Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 951: „Situația pe front este foarte, foarte dificilă”, spune Zelenski / Rusia a lansat peste noapte 32 de drone / Ministrul ucrainean al apărării cere demiterea a trei dintre adjuncții săi

HotNews.ro
LIVE Război în Ucraina, ziua 951: „Situația pe front este foarte, foarte dificilă”, spune Zelenski / Rusia a lansat peste noapte 32 de drone / Ministrul ucrainean al apărării cere demiterea a trei dintre adjuncții săi
Soldat ucrainean într-un tun autopropulsat, pe frontul din Ceasiv iar - FOTO: Evgeniy Maloletka / AP / Profimedia

Volodimir Zelenski a declarat că situația de pe front este „foarte, foarte dificilă”, iar forțele ucrainene vor trebui să facă tot ce este posibil în perioada de toamnă. „Rapoarte privind fiecare dintre sectoarele noastre din prima linie despre capabilitățile noastre, capabilitățile noastre viitoare și sarcinile specifice: Situația este foarte, foarte dificilă”, a declarat el în discursul său video de peste noapte, făcând referire la o ședință de peste două ore și jumătate pe care a avut-o cu comandanții militari de top.

Evenimentele de luni, ziua 951 a războiului din Ucraina, LIVE:

Noul șef al NATO, Mark Rutte, și-a exprimat marți sprijinul ferm pentru Ucraina și a declarat că nu este îngrijorat de viitoarele alegeri prezidențiale din SUA, deoarece ar putea colabora cu oricare dintre candidați.

„Trebuie să ne asigurăm că Ucraina prevalează ca națiune suverană, independentă și democratică”, a declarat fostul premier olandez Rutte reporterilor la sediul NATO din Bruxelles. (Reuters)

Cel puțin șapte civili au fost uciși într-un atac rusesc marți dimineață în apropierea unei piețe din centrul orașului Herson, un oraș mare din sudul Ucrainei, aflat lângă linia frontului, a anunțat procuratura regională.

„Trei femei și patru bărbați” au murit în acest atac, care a fost „probabil“ desfășurat cu ajutorul artileriei, a precizat biroul procurorului.

De asemenea, trei persoane au fost rănite, potrivit aceleiași surse, care a adăugat că a fost lovită o zonă „din apropierea unei piețe și a unei stații de autobuz”.

Guvernatorul regiunii, Oleksandre Prokoudine, a postat o înregistrare video de la fața locului, în care se văd mai multe trupuri neînsuflețite. (AFP)

Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 1370 soldați, 9 tancuri, 44 alte blindate de luptă, 33 piese de artilerie, 73 diferite vehicule și 1 echipament special.

Ministrul ucrainean al Apărării a anunțat că cere Guvernului demiterea a trei dintre adjuncții săi și a unui secretar de stat.

„Sistemul Ministerului Apărării al Ucrainei – Forțele Armate, Direcția Principală de Informații și Serviciul Special de Transport de Stat – este un sistem închis pe durata legii marțiale. Acest lucru înseamnă că toate procedurile din interior trebuie să fie clare și controlate. Orice încercare de a le influența, fie ea externă sau internă, este inacceptabilă.

În acest context, au loc schimbări de personal. Am semnat un memoriu adresat Cabinetului de Miniștri al Ucrainei privind demiterea miniștrilor adjuncți ai apărării – Stanislav Haider (care trece la funcția de șef al cabinetului ministrului), Oleksandr Serhii, Yurii Dzhygyr și Lyudmila Darahan (secretar de stat)”, a scris el pe Facebook fără să dea alte explicații.

Rusia a atacat azi-noapte cu 32 de drone de tip Shahed, dar niciuna nu și-a atins ținta, potrivit forțelor aeriene ucrainene.

Potrivit unei postări pe Telegram, 29 de drone de atac au fost doborâte în regiunile Cerkasî, Kirovohrad, Nikolaev, Herson, Poltava, Sumî și Dnipro, De asemenea, ca urmare a contramăsurilor de război electronic, trei drone s-au „pierdut” fără să existe informații privind provocarea de daune.

Sinteza celor mai recente evenimente:

–––

Evenimentele de luni, ziua 950 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro