Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 871: Polonia vrea să doboare rachete rusești din spațiul aerian ucrainean / Moscova amenință: „Europa este o țintă pentru rachetele noastre” / Oficialii occidentali cred că ucrainenii vor rămâne în defensivă încă 6 luni

Război în Ucraina, ziua 871: Polonia vrea să doboare rachete rusești din spațiul aerian ucrainean / Moscova amenință: „Europa este o țintă pentru rachetele noastre” / Oficialii occidentali cred că ucrainenii vor rămâne în defensivă încă 6 luni
Soldat ucrainean într-un buggy de evacuare a răniților în zona Orihiv - FOTO: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Oficialii occidentali și americani estimează că forțele ucrainene vor continua să fie în defensivă în următoarele șase luni și nu vor putea desfășura o operațiune contraofensivă pe scară largă până în 2025. Cu toate acestea, forțele ucrainene încearcă deja să conteste inițiativa tactică prin contraatacuri limitate în anumite sectoare ale frontului, iar trupele ucrainene ar putea fi capabile să desfășoare operațiuni contraofensive limitate chiar și în condițiile în care sunt în mare parte în defensivă, în funcție de venirea ajutoarelor occidentale, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului.

Cele mai importante evenimente legate de războiul din Ucraina, ziua 871, LIVETEXT:

Au fost multe tentative de asasinare a lui Putin, afirmă Kirilo Budanov

Au existat mai multe tentative de asasinare a președintelui rus Vladimir Putin, a afirmat sâmbătă într-un interviu șeful Serviciului de informații militare al Ucrainei (GUR), Kirilo Budanov.

Un nou atac de tip „double tap” lansat de ruși în Harkov – doi salvatori uciși, inclusiv șeful serviciului de urgență local.

După un prim atac, la nici jumătate de oră după ce echipele de urgență au ajuns la fața locului, forțele ruse au lansat un al doilea atac asupra aceleiași locații. Au fost uciși Artem Kostyria, șeful filialei Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență din regiunea Harkov, și sergentul de poliție Oleksiy Koshchii, a relatat The Kyiv Independent.

Forțele ruse recurg deseori la tactica mortală a loviturilor succesive (așa-numitele lovituri duble sau „double tap”), atacând din nou în același loc imediat după sosirea salvatorilor și a forţelor de ordine.

Ilia Ehrenburg și Alexandr Dughin, două fețe ale propagandei ruse

Toate regimurile dictatoriale au anumite lucruri în comun. Ne referim aici la propagandiști, care sunt folosiți ca instrumente de îndoctrinare. Aceștia au și rolul de a justifica ororile făcute de regim sau în numele lui. În general sunt oameni de o pregătire academică superioară care preferă să își vândă serviciile unui regim criminal. Am spus „în general”, pentru că au existat și cazuri în care respectivii o fac din convingere.

Pentru a exemplifica această idee, HotNews.ro prezintă aportul a doi foarte cunoscuți ideologi și propagandiști ruși, deși din epoci diferite, pentru că, nu-i așa, istoria se repetă.

Kremlinul recurge la amenințări, după decizia amplasării rachetelor americane în Germania

Decizia de a desfăşura în Germania rachete americane cu rază lungă de acţiune, anunţată în această săptămână, ar putea face din capitalele europene respective ţinte pentru rachetele ruse şi victime ale unei confruntări între Washington şi Moscova, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Europa este o ţintă pentru rachetele noastre, ţara noastră este o ţintă pentru rachetele americane în Europa. Am cunoscut deja acest lucru, l-am traversat. Avem capacitatea de a înfrâna aceste rachete, dar victimele potenţiale sunt capitalele acestor ţări europene”, a spus Peskov.

El s-a referit la decizia Washingtonului şi a Berlinului de a desfăşura diferite tipuri de rachete americane cu rază lungă de acţiune în Germania în 2026.

Zelenski, primit pe aeroport de premierul irlandez / Ce a spus despre gafa lui Biden

La aeroportul Shannon din Irlanda, Volodimir Zelenski a discutat sâmbătă dimineaţă cu premierul irlandez Simon Harris. Acesta a indicat că se va deplasa în Ucraina „în săptămânile care vin” şi l-a invitat pe Zelenski să vină într-o vizită oficială în Irlanda.

Cei doi lideri au discutat despre un posibil acord privind activităţile de deminare, energia, ajutorul umanitar şi securitatea alimentară.

Volodimir Zelenski a spus că faptul că omologul său american Joe Biden s-a referit accidental la el ca fiind Vladimir Putin a fost o greșeală care poate fi dată uitării.

Reacția vine după ce, joi, Biden a spus „președintele Putin” în loc de Zelenski, dar s-a corectat două secunde mai târziu.

„Este o greșeală. Cred că Statele Unite au oferit mult sprijin ucrainenilor. Cred că putem uita unele greșeli”, a declarat Zelenski presei sâmbătă pe aeroportul irlandez Shannon, unde s-a întâlnit cu premierul irlandez Simon Harris. (Reuters)

Budanov: Rușii vor încerca să atace dinspre nord în următoarele luni

Kirilo Budanov, șeful Serviciului ucrainean de informații pentru apărare, crede că Rusia va încerca să atace teritoriul Ucrainei dinspre nord în următoarele luni.

Citat din Budanov: „Știți, această situație mi se pare un pic ca o glumă. Timp de doi ani, când toată lumea striga că va exista un atac din nord, noi am insistat că nu se va întâmpla. Nu s-a întâmplat nimic. În momentul în care am spus că va exista un atac din nord, toată lumea a început să se întrebe: `Poate că până la urmă nu va avea loc?` Se va întâmpla! Se întâmplă deja”, a spus Budanov într-un interviu acordat revistei ucrainene NV, reluată de Ukrainska Pravda

El a declarat acest lucru „ferm și cu emfază”, au spus jurnaliștii NV, adăugând că Budanov nu a precizat dacă se referea la fronturile Sumî sau Cernihiv.

Volodimir Zelenski va merge în Marea Britanie pentru o întâlnire cu liderii europeni.

Zelenski este de aşteptat să călătorească în Marea Britanie săptămâna viitoare pentru a se adresa liderilor europeni reuniţi la Palatul Blenheim pentru a discuta despre Ucraina, securitatea europeană şi democraţie, relatează The Guardian.

Două nave de război rusești au sosit în portul Zhanjiang din sudul Chinei pentru a lua parte la exerciții navale comune, a anunțat sâmbătă Ministerul rus al Apărării.

„Un detașament de nave din Flota Pacificului va lua parte la exercițiul naval comun Interacțiune Maritimă – 2024″, a anunțat ministerul pe Telegram.

Exercițiul, a cărui fază practică se va desfășura de luni până miercuri, include manevre comune de apărare antiaeriană și de luptă antisubmarin, cu participarea avioanelor chineze specializate în aceasta din urmă, potrivit ministerului rus, care a trimis recent două corvete, „Gromki” și „Rezki”.

Ucrainenii au doborât patru drone Shahed, o a cincea s-a rătăcit în Belarus

Polonia va cheltui 5% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru apărare în 2025, a declarat ministrul de externe Radoslaw Sikorski pentru Bloomberg Television într-un interviu difuzat vineri seară.

„Polonia cheltuieşte 4 (procente din PIB pentru apărare) şi vom aloca 5 anul viitor”, a declarat Radoslaw Sikorski. „Suntem numărul unu în NATO, incluzând Statele Unite, evident proporţional, asta pentru că nu mai suntem în eterna pace post-Război Rece”, a arătat Sikorski.

Şeful Statului Major al armatei, generalul Wieslaw Kukula, a declarat miercuri într-o conferinţă de presă că Polonia trebuie să îşi pregătească soldaţii pentru un conflict total.

Rusia a lansat azi-noapte din zona Primorsko-Akhtarsk cinci drone de atac Shahed-131/136, anunță forțele aeriene ucrainene pe Telegram.

„Patru drone inamice au fost doborâte de unități ale grupurilor mobile de foc ale forțelor de apărare din regiunile Donețk și Harkov. A cincea a părăsit spațiul aerian ucrainean în direcția regiunii Gomel din Belarus”, a mai spus sursa citată.

Președintele ceh Petr Pavel a anunțat că țara va trimite Ucrainei 50.000 de obuze în lunile iulie și august. Din septembrie și până la sfârșitul anului, Ucraina va primi între 80.000 și 100.000 de proiectile pe lună, a adăugat el.

Această inițiativă face parte din planul Republicii Cehe de a furniza o jumătate de milion de obuze Ucrainei în 2024, potrivit companiei de televiziune cehe.

În februarie, Pavel a anunțat că Cehia a identificat 500 000 de obuze de 155 mm și 300 000 de obuze de 122 mm în afara Europei, care ar putea fi achiziționate și trimise Ucrainei odată ce vor fi alocate fondurile necesare.

La sfârșitul lunii martie, ministrul ceh de externe Jan Lipavsky a declarat că mai multe țări au contribuit cu fonduri la inițiativa cehă, ceea ce ar putea ajuta la livrarea a 1,5 milioane de obuze către Ucraina. (Kyiv Independent)

Polonia vrea să doboare rachete rusești din spațiul aerian ucrainean

Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 1120 soldați, 8 tancuri, 24 alte blindate de luptă, 58 de tunuri, 1 sistem antiaerian, 52 diferite vehicule și 13 echipamente speciale.

Ucrainenii ne spun: Vă rugăm, nu ne deranjează, faceți-o în spaţiul nostru aerian”. Polonia ar vrea să răspundă pozitiv la o cerere majoră a Kievului.

Ministrul polonez de Externe Radoslaw Sikorski a declarat că Varşovia ia în considerare o propunere din partea Kievului de a doborî rachetele ruseşti care se îndreaptă spre teritoriul polonez în timp ce acestea se află încă în spaţiul aerian ucrainean.

Incendiu la un depozit petrolier din Rostov

O dronă ucraineană a provocat un incendiu azi-noapte un depozit de petrol din regiunea Rostov (sud), la câteva sute de kilometri de linia frontului.

„În urma unui atac cu dronă, a izbucnit un incendiu la o rafinărie petrolieră din districtul Tsimlyansky. Potrivit datelor preliminare, nu există morți sau răniți”, a transmis guvernatorul local Vasili Golubev pe Telegram.

Totodată, Ministerul Apărării a anunțat că a interceptat și distrus în total patru drone lansate de forțele ucrainene deasupra teritoriului rus, două în regiunea Rostov, una în regiunea Belgorod, aproape de granița cu Ucraina, și una în regiunea Kursk, puțin mai la nord de granița cu Ucraina, fără să spună nimic incendiul de la depozitul de petrol.

„Zidul dronelor”. De ce România și Bulgaria au ratat oportunitatea? Șase state la Marea Baltică lucrează la comun pentru a se apăra în fața amenințării rusești.

Moscova acuză Australia de paranoia

Rusia a acuzat Australia de incitare la „paranoia antirusească” pentru că a acuzat de spionaj un cuplu de origine rusă, determinându-l sâmbătă pe prim-ministrul Anthony Albanese să transmită Rusiei că trebuie „să înceteze”.

Cuplul căsătorit, care deține cetățenia australiană, a fost arestat sub acuzația că a acționat pentru a accesa materiale legate de securitatea națională a Australiei.

„Scopul acestei campanii este evident – să ridice un nou val de paranoia antirusească aici, să distragă atenția australienilor de la numeroasele eșecuri ale politicilor Partidului Laburist aflat la putere”, a transmis vineri ambasada rusă din capitala Canberra.

Albanese a spus sâmbătă că Rusia trebuie să „înceteze să se amestece în afacerile interne ale altor națiuni suverane”. „Rusia să ia aminte la acest mesaj: `Încetați`. Rusia este implicată în spionaj aici și în întreaga lume”, a spus Albanese. (Reuters)

Letonia: Curtea Constituțională a validat conversia școlilor rusofone la letonă, hotărând că o astfel de reformă școlară este în conformitate cu constituția țării baltice și cu angajamentele sale internaționale.

Şeful Pentagonului a vorbit cu ministrul rus al apărării. Este deja a doua convorbire între Austin şi Belousov în mai puţin de o lună.

Noi atacuri rusești în estul Ucrainei. Cel puțin șase persoane și-au pierdut viața şi 13 rănite vineri, în regiunea Doneţk din estul Ucrainei, de pe linia frontului, în urma unor atacuri ruseşti, au declarat oficialii regionali.

Sinteza celor mai recente evenimente:

  • Detaliile împrumutului militar de până la 2 miliarde de dolari pe care România îl va solicita SUA. Negocierile nu au legătură cu Summit-ul NATO sau cedarea sistemului Patriot.
  • Ucraina nu a primit permisiunea de a utiliza rachete Storm Shadow furnizate de Marea Britanie pentru a lovi teritoriul Rusiei, au declarat surse oficiale britanice anonime pentru Telegraph, explicând că situația este „mai nuanțată”.
  • „O escaldare periculoasă”: Reacția Kremlinului după cererea făcută de Ucraina la summitul NATO. Kremlinul a afirmat vineri că a luat notă de declarațiile unor țări occidentale la summitul NATO din această săptămână.
  • Un avion de pasageri Suhoi Superjet SSJ-100 s-a prăbuşit vineri la sud-est de capitala rusă Moscova în timpul unui zbor-test fără pasageri, la bord aflându-se doar trei membri ai echipajului, presupuşi decedaţi în urma accidentului.
  • Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat joi o rezoluție prin care solicită Rusiei să se retragă de la centrala nucleară Zaporojie (ZNPP) și să redea Ucrainei controlul deplin asupra instalației.
  • Acoliții Kremlinului râd de gafele lui Joe Biden: „Un candidat pro-rus controlat de Kremlin”. Joe Biden a demonstrat că este „un candidat pro-rus controlat de Kremlin”, a ironizat vineri Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.
  • Premierul ungar Viktor Orban a provocat deja pagube majore în primele 12 zile ale președinției rotative a UE a țării sale, a transmis vineri Ministerul german de Externe.
  • Procurorul-șef al Ucrainei a solicitat Curții Penale Internaționale să urmărească penal Rusia pentru atacul cu rachete asupra unui spital de copii din Kiev la începutul acestei săptămâni.
  • Peste 10 000 de femei îndeplinesc în prezent roluri de luptă pe frontul ucrainean, a afirmat vicepremierul ucrainean pentru integrare europeană și euroatlantică, Olha Stefanishyna.

–––

Cele mai importante informații de vineri privind războiul au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro