Sari direct la conținut

VIDEO Soldații ruși au ajuns în centrul orașului Vuhledar. O poziție ce va sprijini tirurile de artilerie rusești

HotNews.ro
VIDEO Soldații ruși au ajuns în centrul orașului Vuhledar. O poziție ce va sprijini tirurile de artilerie rusești
Soldat ucrainean la Vuhledar Foto: Wolfgang Schwan / AFP / Profimedia

Trupele ruse au ajuns în centrul oraşului Vuhledar, un bastion din estul Ucrainei, situat pe un teren strategic înalt, care a rezistat până acum atacurilor ruseşti de la invazia pe scară largă a Moscovei, a declarat marţi guvernatorul regional al regiunii ucrainene Doneţk, relatează Reuters, preluată de News.ro.

Guvernatorul Vadim Filaşkin spune că situaţia din Vuhledar este extrem de dificilă. „Inamicul este deja aproape în centrul oraşului”, a declarat Filaşkin la televiziunea ucraineană. Forţele ruse au ajuns la periferia micului oraş minier săptămâna trecută şi şi-au intensificat ofensiva în ultimele zile.

O pierdere importantă pentru Kiev

În luna august, trupele Moscovei din estul Ucrainei au avansat în cel mai rapid ritm din ultimii doi ani, potrivit mai multor hărţi publicate de surse deschise. Avansul lor neîncetat în estul Ucrainei are loc în ciuda incursiunii surprinzătoare a Ucrainei în regiunea rusă Kursk.

Oleksandr Musienko, un analist militar ucrainean, a declarat că avansul rusesc în Vuhledar a avut un cost ridicat – în pierderi – pentru Moscova, dar va complica poziţia Ucrainei în est.

„Apărarea sa a fost esenţială pentru perturbarea avansării mai rapide şi mai abrupte a inamicului în regiunea Doneţk. Dacă nu ar fi fost Vuhledar, dacă nu ar fi fost unităţile noastre de acolo, cred că ar fi mult mai dificil acum, de exemplu, în direcţia Kurahiv”, a declarat Musienko.

Vuhledar, un oraș-fantomă

Analiştii militari ucraineni spun că un control deplin asupra Vuhledar ar ajuta trupele Moscovei în avansarea lor ulterioară în regiune, deoarece ar controla înălţimile, esenţiale pentru tirurile lor de artilerie.

Forţele ruse deja bombardează neîncetat oraşe şi sate din regiune, a declarat Filaşkin. „Este foarte periculos să rămâneţi în regiune şi subliniez încă o dată necesitatea ca oamenii să plece”, a îndemnat el. Filaşkin a precizat că aproximativ 350.000 de persoane au rămas în continuare în părţile din regiune controlate de guvern.

Înainte de începerea invaziei, în zonele controlate de guvern se aflau aproximativ 1,9 milioane de persoane. Doar 107 civili au rămas în Vuhledar, care avea o populaţie înainte de război de aproximativ 14.000 de persoane, potrivit lui Filaşkin.

INTERVIURILE HotNews.ro