Lucian Croitoru, BNR: Costul creditului mai degraba va creste pe termen scurt. Nu vad ca repatrierea capitalurilor sa fie o problema in Romania
Costul creditului mai degraba va creste pe termen scurt, avand in vedere ca disponibilitatea fondurilor este redusa comparativ cu situatia din urma cu cateva luni, a declarat miercuri Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR.
„Costul creditului si implicit dobanzile raman foarte mult legate de disponibilitatea fondurilor. Deocamdata aceasta disponibilitate este redusa comparativ cu ceva timp in urma, deci pe termen scurt e mai degraba de anticipat ca vor creste costurile capitalului si se vor reflecta si in dobanzi”, a declarat Lucian Croitoru la seminarul EU-COFILE, organizat de Alpha Bank, BNR si ARB.
El a adaugat ca e greu de spus daca aceste costuri ale capitalului se vor reflecta si in Romania, insa bancile ar trebui sa se uite si la tendinta pe care o urmeaza rata de politica monetara si „semnalul e mai degraba in jos”. Luna trecuta banca centrala a redus dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 6%.
Referindu-se la decizia de joi a BCE, care a coborat dobanda cheie, Croitoru a subliniat ca diferentialul dintre rata dobanzii din Romania si rata dobanzii din zona euro creste. „Acest lucru nu este de natura sa stimuleze noi intrari de capitaluri in Romania. Decizia e facuta din perspectiva zonei euro, e o decizie pe care publicul o astepta. Este un semn ca zona euro se gandeste la o relaxare, la problemele de lichiditate si are o perspectiva spre cresterea economica”, a adaugat consilierul guvernatorului BNR.
Revenind la problema repatrierii capitalului de catre sucursalele bancilor straine din Romania, oficialul BNR a afirmat ca institutiile de credit nu au interesul sa repatrieze capital, pentru că adecvarea capitalului se calculează la nivel de grup si astfel nu există un stimulent pentru plecare.
„Nu vad ca repatrierea capitalurilor sa fie o problema in Romania, pentru ca, chiar daca bancile straine au interes, procesul este lent. Nu exista interesul acesta, pentru ca adecvarea capitalului se calculeaza la nivel de grup. Nu exista un stimulent pentru plecare, exista mai degraba un stimulent ca oamenii sa isi continue afacerile pe baze bune in Romania. Eu nu vad o problema in aceasta perspectiva”, a declarat Croitoru.
„Repatrierea capitalului nu e o solutie pentru ca rata de adecvare a capitalului se calculează la nivel de grup si daca faci calculele cu atentie constati ca mutarea unui capital din Romania in Austria nu iti imbunatateste pozitia”, a adaugat el.
Lucian Croitoru a precizat ca singurele presiuni sunt ca, pana in luna iunie, cele 70 de bănci de pe lista Autorităţii Bancare Europene să crească indicatorul Tier1 capital la 9% si in incercarea de a-si rezolva aceste probleme exista probabil presiuni.
„Exista aceasta tendinta de a indeplini cerinta de 9% si incerci toate metodele”, a explicat el. Celelalte metode ar fi vanzarea de active si deleveraging-ul, adica sa nu mai extinda creditele ajunse la scadenta.
„Vanzarea de active este aproape imposibila, pentru ca nu e o cerere de active acum, si deleveraging-ul ramane singurul instrument de a mari rata de adecvare a capitalului pana in iunie anul viitor, cand bancile trebuie sa ajung la 9%”, a incheiat oficialul.