Lovitura dura pentru mamutul energetic condus de Laurentiu Ciurel: Complexul Energetic Oltenia va inchide un sfert din capacitatile de productie si va concedia 3.000 de angajati
Un sfert din capacitatile de productie ale Complexului Energetic Oltenia (CEO) vor fi inchise in perioada urmatoare, a anuntat miercuri managerul Laurentiu Ciurel. Ciurel a spus, potrivit Agerpres, ca decizia respecta planul de restructurare intocmit de conducerea companiei la cererea FMI. Reamintim ca Ciurel, fost membru PSD sustinut de premierul Victor Ponta la sefia companiei, este urmarit penal de DNA in dosarul lui Dan Sova.
Ciurel a spus ca planul de restructurare presupune concedierea a 3.000 de angajati, dar si inchiderea a patru grupuri energetice si a unor cariere sau perimetre miniere, reducerea activitatii in cadrul altor subunitati. In urma aplicarii masurilor, pretul tonei de carbune va ajunge la 48 de lei, fiind astfel atinsa una dintre tintele stabilite cu FMI.
„Am facut un plan de restructurare pe care l-am trimis ieri care cuprinde inchiderea a 25% din capacitatile de productie. Am inaintat astfel 4 grupuri energetice pe care le vom inchide – 1 si 2 Braila si 1 si 6 Turceni pe care le vom si scoate din functiune, inchiderea unor cariere sau perimetre miniere precum Seciuri si Tismana Sud, precum si reducerea activitatii in alte cariere si reducerea de personal cu trei mii de salariati, 2.100 cu plati compensatorii si circa o mie prin redistribuire. In felul acesta credem ca ajungem la 48 de lei tona de carbune pana la sfarsitul anului, ceea ce este una dintre tintele asumate cu FMI. Am putea avea o speranta de perpetuare a activitatii si cu voie de la cei de la FMI. Nu FMI e problema ca ei vor pleca, ci Comisia Europeana, tot mineritul european a avut de suferit din cauza directivelor, nu numai noi”, a spus Laurentiu Ciurel.
Totodata, el a mentionat ca in ultimele doua saptamani au fost achizitionate certificate verzi in valoare de 42 de milioane de euro, fapt care demonstreaza inca o data ca nu exista riscul ca unitatea sa intre in insolventa.
„Dupa aceste masuri pe care le vom aplica, o spun inca o data, nu intram in insolventa. Am cumparat de 42 milioane de euro certificate in doua saptamani, sunt sume imense, mergem acum pe 1.300 de MW, pragul nostru de rentabilitate este de 1.600 MW”, a conchis Laurentiu Ciurel.
Situatia financiara a Complexului Energetic Oltenia este extrem de dificila, fiind estimate la nivelul anului 2014 pierderi de sute de milioane de lei. Insa acest lucru lucru nu a impiedicat managementul societatii sa ia decizii paguboase, chiar pe final de an, fiind incheiat un contract de livrare carbune la preturi sub costuri.
CE Oltenia a renuntat sa participe la o licitatie organizata de autoritatile din Serbia pentru achizitia a doua milioane de tone de lignit, la un pret foarte bun. Afacerea cu Serbia fusese discutata chiar si la nivel de ministri. Cu toate acestea, CE Oltenia nu s-a inscris la licitatie, invocand niste motive total neserioase. In schimb, contractul banos din Serbia a fost incheiat cu un consortiu format din doua firme sarbesti si un SRL constantean infiintat cu trei saptamani inainte de licitatie. Partea cea mai stranie a povestii e ca dupa trei saptamani de la licitatie, CE Oltenia a incheiat contract de vanzare a 1,2 milioane de tone de lignit cu acel SRL, la un pret de aproape trei ori mai mic decat ar fi obtinut la licitatia din Serbia. Insa si mai grav este ca acest pret ar fi sub costurile din 2014, iar beneficiare tot autoritatile din Serbia sunt.
- Pentru mai multe amanunte citeste Afaceri cu carbune in Gorj: Cum a renuntat Complexul Energetic Oltenia la o tranzactie banoasa cu autoritatile din Serbia, pentru a incheia un contract dubios cu un SRL abia infiintat
UPDATE Din cauza deciziilor pe care le ia managementul, peste treizeci de angajati ai mai multor subunitati ale Complexului Energetic Oltenia se afla in greva foamei in fata sediului companiei din Targu-Jiu de mai bine de 48 de ore, protestul fiind initiat luni dimineata de doua persoane, pe parcurs acestora alaturandu-li-se alti colegi muncitori, dar si lideri de sindicat. In plus, circa 80 de angajati ai minei Tehomir din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO) sunt blocati in prezent in subteranul unitatii, peste 50 dintre acestia refuzand sa mai iasa din schimb inca de luni dimineata, iar pe parcursul zilei si al noptii cei care au intrat in tura s-au solidarizat cu colegii lor.
Actualul ministru al energiei, Andrei Gerea, s-a declarat nemultumit de activitatea generala a managementului de la CE Oltenia, dar si de modul in care a fost incheiat un contract de furnizare carbune, sesizand organele de ancheta, DNA si DIICOT. De aceea, actualul Consiliu de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia isi va mai desfasura activitatea doar pana pe 16 aprilie 2015. Aceasta este data pentru care a fost convocata Adunarea Generala a Actionarilor Complexului Energetic, pe ordinea de zi a sedintei fiind revocarea membrilor Consiliului de Supraveghere, din cauza neindeplinirii in proportie de peste 25% a indicatorilor de performanta. Precizam ca actionarul majoritar al CE Oltenia este Ministerul Energiei.
Minerii si energeticienii, angajati au Complexului Energetic Oltenia (CEO), au cerut in mai multe randuri, in urma unor proteste la care au participat mii de persoane, si demisia directorului general Laurentiu Ciurel (fost membru PSD, un apropiat al premierului Ponta), acuzandu-l ca in cei doi ani de management privat a transformat o companie rentabila intr-o societate cu risc de insolventa. Complexul Energetic Oltenia este condus deLaurentiu Ciurel, urmarit penal pentru trei infractiuni de abuz in serviciu, in dosarul privind contractele primite de casa de avocatura Sova& Asociatii la Turceni si Rovinari.