Sari direct la conținut

Liviu Dragnea: Agentiile Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca ramin la Ministerul Muncii, nu merg la consiliile judetene

Liviu Dragnea a declarat luni seara ca Agentiile Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) nu vor trece de la Ministerul Muncii la Consiliile Judetene in cadrul proiectului de descentralizare. Liviu Dragnea a explicat ca in ceea ce priveste ANOFM „decizia nostra este sa nu se descentralizeze”. In schimb, vicepremierul discuta cu ministrul Muncii, Mariana Campeanu, descentralizarea Agentiei pentru Plati si Inspectie Sociala: „Discutia este daca putem descentraliza fara sa producem tulburari in sistem. La Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala exista aceasta posibilitate (descentralizare – n.red.), la ANOFM e clar ca producem tulburari in sistem”, spune Liviu Dragnea.

„Am discutat ca, odata cu angajarea raspunderii, sa ne angajam raspunderea nu numai pe proiectul de descentralizare, ci si pe un pachet minim de legi privind reforma administratiei. Adica sa adoptam niste modificari si la Legea statutului functionarului public – Legea 188 – si la Legea administratiei locale.De exemplu, la functionarii publici o prevedere de acum se refera la evaluari anuale, seful institutiei poate sa evalueze activitatea functionarului public decat o data pe an. Toata lumea solicita ca aceasta evaluzae sa fie facuta macar de doua ori pe an Ne gandim de asemenea la o flexibilizare mai mare a acestui sistem.”

Despre centralizarea porturilor: „Terenul efectiv pe care sunt amplasate porturile care acum este in domeniul public al statului,sa treaca in proprietatea Consiliilor Locale ca regula iar instalatiile, echipamentele, utiliajele care sunt in patrimoniul unor societati comercilae respectiv administratiile porturilor sa fie date in administrare deocamdata urmand sa vedem daca exista o procedura legala ca si acestea sa fie trecute in proprietatea consiliilor locale.”

„Este un sistem centralizat, cu o libertate mult prea mica pentru institutiile publice. Nu cred ca e firesc ca Agentia Nationala a Functionarilor Publici sa aprobe concursuri de ocupare a unui post la o comuna, nu vedem de ce trebuie sa se incarce cu asta, nu vedem de ce trebuie sa participe la aceste comisii de concurs, nu vedem de ce trebuie sa avizeze lucrul ăsta. De asemenea, acum legea prevede ca, daca un functionar public a plecat de la institutie, ramane in rezerva de functionari publici si, daca la o institutie publica din alt judet din celalalt capat al tarii apare un post vacant Age Nationala poate sa-l repartizeze direct acolo. si noi vrem sa punem o prevedere ca se poate face aceasta, dar cu acordul functionarilor publici”, a incheiat Liviu Dragnea.

Comisia mixta privind descentralizarea, condusa de Liviu Dragnea si Klaus Johannis, s-a reunit luni dupa-amiaza la Ministerul Dezvoltarii, pentru a pune la punct ultimele aspecte legate de competentele si institutiile care vor face obiectul procesului de descentralizare asupra caruia Guvernul a anuntat ca isi va angaja raspunderea. Presa nu a avut acces la intalnirea de luni.

Imediat dupa aceasta, vicepremierul Liviu Dragnea a mers la Parlament, pentru a le prezenta parlamentarilor USL prevederile principale ale procesului de descentralizare.

Pana luni, Comisia mixta nu luase o decizie clara in ceea ce priveste descentralizarea Agentiei Nationale pentru Ocuparea fortei de munca si a Agentiei Nationale pentru Protectie sociala. Comisia a stabilit, pe de alta parte, ca Politia si componenta de ordine publica nu vor face obiectul procesului de descentralizare, iar Serviciile de Ambulanta judetene vor avea dispecerate comune cu SMURD, urmand a fi continuat procesul de integrare.

Premierul Victor Ponta a anuntat vineri, dupa reuniunea conducerii USL, ca guvernul ar putea sa-si angajeze raspunderea pe proiectul privind ‘Marea descentralizare’. Victor Ponta a sustinut ca, prin acest proiect, cea mai mare parte a serviciilor publice va fi realizata „pe plan local sau cel mult judetean”, astfel incat „sa nu mai plimbam oamenii la Bucuresti”, urmand ca la nivel central sa ramana legiferarea si controlul respectarii legalitatii.

Intrebat de ziaristi de ce este nevoie de asumarea raspunderii, avand in vedere ca USL are in Parlament 70% din voturi, Victor Ponta a sustinut ca nu doreste ca proiectul sa fie „sabotat” de presedintele Traian Basescu. Primul ministru a afirmat ca exista „deja prea multe proiecte blocate de un an de zile” de presedinte „prin diverse tertipuri” si a exemplificat cu Legea Referendumului, „votata acum sapte luni, nu stim nici acum ce se intampla cu ea”. „Daca vrem sa avem de la 1 ianuarie institutiile functionale nu putem sa asteptam sabotajul presedintelui”, a argumentat el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro