Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 940: SUA trimit cel mai consistent pachet de ajutor militar din ultimele luni / Von der Leyen s-a dus la Kiev să anunțe un împrumut UE de 35 miliarde euro / 70.000 de soldați ruși morți în război identificați de media independente

Război în Ucraina, ziua 940: SUA trimit cel mai consistent pachet de ajutor militar din ultimele luni / Von der Leyen s-a dus la Kiev să anunțe un împrumut UE de 35 miliarde euro / 70.000 de soldați ruși morți în război identificați de media independente
Soldat rus pe front -FOTO: Rusian Defense Ministry Press Service / AP / Profimedia

Volodimir Zelenski a declarat joi, după o discuție cu comandanții săi militari, că forțele ucrainene au redus potențialul trupelor ruse de a lansa atacuri în regiunea Donețk, pe frontul de est, și că incursiunea din Kursk a dus la mutarea a 40.000 de soldați ruși de pe linia frontului. „Forțele de apărare ucrainene au reușit să diminueze potențialul de atac al ocupanților în regiunea Donețk”, a spus el. Totuși, situația a rămas „extrem de dificilă, cu lupte grele în fiecare zi” în cele două sectoare ale frontului de est supuse celor mai multe atacuri rusești – Pokrovsk și Kurakhove.

Evenimentele de vineri, ziua 940 a războiului din Ucraina, LIVE:

Statele Unite pregătesc un pachet de ajutor militar pentru Ucraina de 375.000.000 dolari, după mai multe luni în care ajutoarele trimise au avut valori mai reduse, au declarat doi oficiali americani pentru Reuters.

Ultimul pachet va veni într-un moment crucial în război, în care Rusia bombardează infrastructura energetică a Ucrainei înaintea lunilor de iarnă.

Anunțul oficial privind pachetul de asistență militară se va face, cel mai probabil, în cursul săptămânii viitoare. Armata ucraineană va primi vase de patrulare, muniție pentru bateriile de lansatoare de rachete HIMARS, piese de schimb ș.a. Este posibil ca mărimea și conținutul pachetului de asistență să se modifice în zilele următoare.

Mass-media rusești independente relatează că au identificat cel puțin 70.000 de soldați ruși uciși în războiul din Ucraina

Site-ul independent rus Mediazona și serviciul rusesc al BBC au anunțat vineri că au identificat aproximativ 70.000 de soldați ruși uciși de la începutul invaziei ruse în Ucraina în februarie 2022, un bilanț incomplet, dar care oferă o idee despre amploarea pierderilor rusești pe care Kremlinul le ține la secret, notează AFP.

Potrivit BBC, cifra, valabilă până la data de 19 septembrie, se bazează pe informații publice, cum ar fi comunicate de presă oficiale, necrologuri din mass-media și anunțuri de deces pe rețelele sociale, precum și pe observarea mormintelor din cimitirele din Rusia.

„Am identificat numele a 70.112 soldați ruși uciși în Ucraina, dar numărul real este probabil mult mai mare”, scrie BBC.

„Unele familii nu comunică public detalii despre moartea rudelor lor, iar analiza noastră nu include numele care nu au putut fi verificate și nici decesele membrilor milițiilor din regiunile Donețk și Lugansk ocupate de ruși în estul Ucrainei”, explică BBC.

La sfârșitul lunii august, bilanțul întocmit de aceste instituții media estimau numărul soldaților ruși uciși la 66.000. (AFP)

Moscova amenință din nou Chişinăul, pe baza unor „informaţii despre planurile României”

Ghanezi ademeniți să lupte pentru Rusia fac apel la ajutor din Ucraina ocupată – relatează The Kyiv Independent.

Membrii supraviețuitori ai unui grup de 14 bărbați din Ghana care au fost atrași în armata rusă pentru a lupta în Ucraina au difuzat un apel către autoritățile din țara lor, cerând să fie salvați din zona de război, potrivit unui reportaj difuzat de postul de știri ganez TV3.

Un american pro-Putin a fost torturat și ucis chiar de către soldați ruși. Anchetă a procurorilor de la Moscova

Russell Bentley, un cetățean american care a plecat la începutul acestui an în zona din Ucraina contralată de Rusia, a fost torturat până la moarte de către soldați ruși care urmează să fie judecați, potrivit unui anunț al procurorilor ruși.

„Pot fi consecinţe tragice”. Moscova amenință din nou Chişinăul, pe baza unor „informaţii despre planurile României”

Ministerul de Externe al Rusiei a cerut vineri Republicii Moldova să nu se implice în conflictul din Ucraina, o declaraţie ce face referire la informaţii despre o presupusă amplasare la baza aeriană de la Mărculeşti a unor avioane F-16 destinate Ucrainei.

„Au apărut recent informaţii despre planurile României de a trimite în (Republica) Moldova o staţie mobilă pentru întreţinerea tehnică a aeronavelor de luptă F-16, în vederea amplasării lor ulterioare pe aerodromul Mărculeşti”, a susţinut într-o conferinţă de presă Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt al MAE rus.

Ucraina interzice utilizarea Telegram de către oficiali și militari

Consiliul Apărării şi Securităţii Naţionale a Ucrainei anunţă vineri că interzice folosirea Telegram, o mesagerie foarte populară fondată de către rusul Pavel Durov, pe dispozitive electronice ale militarilor şi oficialilor, suspectând serviciile ruse că accesează discuţiile.

„S-a decis să se interzică instalatrea şi folosirea Telegram pe dispozitivele oficiale ale reprezentanţilor Guvernului, personalului militar, angajaţilor sectorului securităţii şi apărării şi întreprinderilor care exploatează infrastructuri critice”, anunţă într-un comunicat Consiliul.

O navă civilă sub pavilion Antigua, avariată în portul ucrainean Odesa, după un atac cu rachete al rușilor – relatează Reuters.

Un atac cu rachete ruseşti a avariat infrastructura portuară şi o navă civilă sub pavilion Antigua în oraşul-port ucrainean Odesa, patru persoane fiind de asemenea rănite, a anunțat vineri guvernatorul regional, Oleh Kiper, pe Telegram.

„Conform evaluărilor preliminare, resturile unei rachete Iskander-M au avariat infrastructura portuară şi civilă, precum şi o navă civilă care arborează pavilionul Antigua”, a precizat guvernatorul regiunii.

Iskander-M este o rachetă balistică care se deplasează cu o viteză de câteva ori mai mare decât cea a sunetului şi are o rază de acţiune de până la 500 de kilometri.

Atacul vine la o săptămână după ce Ucraina a acuzat Moscova că a tras o rachetă de croazieră asupra unei nave civile cu cereale care se deplasa de la Odesa spre Egipt, în apropierea apelor româneşti.

VIDEO Cum arată acum Insula Șerpilor, „avanpostul” ucrainean de pe Marea Neagră.

Poliția de frontieră ucraineană a publicat imagini cu „legendara” Insulă a Șerpilor de pe Marea Neagră, adăugând că aceasta este un veritabil „avanpost” pe Marea Neagră pentru forțele sale.

Raiffeisen va ieşi de pe piaţa din Belarus

Raiffeisen Bank International (RBI) se va retrage din Belarus, în urma vânzării subsidiarei sale locale Priorbank JSC către Suhail Al Otaiba, cu sediul în Emiratele Arabe Unite, a anunţat vineri un purtător de cuvânt al grupului bancar austriac, transmite Reuters.

Soven 1 Holding va achiziţiona participaţia de 88% deţinută de RBI în Priorbank.

Tranzacţia va provoca RBI pierderi de aproximativ 300 de milioane de euro, a informat grupul austriac. Conform calculelor Reuters, RBI a vândut subsidiara sa locală pentru aproximativ jumătate din capitalul său de 600 de milioane de euro. Tranzacţia ar urma să se finalizeze în trimestrul patru din 2024.

Anunțul vine în contextul în care, Raiffeisen, cu relaţii extinse în Rusia, este sub presiunea autorităţilor de reglementare europene pentru a-şi reduce expunerea la piaţa rusă. (Agerpres)

Volodimir Zelenski a declarat vineri că „speră” că Joe Biden va susține planul său de încetare a războiului, pe care urmează să i-l prezinte săptămâna viitoare în timpul unei vizite în Statele Unite.

„Sper cu adevărat că va susține acest plan”, care se bazează pe „decizii rapide ale partenerilor noștri“ ce urmează să fie luate „între octombrie și decembrie”, a spus Zelenski în cadrul unei conferințe de presă la Kiev cu ocazia vizitei președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. (AFP)

Italia este pe punctul de a trimite un nou sistem antirachetă Samp-T în Ucraina, a declarat ministrul de externe Antonio Tajani.

„Trimitem un nou Samp-T (sistem antirachetă) pentru a proteja spitalele, școlile, universitățile … pentru această țară care a fost atacată de Rusia”, a declarat Tajani la Radio 24.

El a adăugat că „a apăra Ucraina nu înseamnă crearea unui război mondial … Noi ajutăm Ucraina și trebuie să ajungem la o pace corectă”. (The Guardian)

Reacție vehementă a Moscovei după ce Ursula von der Leyen s-a dus la Kiev

Rusia a afirmat vineri că armata sa va recâștiga controlul asupra regiunii sale Kursk „în timp util”, refuzând să spună cât de repede ar putea fi realizat acest lucru, transmite Reuters.

„Armata noastră își face treaba. Își va îndeplini sarcina. Controlul va fi restabilit”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, adăugând că, în mod evident, armata nu va discuta public modul în care intenționează să realizeze acest lucru.

„Situația, desigur, în acele zone care sunt sub controlul luptătorilor ucraineni – ei bine, desigur, este extremă. Această situație va fi corectată în timp util”, a adăugat el.

Reacția vine după ce presa ucraineană a scris, citând surse, că autoritățile ruse le-au dat forțelor lor militare sarcina de a scoate forțele ucrainene din regiunea Kursk până la jumătatea lunii octombrie 2024 și de a stabili o „zonă tampon” în zonele de frontieră din nord-estul Ucrainei până la sfârșitul lunii octombrie.

„UE și-a pierdut mințile”: Reacție vehementă a Moscovei după ce Ursula von der Leyen s-a dus la Kiev să facă un anunț major.

Ministerul de Externe al Rusiei a susținut vineri că Uniunea Europeană „și-a pierdut mințile” și merge pe calea ruinei prin alocarea de fonduri suplimentare pentru a ajuta militar Ucraina, transmite Reuters.

Declarația a venit în contextul în care, tot vineri, șefa Comisiei Europene, a anunțat în timpul unei vizite la Kiev că UE va acorda un împrumut de până la 35 miliarde de euro.

Autoritățile poloneze l-au arestat pe fostul avocat al defunctului oligarh rus Boris Berezovski, în cadrul unei anchete legate de atacurile asupra figurilor opoziției ruse, a informat vineri radioul polonez.

„Pot confirma că domnul Anatoly B. a fost reținut în Polonia și inculpat… Instanța a impus arestarea preventivă pentru trei luni”, a declarat purtătorul de cuvânt al Biroului Național al Procurorilo pentru Reuters.

Polonia, membră NATO, a arestat mai multe persoane în ultimele luni în legătură cu acte de sabotaj pe teritoriul său, despre care afirmă că au fost comise la ordinul Rusiei.

Anunțul vine după ce, în aprilie, două persoane au fost reținute sub suspiciunea că l-au atacat pe Leonid Volkov, un consilier al fostului lider al opoziției ruse Alexei Navalnîi.

UE va anunța un împrumut de 35 mld. euro pentru Ucraina – FT

Comisia Europeană intenționează să anunțe vineri un împrumut de 35 de miliarde de euro pentru Ucraina, ca parte a planuluil G7 de a strânge 50 de miliarde de dolari pe baza profiturilor viitoare din activele înghețate ale statului rus, au declarat trei persoane informate pentru Financial Times.

Cota finală a UE ar urma să fie redusă dacă SUA contribuie la împrumut într-o etapă ulterioară, au spus sursele FT.

Liderii G7 au convenit în iunie să împartă cele 50 de miliarde de dolari în funcție de ponderea lor economică relativă, UE și SUA urmând să contribuie cu câte 20 de miliarde de dolari fiecare, iar Canada, Japonia și Regatul Unit cu un total de 10 miliarde de dolari .

Însă Washingtonul și-a condiționat participarea de înghețarea activelor pentru o perioadă mai lungă decât perioada actuală de șase luni de reînnoire a sancțiunilor UE – lucru care nu s-a întâmplat din cauza opoziției Ungariei.

Moscova vrea să majoreze drastic „taxa de ieșire” pentru companiile care părăsesc piața rusă.

Autorităţile de la Moscova discută majorarea contribuţiei unice, de la 15% la 40%, pe care firmele străine care părăsesc Rusia trebuie să o efectueze către bugetul de stat.

Ministerul de externe al Ucrainei a respins în termeni fără echivoc posibilitatea plasării Crimeii sub mandat ONU până la crearea condiţiilor pentru organizarea unui referendum care să respecte toate normele democratice în această peninsulă ucraineană anexată de Rusia în 2014, după ce şeful diplomaţiei poloneze Radoslaw Sikorski a făcut o propunere în acest sens, relatează agenţiile de presă EFE şi Unian.

„Integritatea teritorială a Ucrainei nu a fost şi nu va face niciodată obiectul unei dezbateri sau al unui compromis. Crimeea este Ucraina. Punct”, a transmis Ministerul ucrainean de Externe într-un comunicat emis târziu joi seara.

MAE ucrainean subliniază în comunicat că peninsula Crimeea se află în interiorul frontierelor Ucrainei recunoscute la nivel internaţional în 1991 şi insistă că singura soluţie acceptabilă este de a forţa Kremlinul să părăsească acest teritoriu.

Reacția vine după ce ministrul polonez de externe a sugerat internaţionalizarea temporară a statutului Crimeii ca unul dintre compromisurile posibile pentru a obţine pacea între Ucraina şi Rusia prin negocieri. (Agerpres)

Ucraina spune că atacul rusesc de azi-noapte cu 70 de drone a fost ratat în totalitate

Germania a rezolvat criza energetică și este pregătită pentru iarna viitoare din 2025, a declarat Robert Habeck, vicecancelar german și ministru al Economiei, potrivit Bild, preluat de Kyiv Independent.

„Nu mai există penurie de gaz”, a declarat Habeck în timpul unui dialog cu cetățenii din orașul Osnabruck, adăugând că Germania nu mai are nevoie de gaz rusesc.

Instalațiile de stocare a gazelor naturale din Germania sunt pline, iar toate obiectivele au fost îndeplinite, potrivit lui Habeck. Cu toate acestea, oficialul a declarat că prețurile gazelor în Germania sunt „mai mari decât înainte de războiul din Ucraina”.

„Prețurile sunt mai mari; acest lucru se aplică și gazului, dar nu pentru că avem o penurie”, a spus ministrul, adăugând că motivul real este că națiunile asiatice cumpără gaz natural lichefiat (GNL) din cauza căldurii extreme din țările lor.

Rusia a lansat peste noapte 70 de drone Shahed și patru rachete, potrivit forțelor aeriene ucrainene.

„Ca urmare a luptei aeriene, au fost doborâte 61 de drone de atac și o rachetă ghidată X-59”, se spune într-un mesaj postat pe Telegram.

De asemenea, potrivit sursei citate, „ca urmare a măsurilor active de contracarare desfășurate de forțele de apărare, 9 drone inamice s-au pierdut în mai multe regiuni ale Ucraine (nu au fost primite informații privind victime sau pagube).”

Statele Unite ar trebui să ia în considerare avertismentele Moscovei cu privire la riscurile unei noi escaladări în jurul conflictului din Ucraina, a declarat vineri adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Ryabkov, citat de agenția de presă de stat RIA Novosti.

Comentând posibilitatea unei întâlniri între ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, și secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, în marja Adunării Generale a ONU de la New York, acesta a declarat că nu va exista nicio întâlnire deoarece părțile nu au „nimic de discutat”. (Reuters)

Von der Leyen este în vizită la Kiev

Germania continuă să furnizeze Ucrainei o gamă diversă de echipamente militare, notează contul de X OSINTtechincal, adăugând că în ultima lună au fost livrate cu succes:

  • 61.000 de obuze de 155 mm
  • 88 de drone aeriene și maritime
  • 22 de tancuri Leopard 1A5
  • 134 vehicule ușoare
  • 19 vehicule grele de sprijin și inginerești
  • 3 sisteme antiaeriene autopropulsate Gepard

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat pe rețeaua X că a ajuns în Ucraina.

„A opta mea vizită la Kiev are loc în condițiile în care sezonul de încălzire va începe în curând, iar Rusia continuă să lovească infrastructura energetică. Vom ajuta Ucraina în eforturile sale curajoase. Am venit aici pentru a discuta despre sprijinul european. De la pregătirea pentru iarnă la apărare, la aderarea la UE și la progresele privind împrumuturile acordate de G7”, a spus ea.

Noua estimare a pierderilor rusești

Armata ucraineană afirmă că ieri a provocat pierderi grele forțelor inamice: 1340 soldați, 20 tancuri, 39 alte blindate de luptă, 35 tunuri, 2 sisteme antiaeriene, 59 diferite vehicule și 6 echipamente speciale.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat într-un interviu publicat vineri că Moscova își va apăra interesele în regiunea arctică atât în termeni diplomatici, cât și militari.

Lavrov a spus, potrivit agențiilor de presă ale Moscovei, că Rusia este hotărâtă să contracareze eforturile Statelor Unite și al aliaților săi din NATO de a organiza un număr tot mai mare de exerciții militare în regiunea arctică.

„Vedem cum NATO intensifică exercițiile în legătură cu posibilele crize din Arctica. Țara noastră este pe deplin pregătită să își apere interesele în termeni militari, politici și tehnico-militari”, a declarat Lavrov. (Reuters)

Forțele ruse au termen până pe 15 octombrie să scoată trupele inamice din Kursk

Peste 130 de șefi de stat și de guvern vor ajunge la New York începând de duminică pentru summitul anual al ONU, într-un moment exploziv în care comunitatea internațională este incapabilă să stopeze conflictele Gaza, Ucraina sau Sudan.

„Din Orientul Mijlociu până în Sudan, Ucraina și nu numai, vedem gloanțe și bombe care mutilează și ucid, cadavre care se adună, populații traumatizate, clădiri în ruine”, a acuzat zilele trecute secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Dar, chiar dacă este îngrijorat de o escaladare regională a războiului din Gaza sau de riscul nuclear reprezentat de invazia Rusiei în Ucraina, el crede că lumea, în ciuda diviziunilor sale, poate „evita să se îndrepte spre un al treilea război mondial”.

Acest eveniment de referință pentru diplomația internațională „nu ar fi putut veni într-un moment mai important”, a comentat ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, amintind de lunga listă de conflicte, violențe și crize umanitare: Gaza, Ucraina, Sudan, Haiti, Birmania… (AFP)

Autoritățile ruse le-au dat forțelor lor militare sarcina de a scoate forțele ucrainene din regiunea Kursk până la jumătatea lunii octombrie 2024 și de a stabili o „zonă tampon” în zonele de frontieră din nord-estul Ucrainei până la sfârșitul lunii octombrie, scrie presa ucraineană.

Acestea sunt angajamente semnificative pe care este foarte puțin probabil ca armata rusă să le realizeze într-o perioadă atât de scurtă de timp, notează Institutul pentru Studiul Războiului.

Agenția de presă RBC-Ucraina a scris, citând surse nespecificate, că armata rusă a concentrat 37.000 de militari în regiunea Kursk și că autoritățile ruse au instruit aceste forțe să împingă forțele ucrainene afară din regiunea Kursk până la jumătatea lunii octombrie.

Sursele RBC-Ucraina au declarat că Kremlinul a dorit să concentreze o grupare de forțe în regiunea Kursk care să aibă un avantaj de cinci la unu în ceea ce privește efectivele față de forțele ucrainene înainte de lansarea unei operațiuni contraofensive, dar nu a reușit acest lucru înainte să lanseze „contraofensiva, pe 10 septembrie.

Sinteza celor mai recente evenimente:

–––

Evenimentele de joi, ziua 939 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro