Londra a trimis la Bruxelles nu una, ci trei scrisori privind Brexitul. Două dintre ele se bat cap în cap. Ce vrea, de fapt, Boris Johnson
Sâmbătă noapte – chiar înainte de expirarea termenului impus de votul din Parlamentul de la Londra – guvernul britanic a trimis trei scrisori către Donald Tusk, președintele Consiliului European.
UPDATE 12.31 Partidul Laburist acuză că premierul se comportă pueril, pentru că trebuia să trimită o singură scrisoare. ”Se poartă ca un copil. Legea este foarte clară, trebuia să semneze o singură scrisoare. Dacă ieșim fără acord peste 11 zile, din cauza a ceea ce a făcut cu scrisorile, va fi numai vina lui”, a declarat Keir Starmer, purtător de cuvânt al laburiștilor.
- Prima, impusă de ”Legea Benn”, cere Uniunii Europene să amâne Brexitul dincolo de termenul limită de 31 octombrie, dar nu este semnată de Boris Johnson. În această misivă este reprodus exact textul ”Benn Act”, legea care poartă numele inițiatorului Hillary Benn și care l-a constrâns pe Boris Johnson să ceară prelungirea terenului.
- A doua este o scrisoare explicativă, scrisă de Sir Tim Barrow, trimisul permanent al Regatului Unit în Bruxelles, în care se explică faptul că prima scrisoare este din partea Parlamentului, nu a Guvernului.
- A treia este din partea lui Boris Johnson, aceasta fiind trimisă și liderilor celorlalte 27 state UE, premierul britanic scriind că nu este de acord cu prima scrisoare și că nu vrea nicio amânare. În ea, Johnson spune că orice întârziere ar fi ”profund corozivă” și ar ”afecta interesele Marii Britanii și partenerilor noștri din UE. El scrie și că Regatul Unit va continua ratificarea acordului obținut joi și îndeamnă Bruxellesul să facă la fel.
Legea Benn stipulează că, dacă niciun acord de ieșire din UE nu este aprobat de Parlamentul britanic până pe 19 octombrie, premierul trebuie să ceară o amânare a până pe 31 ianuarie 2020. „Scopul acestei legi este de a garanta că Regatul Unit nu iese din Uniunea Europeană fără acord”, a explicat Hillary Benn.
Boris Johnson a sperat să o evite prezentând spre aprobare Parlamentului, sâmbătă, noul său acord de Brexit pe care l-a obținut, în pofida tuturor așteptărilor, săptămâna aceasta la Bruxelles.
Însă parlamentarii au adoptat un amendament – așa-numitul amendament „Letwin” – care le permite să-și amâne votul asupra acestui acord, ei preferând de fapt să se pronunțe doar după adoptarea tuturor legilor de punere în aplicare a acordului.
Astfel, parlamentarii britanici au decis, sâmbătă, să amâne votul lor asupra acordului de Brexit convenit de Londra și Bruxelles, până când va fi adoptată legislaţia prin care s-ar implementa acest acord.
Bătălia asupra Brexit s-a revărsat și pe străzile din Londra, sâmbătă, când zeci de mii de oameni s-au adunat să manifesteze pentru a cere un nou referendum.
Premierul britanic a susținut vineri că acordul de ieşire din UE obţinut la Bruxelles este cea mai bună variantă. „Nu există soluţie mai bună decât aceea pe care o apăr mâine (sâmbătă)”, a declarat Boris Johnson într-un interviu pentru BBC.
Din noul acord cu Uniunea Europeană a fost eliminat mecanismul numit „backstop”, cel care aducea o serie de garanţii pentru evitarea instituirii punctelor vamale la frontiera dintre Irlanda de Nord şi Irlanda.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat vineri că se opune unei noi extinderi a Brexitului după data de 31 octombrie în cazul în care Parlamentul britanic va respinge acordul agreat de premierul Boris Johnson cu cele 27 de state membre UE.
Cele 27 de țări ale UE au aprobat noul acord de Brexit convenit cu Londra, a anunțat joi președintele Consiliului European, Donald Tusk.