Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 974: Statele Unite au finalizat împrumutul de 20 mld. dolari pentru Ucraina / Putin se întâlnește joi cu liderul ONU / Coreea de Sud: „Nu vom sta cu mâinile în sân” după desfășurarea de soldați nord-coreeni alături de ruși

HotNews.ro
LIVE Război în Ucraina, ziua 974: Statele Unite au finalizat împrumutul de 20 mld. dolari pentru Ucraina / Putin se întâlnește joi cu liderul ONU / Coreea de Sud: „Nu vom sta cu mâinile în sân” după desfășurarea de soldați nord-coreeni alături de ruși
Soldat ucrainean pe drum spre frontul din Donețk. Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Statele Unite au definitivat miercuri partea lor – de 20 de miliarde de dolari – din împrumutul de 50 de miliarde de dolari mult așteptat de Ucraina, susținut de activele rusești înghețate, Washingtonul anunțând că va începe să pună la dispoziție fonduri pentru ajutoare economice și militare până la sfârșitul anului . Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, și ministrul ucrainean de finanțe, Serhiy Marchenko, au semnat acordul pentru un angajament de împrumut al SUA de 20 de miliarde de dolari, care va fi plasat alături de un angajament separat al Uniunii Europene de 20 de miliarde de dolari și unul de 10 miliarde de dolari la care vor contribui trei aliați din G7 – Marea Britanie, Japonia și Canada.

Evenimentele de joi, ziua 974 a războiului din Ucraina, LIVE:

Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a declarat joi că țara sa „nu va sta cu mâinile în sân” în fața desfășurării de trupe nord-coreene în Rusia, pe care a catalogat-o drept o „provocare”.

„Coreea de Sud nu va sta cu mâinile în sân în fața acestei situații”, a declarat Yoon după discuții cu omologul său polonez Andrzej Duda, aflat în vizită în Coreea de Sud.

Cei doi lideri consideră că această evoluție este „o provocare care amenință securitatea globală dincolo de peninsula coreeană și Europa”, a adăugat Yoon. (AFP)

Ucraina a afirmat joi dimineață că a doborât 40 din cele 50 de drone rusești lansate peste noapte, iar alte șapte au dispărut de pe radare.

Kievul a transmis că o dronă se află încă în spațiul aerian ucrainean, iar alte două s-au întors spre Rusia și Belarus.

Ucraina utilizează sisteme de război electronic pentru a deruta sistemele de navigație ale dronelor, ceea ce le face adesea să dispară de pe radare sau să își schimbe cursul. (Reuters)

Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de miercuri: 1240 soldați, 2 tancuri, 25 alte blindate de luptă, 45 tunuri, 2 lansatoare multiple de rachete, 69 diferite vehicule și 4 echipamente speciale.

Forțele ruse au făcut progrese tactice semnificative în Selydove și în împrejurimi în ultimele zile, însă concentrarea aparentă a comandamentului militar rus asupra cuceririi Selydove a avut loc în detrimentul capacității forțelor sale de a susține o ofensivă semnificativă direct asupra Pokrovsk – obiectivul operațional autoanunțat al Rusiei în acest sector al frontului, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Este foarte posibil ca Rusia să cucerească Selydove în zilele următoare, însă cucerirea Selydove nu prevestește în mod inerent cucerirea Pokrovsk-ului și, de fapt, cucerirea Selydove-ului este probabil să fi epuizat și să fi afectat forțele ruse într-un mod care le va reduce probabil eficacitatea de luptă dacă li se va ordona să pivoteze spre Pokrovsk.

Apărarea ucraineană a Pokrovskului și a căilor de acces către ele (linia de cale ferată și autostrada M-30) a împiedicat deja avansările rusești către oraș, iar epuizarea forțelor rusești din zonă va încetini probabil și mai mult aceste avansări, afectând perspectivele ofensive rusești în zonă în următoarele săptămâni, mai notează ISW.

Putin se întâlnește joi cu liderul ONU

Vladimir Putin și secretarul general al ONU Antonio Guterres urmează să aibă joi o întâlnire pe tema Ucrainei, în marja summitului BRICS de la Kazan, Rusia, transmite AFP.

Cei doi nu au mai vorbit pe pământ rusesc din aprilie 2022. Atunci, la două luni după ce trupele Moscovei și-au lansat asaltul asupra Ucrainei, președintele rus i-a spus lui Antonio Guterres că el crede într-un rezultat „pozitiv” al discuțiilor. De atunci, Moscova și Kievul au încetat orice negocieri oficiale, iar pozițiile lor par să fie ireconciliabile.

Anunțată de Kremlin, întâlnirea urmează să aibă loc seara, după acest summit al BRICS, un grup de nouă țări care reprezintă aproape jumătate din populația lumii și aproape o treime din PIB-ul planetei.

Fără a confirma oficial aceste discuții, ONU a anunțat că secretarul general „intenționează” să se întâlnească cu președintele rus.

Putin folosește BRICS pentru a rupe izolarea Rusiei. Dar „e o distincție între influența pe care pretinde că o are și cea pe care o exercită în realitate”.

Zilele acestea, omul pe care SUA și Uniunea Europeană vor să-l izoleze ține la el acasă un mare summit pentru a arăta că nu este singur. Orașul rus Kazan găzduiește așa-numitul grup BRICS (creat de Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) într-o întâlnire a țărilor cu piețe emergente care reprezintă aproape jumătate din populația lumii. Marea dorinţă a amfitrionului, Vladimir Putin, este să demonstreze influența tot mai mare a blocului, pe care Moscova o folosește pentru a recrea bipolarismul Războiului Rece.

Dar, spre deosebire de Rusia, unii dintre membrii BRICS nu sunt neapărat în dezacord cu SUA: își exportă produsele în Occident în timp ce „pescuiesc” materii prime ieftine pe piața rusească pedepsită, scrie cotidianul spaniol El Mundo.

Sinteza celor mai recente evenimente:

–––

Informațiile de miercuri, ziua 973 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro


INTERVIURILE HotNews.ro