Sari direct la conținut

Lorian Vintila, ZTE Romania: ZTE a alocat 15 miliarde de dolari pentru investitii la nivel global in acest an. Suntem deschisi pentru proiecte in Romania

HotNews.ro
Lorian Vintila, ZTE Romania, Foto: Arhiva personala
Lorian Vintila, ZTE Romania, Foto: Arhiva personala

ZTE Corporation, furnizor chinez de echipamente si solutii de telecomunicatii, are alocat pentru acest an investitii la nivel global in valoare de 15 miliarde de dolari, iar pentru Romania cautam proiecte in care putem investi, a declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro Lorian Vintila, director de strategie si operatiuni al ZTE Romania. Oficialul ZTE sustine ca afacerile din Romania s-au ridicat la circa 40 de milioane de euro anul trecut, prin contracte cu operatorii majori din Romania dar si cu companii de stat precum SNR, Transelectrica si CFR Telecomunicatii.

Reporter:Care este prezenta furnizorului chinez ZTE in Romania?

Lorian Vintila: Ne-am infiintat in anul 2002, cand aveam in jur de 14 angajati. Intre timp am crescut ajungand acum la circa 150 de angajati.

Reporter:Ce faceti in Romania?

Lorian Vintila: Suntem un intermediar intre operatorii din Romania si linia de productie respectiv de cercetare si dezvoltare a ZTE Corporation. Negociem contractele de livrare de terminale si echipamente la nivelul Romaniei, strangem comenzile si le transmitem catre grup. Incercam sa intelegem nevoile specifice ale pietei romanesti atat pe zona guvernamentala cat si in cea privata. In zona privata ajungem la operatori mari precum Orange, Romtelecom, Vodafone, RDS, Cosmote etc.., inclusiv operatori mai alternativi mai mici precum Euroweb sau Datek. Din 2007 de cand m-am alaturat echipei ZTE Romania am incercat un parteneriat intre noi si operatori. M-am ferit intotdeauna de a vinde simple cutii, de a face cash and carry.

Reporter:Pe partea guvernamentala?

Lorian Vintila: Pe aceasta zona am avut doua linii de investitii. Una este cea de universitati, in sensul ca impreuna cu oficialii din Guvern incercam la ora actuala sa definim cateva universitati care vor avea clase dotate de catre ZTE cu diferite tehnologii: una cu tehnologie 3G, alta cu tehnologie de fibra optica, alta clasa cu terminale, alta cu modem-uri. Aceste laboratoare vor fi echipate de catre noi si mentinute de catre operatori. Incercam un parteneriat pe care nu l-am inventat noi, in care intr-un laborator al unei universitati de telecomunicatii, producatorul livreaza echipamente, iar operatorul vine cu lectori care transmit studentilor ceea ce fac acele echipamente impreuna cu un reprezentant de la linia de productie sau de la cea de cercetare de la ZTE.

Cu aceasta ocazie si noi dar si operatorul isi creeaza un mediu propice din a selecta oamenii cu potential in a lucra in diferite departamente ori ale operatorului ori ale producatorului.

Discutiile au inceput in al doilea trimestru din 2011 si speram sa putem pana la sfarsitul anului sa-l demaram. Am discutat initial cu ministrul Valerian Vreme in China, cu ocazia semnarii memorandumului de intelegere intre cele doua tari in a doua jumatate a lunii ianuarie din acest an si asteptam reactii si din partea mediului administratiei locale. A doua linie de investitii este legata de companiile si societatile la care statul este actionar majoritar.

Reporter:Care este valoarea afacerilor ZTE in Romania?

Lorian Vintila: Am avut afaceri de 40 de milioane de euro pentru 2010 si probabil 60 de milioane de euro in 2011. In 2009 cumulat cu 2008 am avut afaceri in valoare de circa 200 de milioane de dolari americani pentru ca in aceasta perioada am implementat reteaua 3G la Zapp.

Reporter:Ce investitii ati facut pe piata din Romania?

Lorian Vintila: In afara faptului ca am investit in zona guvernamentala am investit inclusiv in operatorii traditionali, alternativi din Romania. De multe ori operatorul spune: vreau sa schimb tehnologia x, dar bugetul meu este de y dolari, un buget care nu-i da sansa sa obtina decat sa obtina doar 80-90% din ce si-ar dori. Pentru restul am venit noi, am acoperit si am zis ca este o investitie din partea guvernului Chinei prin ZTE Corporation care sa stabileasca un parteneriat de lunga durata intre cele doua companii. Ne-a interesat nu sa avem un schimb de cutii, ci un parteneriat constructiv.

Reporter:Dar ca valoare, cat ati investit din 2002 si pana in prezent?

Lorian Vintila: Pana acum pot spune ca am investit circa 10 milioane de dolari – investitie directa si indirecta pe piata din Romania. Investitiile sunt in cea mai mare parte in zona guvernamentala, in companii controlate de guvernul romaniei – SNR, Transelectrica, CFR Telecomunicatii. Asteptam in continuare proiecte din partea lor pentru ca ZTE are alocat pentru acest an pentru investitii la nivel global – 15 miliarde de dolari americani.

Reporter:Si pentru Romania se suma aveti alocata?

Lorian Vintila: In Romania, deocamdata asteptam proiectele sa vedem unde putem sa investim. Noi suntem deschisi. Ne intereseaza proiecte de echipare a fibrei optice cu tehnologii din clasele DWDM, SDH, GPON sau VDSL la companiile in care statul roman este actionar majoritar.

Reporter:Cat de atractiva e piata din Romania pentru China?

Lorian Vintila: China la ora actuala produce echipamente care nu sunt in zona de armonie a brandului. Nu au notorietatea unor alte companii europene sau nord americane au promovat ani la randul brandul pe piata. In ceea ce priveste produsele livrate de noi pe piata romaneasca, la ora actuala operatorii au tot felul de produse notorii. Piata romaneasca nu mai are suficient de multi bani, vorbim de clientul final, ca sa-si permita sa mai cumpere telefoane exclusiviste si atunci se reorienteaza pe elementul pragmatic. De ce imi trebuie un telefon? Ca sa pot vorbi sau sa pot fi apelat. De ce am nevoie de un smartphone? Ca sa-mi citesc mailurile sau sa navighez pe internet. De aici sunt doua optiuni: Am nevoie de nu smartphone de notorietate si atunci platesc cateva sute de euro sau de un smartphone care sa-mi acopere nevoile reale de acces la internet si de voce si platesc mai putin.

Reporter:De ce e mai ieftin ZTE? Mai ieftin nu inseamna de o mai proasta calitate?

Lorian Vintila: Nu. E foarte simplu. ZTE Corporation are liniile de productie si partea de cercetare si dezvoltare in China, unde sunt alte taxe si impozite. Ganditi-va cat ne-ar costa sa ne facem o fabrica in Europa: mana de lucru, inchirierea de spatii, servicii auxiliare etc. Asta este unul din motive. Doi: Compania noastra investeste anual milioane de dolari pe partea de retehnologizare astfel incat daca veti avea vreodata sansa de a vizita una din liniile de fabricatie ZTE veti vedea ca sunt doar cativa oameni pe acolo. Restul sunt numai echipamente si roboti. Si in China e scump terenul de inchiriat dar nu avem liniile de productie in oras, ci mai departe. Controlam costurile.

Reporter:Multumesc

ZTE Corporation activeaza in 140 de tari, avand peste 85.200 de angajati si un profit de 10,6 miliarde dolari in 2010. In Romania, grupul chinez este prezent prin ZTE Romania SRL, care conform datelor de la Ministerul de Finante a inregistrat anul trecut afaceri de peste 32,2 milioane lei (circa 8 milioane euro), avand un numar mediu de salariati de 28 de persoane. In 2009, compania a vut o pierdere neta de 14,1 milioane lei.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro