o lovitură gravă pentru arsenalul de tancuri Abrams de fabricație americană și alte vehicule de luptă produse trimise de SUA armatei ucrainene, scrie Business Insider.
Forţele ruse au continuat să avanseze luni în regiunea Kursk, ca parte a unei operaţiuni majore de încercuire menită să forţeze mii de soldaţi ucraineni să fugă sau să se predea în vestul Rusiei, afirmă bloggerii de război pro-ruşi, potrivit Reuters.
Sinteza celor mai recente evenimente:
- Tactica forțelor speciale ruse pentru a-i surprinde pe soldații ucraineni din Kursk: S-au folosit de o conductă majoră de gaze.
- „Euro Eyes”- rețeaua europeană de spionaj propusă de Germania. Avertisment din Bundestag: „Nu există altă cale”.
- Merz vrea să discute împărțirea armelor nucleare deținute de state europene: „Trebuie să devenim mai puternici împreună”.
- Țările nu pot fi forțate să trimită trupe în Ucraina, spune un ministru britanic. „E important să avem state europene implicate”.
- Replică dură a Poloniei după un anunț al lui Viktor Orban: „Am vrea să vedem rezultatele unui referendum UE cu privire la aderarea Ungariei”.
- Răpire și otrăvire cu ricin. O a doua reţea de spionaj a Kremlinului împotriva disidenţilor ruşi a fost descoperită în Marea Britanie.
- Nimic nu este exclus din discuţie atunci când vine vorba de strângerea de fonduri pentru apărare, a declarat duminică şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, avertizând că valori europene precum democraţia şi statul de drept sunt ameninţate într-o lume din ce în ce mai „tranzacţională”.
- „Taci, om mic” şi „spune mulţumesc”. Ministrul polonez de externe este admonestat de Elon Musk şi Marco Rubio după ce a declarat că Ucraina ar putea avea nevoie de înlocuirea Starlink.
- Semnarea acordului pentru minereurile rare din Ucraina, insuficientă pentru reluarea ajutorului SUA pentru Kiev. Nemulțumiri printre republicanii din Congres – NBC News.
- Trump: Zelenski a luat bani din SUA în timpul lui Biden cum ia un copil acadele / Ucraina s-ar putea să nu supravieţuiască oricum.
- Băsescu, atac la adresa lui Trump: „Măcelarul de la Casa Albă” slăbeşte consistent capacitatea de apărare a Ucrainei pentru ca Putin să poată lovi nestigherit.
- Elon Musk: „Starlink este coloana vertebrală a armatei ucrainene. Tot frontul lor s-ar prăbuși dacă îl opresc”.
- Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, va vizita Arabia Saudită în perioada 10-12 martie pentru discuții cu o delegație ucraineană, potrivit Departamentului de Stat al SUA.
- Efectul atitudinii lui Trump față de Ucraina: Câți dintre britanici, francezi și germani spun acum că este un „dictator” și câți vor să ajute Ucraina chiar și fără SUA.
- Putere și risc. Marile asemănări între discursurile lui Călin Georgescu și Vladimir Putin. Unde se diferențiază semnificativ.
––––
Informațiile de duminică, ziua 1110 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici