Sari direct la conținut

Lovitura de stat din Thailanda: Junta militara interzice iesirea din tara a 155 de persoane, inclusiv fosti conducatori

HotNews.ro

Junta militara care a preluat puterea in Thailanda a anuntat vineri ca a interzis unui numar de 155 de persoane sa paraseasca tara, inclusiv fostului premier Yingluck Shinawatra, iar peste 100 de reprezentanti politici au fost convocati de catre militari. „In total, 155 de persoane au interdictia de a calatori in strainatate fara autorizatie” din partea noului regim militar, „in scopul mentinerii pacii si ordinii”, a declarat un purtator de cuvant militar la televiziune, potrivit Mediafax.

Pe de alta parte, fostul premier Yingluck Shinawatra, destituita din functie de catre justitie, s-a prezentat vineri la convocarea de catre junta, la o zi dupa o lovitura de stat. „Ea a sosit”, a declarat pentru presa Wim Rungwattanajinda, un colaborator al fostului premier. Yingluck Shinawatra s-a prezentat, la fel ca Niwattumrong Boonsongpaisan, care a asigurat interimatul dupa ce aceasta a fost destituita de justitie la 7 mai.

Astfel, ea nu i se va putea alatura fratului sau Thaksin Shinawatra, exilat dupa ce a cazut victima unui puci in 2006 si condamnat, ulterior, pentru deturnare de fonduri. Pe retele de socializare circulau zvonuri cu privire la plecarea acesteia in strainatate

In total, peste 100 de reprezentanti politici atat din cadrul Partidului Puea Thai (fost guvernamental), cat si din cadrul Partidului Democrat (opozitie) au fost convocati vineri de catre autorii loviturii de stat condamnate de catre comunitatea internationala.

Aproximativ 30 de tineri thailandezi au incalcat interdictiile impuse de junta si au manifestat in fata Monumentului Democratiei, potrivit unui fotograf AFP. Militarii i-au ignorat.

Bangkokul era calm, fara ca pe strazi sa fie prezente tancuri, ca in 2006. In schimb, toate scolile erau inchise.

Numerosi militari se aflau in jurul sediului Guvernului, evacuat de mai multe luni, in timp ce ultimii manifestanti de opozitie, multumiti de acest puci pe care si-l doreau, isi strangeau corturile, potrivit unor jurnalisti AFP.

Dupa aproximativ trei zile de lege martiala, instituita, potrivit armatei, cu scopul de a obliga la un dialog intre actorii civili implicati in criza politica, puternicul sef al fortelor aeriene, generalul Prayut Chan-O-Cha, a declarat joi ca lovitura de stat este necesara „pentru ca tara sa revina la normal”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro