Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 974: Mesajul lui Scholz pentru Zelenski: O țară în război nu poate să devină membră a NATO / Kievul afirmă că soldați nord-coreeni au ajuns deja pe frontul din Kursk. Putin nu neagă / Lupte intense în sectorul Pokrovsk

Război în Ucraina, ziua 974: Mesajul lui Scholz pentru Zelenski: O țară în război nu poate să devină membră a NATO /  Kievul afirmă că soldați nord-coreeni au ajuns deja pe frontul din Kursk. Putin nu neagă / Lupte intense în sectorul Pokrovsk
Soldat ucrainean pe drum spre frontul din Donețk. Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Statele Unite au definitivat miercuri partea lor – de 20 de miliarde de dolari – din împrumutul de 50 de miliarde de dolari mult așteptat de Ucraina, susținut de activele rusești înghețate, Washingtonul anunțând că va începe să pună la dispoziție fonduri pentru ajutoare economice și militare până la sfârșitul anului. Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, și ministrul ucrainean de finanțe, Serhiy Marchenko, au semnat acordul pentru un angajament de împrumut al SUA de 20 de miliarde de dolari, care va fi plasat alături de un angajament separat al Uniunii Europene de 20 de miliarde de dolari și unul de 10 miliarde de dolari la care vor contribui trei aliați din G7 – Marea Britanie, Japonia și Canada.

Evenimentele de joi, ziua 974 a războiului din Ucraina, LIVE:

La întâlnirea cu liderul rus, șeful ONU a făcut apel la o „pace justă” în Ucraina, dar Putin i-a răspuns că „într-o familie există și scandaluri” / Plecăciunea lui Guterres

Sub privirea lui Vladimir Putin şi înainte de întrevederea lor propriu-zisă, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi-a reiterat apelul la o „pace justă” în Ucraina, „în conformitate cu Carta ONU, cu dreptul internaţional şi cu rezoluţiile Adunării Generale”.

„Secretarul general a spus că ar trebui să trăim cu toţii ca o mare familie”, dar „din păcate, în familii există adeseori dispute, scandaluri, litigii legate de proprietate şi, uneori, chiar încăierări”, i-a răspuns preşedintele rus.

Ucraina susține că soldați nord-coreeni au ajuns deja pe frontul din Kursk. Putin nu neagă prezența lor în Rusia

Serviciul militar de informaţii al Ucrainei (GUR) a anunţat joi că primele trupe din unităţi ale armatei nord-coreene trimise în Rusia sunt deja desfăşurate în provincia rusă Kursk, unde armata ucraineană a ocupat un teritoriu în urma unei ofensive surpriză lansate în august.

Întrebat de un jurnalist despre imagini din satelit ce par să arate deplasarea unor unităţi nord-coreene pe teritoriul rus, Putin a replicat: „Dacă există imagini, atunci ele reflectă ceva”.

Putin salută afirmaţiile „sincere” ale lui Trump despre războiul din Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin a salutat joi afirmaţiile „sincere” ale lui Donald Trump, candidatul republican la alegerile prezidenţiale din SUA, privind dorinţa acestuia de a pune capăt conflictului în Ucraina, afirmând în acelaşi timp că viitorul relaţiilor ruso-americane va depinde de Washington.

Germania respinge cererea de a invita Ucraina să adere la NATO

Cancelarul german, Olaf Scholz, a refuzat joi cererea preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, care reclamă, în cadrul „planului său de victorie” împotriva Rusiei, o invitaţie de acum pentru ţara sa de a adera la NATO.

„Este important să ne dăm seama că o ţară aflată în război nu poate absolut deloc să devină membră a NATO. Toată lumea ştie asta, nu există niciun dezacord pe acest subiect. Iar invitaţia este în mod normal legată destul de repede de aderarea la NATO”, a spus cancelarul într-un interviu acordat televiziunii publice ZDF.

Biroul de anchetă ucrainean (DBR) a anunţat joi că a arestat trei oficiali ai unui centru de recrutare militară din Kiev şi trei civili suspectaţi că au ajutat mii de persoane să scape de mobilizare.

Unul dintre membrii grupului era şeful unei comisii medicale de evaluare dacă bărbaţii sunt apţi sau nu să lupte, potrivit aceleiaşi surse.

În timpul percheziţiilor, anchetatorii au găsit peste 1,2 milioane de dolari şi 45.000 de euro în numerar, precum şi 11 autoturisme de lux în valoare de peste 100.000 de dolari fiecare, a detaliat DBR. Bărbaţii care voiau să scape de înrolare (numiţi în media ucrainene „uhileantî”) plăteau între 2.000 şi 15.000 de dolari pentru serviciile acestui grup, conform organismului de aplicare a legii din Ucraina.

Lupte intense în sectorul Pokrovsk

Bombardamentele ruseşti au ucis în cursul zilei de joi și trei persoane în zona oraşului strategic Pokrovsk din Doneţk (est), a afirmat guvernatorul regiunii, Vadim Filaşkin, pe Telegram.

Trupele ruse şi-au intensificat avansul către Pokrovsk în ultimele luni, ajungând în prezent la 8 km de periferia acestuia.

Presa rusă şi bloggerii militari ruşi au raportat joi că forţele Moscovei au înaintat în localitatea minieră Selidovo, la aproximativ 20 km sud-est de Pokrovsk.

Statul Major General al armatei ucrainene a declarat că cele mai intense atacuri ruseşti de-a lungul întregii linii a frontului au loc în prezent pe frontul din Pokrovsk, inclusiv lângă Selidovo, dar nu a indicat dacă trupele ruse au intrat sau nu în Selidovo. (Reuters)

Un atac cu muniţie termobarică asupra oraşului Kupiansk din regiunea ucraineană Harkov (nord-est) a rănit cel puțin 10 persoane, a declarat guvernatorul regional Oleh Siniehubov pe aplicaţia de mesagerie Telegram. O femeie care a fost internată în spital în stare gravă după atac a murit ulterior, a adăugat el.

„Inamicul a lovit în apropierea unui magazin şi a pieţei din oraş”, a precizat Siniehubov în prima sa declaraţie. Ulterior, oficialul ucrainean a indicat că a fost avariată o clădire comercială cu două etaje, alături de circa 12 chioşcuri, iar geamurile caselor din apropiere s-au spart.

Rusia a ocupat Kupiansk în primele zile ale invaziei sale în februarie 2022, dar a fost respinsă de o contraofensivă ucraineană fulgerătoare în septembrie acelaşi an.

În ultimele luni, forţele Moscovei au avansat încet spre oraş şi se află acum la aproximativ 4 km de periferia sa nordică, conform hărţilor din surse deschise. (Reuters)

Ce știm despre soldații nord-coreeni trimiți în Rusia. Ce obține în schimb Kim Jong Un

Ce știm despre soldații nord-coreeni care se alătură Rusiei în războiul din Ucraina / Ce obține la schimb regimul Kim Jong Un și cât de mare va fi problema pentru armata ucraineană

După ce Kievul și Seulul au acuzat Coreea de Nord că a trimis soldați în Rusia pentru a o ajuta în războiul din Ucraina, iar reacțiile din Occident au fost inițial precaute, miercuri atât Statele Unite, cât și NATO, au spus că informația este reală. Dar atât Moscova, cât și regimul Kim Jong Un au negat afirmațiile.

Duma de Stat din Rusia a votat creşterea cheltuielilor militare și în 2025. La cât vor ajunge

Duma de Stat din Rusia, camera inferioară a parlamentului, a aprobat joi, într-o primă lectură, proiectul de lege privind bugetul pe 2025-2027, care prevede o creştere de 30% a cheltuielilor militare pe anul viitor, în continuarea politicii Kremlinului concentrată în mare parte pe efortul de război.

Textul, programat să fie votat în a doua lectură la 14 noiembrie, trebuie apoi să fie aprobat de Consiliul Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus) înainte de a fi promulgat de preşedintele Vladimir Putin.

Ce le transmite Putin celor care speră că Rusia va fi învinsă

Vladimir Putin, mesaj pentru cei care speră că Rusia va fi învinsă: „Calcule iluzorii”

Președintele Vladimir Putin a avertizat joi că încercările de a învinge Rusia pe câmpul de luptă sunt „iluzorii”, într-o declarație făcută înainte de o întâlnire cu șeful ONU, Antonio Guterres, relatează The Moscow Times.

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, le-a spus joi liderilor BRICS, inclusiv președintelui rus Vladimir Putin, că lumea are nevoie de pace în Gaza, Liban, Ucraina și Sudan.

„Peste tot – avem nevoie de pace”, a spus Guterres la summitul BRICS din orașul rus Kazan.

„Avem nevoie de pace în Ucraina. O pace justă, în conformitate cu Carta ONU, cu dreptul internațional și cu rezoluțiile Adunării Generale a ONU”, a adăugat el. (AFP)

Ministrul adjunct al energiei din Rusia, Serghei Mochalnikov, a fost reținut în legătură cu o anchetă de fraudă legată de industria cărbunelui, a anunțat joi agenția rusă de presă Interfax.

Anterior, tot joi, presa rusă anunțase și reținerea lui Anatoli Ianovski, fost ministru adjunct al energiei, de asemenea pentru acuzații de fraudă legate de cărbune.

China spune că nu știe să existe trupe nord-coreene în Rusia

O lovitură rusească asupra orașului Kupiansk, situat pe linia frontului în nord-estul Ucrainei, a rănit patru persoane, a declarat joi guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Synehubov.

Synehubov a declarat inițial că două persoane au fost ucise și trei rănite în urma loviturii, dar ulterior și-a corectat declarația, adăugând că patru persoane au fost rănite, inclusiv o femeie care a fost scoasă din dărâmături.

„Inamicul a lovit în apropierea unui magazin și a pieței orașului”, a spus inițial Synehubov. Ulterior, acesta a anunțat că o clădire cu două etaje cu magazine a fost avariată, plus o duzină de chioșcuri.

Rusia a ocupat Kupiansk în primele zile ale invaziei sale din 2022, dar a fost împinsă înapoi de contraofensiva ucraineană fulgerătoare din luna septembrie a acelui an.

Ministerul de Externe al Chinei a afirmat joi că nu are cunoștință de prezența de forțe militare nord-coreene în Rusia.

Răspunzând la o întrebare în cadrul unei conferințe de presă zilnice privind prezența trupelor Coreei de Nord în Rusia, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Lin Jin, a declarat că „partea chineză nu are cunoștință de situație”.

„Poziția Chinei cu privire la criza ucraineană a fost consecventă și clară și sperăm că toate părțile vor promova o dezescaladare a situației și se vor angaja pentru o soluție politică”, a adăugat el. (Reuters)

Coreea de Sud: „Nu vom sta cu mâinile în sân”

Deputații ruși au votat joi în unanimitate pentru ratificarea „Tratatului de parteneriat strategic cuprinzător” cu Coreea de Nord, transmite France Presse.

Votul Dumei de stat vine într-un moment în care Occidentul susține că are dovezi că mii de soldați nord-coreeni au fost trimiși în Rusia.

cest „tratat de parteneriat strategic global” între Rusia și Coreea de Nord a fost semnat la 19 iunie, în timpul unei vizite a președintelui Putin la Phenian, care a scos în evidență apropierea dintre cele două țări.

Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a declarat joi că țara sa „nu va sta cu mâinile în sân” în fața desfășurării de trupe nord-coreene în Rusia, pe care a catalogat-o drept o „provocare”.

„Coreea de Sud nu va sta cu mâinile în sân în fața acestei situații”, a declarat Yoon după discuții cu omologul său polonez Andrzej Duda, aflat în vizită în Coreea de Sud.

Cei doi lideri consideră că această evoluție este „o provocare care amenință securitatea globală dincolo de peninsula coreeană și Europa”, a adăugat Yoon. (AFP)

Ucraina a afirmat joi dimineață că a doborât 40 din cele 50 de drone rusești lansate peste noapte, iar alte șapte au dispărut de pe radare.

Kievul a transmis că o dronă se află încă în spațiul aerian ucrainean, iar alte două s-au întors spre Rusia și Belarus.

Ucraina utilizează sisteme de război electronic pentru a deruta sistemele de navigație ale dronelor, ceea ce le face adesea să dispară de pe radare sau să își schimbe cursul. (Reuters)

Forțele ruse au făcut progrese semnificative în Selydove

Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de miercuri: 1240 soldați, 2 tancuri, 25 alte blindate de luptă, 45 tunuri, 2 lansatoare multiple de rachete, 69 diferite vehicule și 4 echipamente speciale.

Forțele ruse au făcut progrese tactice semnificative în Selydove și în împrejurimi în ultimele zile, însă concentrarea aparentă a comandamentului militar rus asupra cuceririi Selydove a avut loc în detrimentul capacității forțelor sale de a susține o ofensivă semnificativă direct asupra Pokrovsk – obiectivul operațional autoanunțat al Rusiei în acest sector al frontului, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Este foarte posibil ca Rusia să cucerească Selydove în zilele următoare, însă cucerirea Selydove nu prevestește în mod inerent cucerirea Pokrovsk-ului și, de fapt, cucerirea Selydove-ului este probabil să fi epuizat și să fi afectat forțele ruse într-un mod care le va reduce probabil eficacitatea de luptă dacă li se va ordona să pivoteze spre Pokrovsk.

Apărarea ucraineană a Pokrovskului și a căilor de acces către ele (linia de cale ferată și autostrada M-30) a împiedicat deja avansările rusești către oraș, iar epuizarea forțelor rusești din zonă va încetini probabil și mai mult aceste avansări, afectând perspectivele ofensive rusești în zonă în următoarele săptămâni, mai notează ISW.

Putin se întâlnește joi cu liderul ONU

Vladimir Putin și secretarul general al ONU Antonio Guterres urmează să aibă joi o întâlnire pe tema Ucrainei, în marja summitului BRICS de la Kazan, Rusia, transmite AFP.

Cei doi nu au mai vorbit pe pământ rusesc din aprilie 2022. Atunci, la două luni după ce trupele Moscovei și-au lansat asaltul asupra Ucrainei, președintele rus i-a spus lui Antonio Guterres că el crede într-un rezultat „pozitiv” al discuțiilor. De atunci, Moscova și Kievul au încetat orice negocieri oficiale, iar pozițiile lor par să fie ireconciliabile.

Anunțată de Kremlin, întâlnirea urmează să aibă loc seara, după acest summit al BRICS, un grup de nouă țări care reprezintă aproape jumătate din populația lumii și aproape o treime din PIB-ul planetei.

Fără a confirma oficial aceste discuții, ONU a anunțat că secretarul general „intenționează” să se întâlnească cu președintele rus.

Putin folosește BRICS pentru a rupe izolarea Rusiei. Dar „e o distincție între influența pe care pretinde că o are și cea pe care o exercită în realitate”.

Zilele acestea, omul pe care SUA și Uniunea Europeană vor să-l izoleze ține la el acasă un mare summit pentru a arăta că nu este singur. Orașul rus Kazan găzduiește așa-numitul grup BRICS (creat de Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) într-o întâlnire a țărilor cu piețe emergente care reprezintă aproape jumătate din populația lumii. Marea dorinţă a amfitrionului, Vladimir Putin, este să demonstreze influența tot mai mare a blocului, pe care Moscova o folosește pentru a recrea bipolarismul Războiului Rece.

Dar, spre deosebire de Rusia, unii dintre membrii BRICS nu sunt neapărat în dezacord cu SUA: își exportă produsele în Occident în timp ce „pescuiesc” materii prime ieftine pe piața rusească pedepsită, scrie cotidianul spaniol El Mundo.

Sinteza celor mai recente evenimente:

–––

Informațiile de miercuri, ziua 973 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro


Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro