Sari direct la conținut

Lucian Heiuș, aviz negativ pentru funcția de ministru al Finanțelor/ El vrea să „ajusteze” Codul fiscal și Codul de procedură fiscală. Inspectorul fiscal trebuie protejat

HotNews.ro
Audiere Lucian Heius, Foto: Hotnews
Audiere Lucian Heius, Foto: Hotnews

Lucian Heiuș, ministrul propus al Finanțelor, a fost audiat în cadrul Comisiilor reunite de buget-finanțe din Parlament unde a primit aviz negativ, care oricum este consultativ. Astfel a primit 15 voturi pentru, 3 împotrivă și 19 abțineri. În deschidere, el a vorbit despre faptul că dorește modificarea Codului fiscal și a celui de procedură fiscală. Vezi mai jos ce vrea să facă în prima ședință de Guvern.

Înainte să înceapă audierea, un parlamentar îl întreabă pe Heiuș: De ce nu a venit și domnul Cîțu? Heiuș a răspuns: Are o încredere mare în mine.

El a avut un discurs în care le-a reamintit parlamentarilor că este unul dintre ei, respectiv parlamentar. Mai departe, si-a prezentat CV-ul.

De asemenea, a reamintit că a lucrat în trecut alături de Teodorovici.

Printre obiectivele sale, spune el, se numără asigurarea resurselor fiananciare pentru funcționarea statului și asigurarea unui climat favorabil și predicitibil pentru mediul de afaceri.

Declarațiile sale:

• Cheltuierea banului public trebuie făcută cu responsabilitate și transparență.

• Codul fiscal, de procedură fiscală trebuie să fie ajustat.

• Codul de procedura fiscală prevede ca în momentul în care începe executarea silită și se pune sechestru, se face o evaluare și începe procedura de licitație. (După mai multe licitații în care nu s-a vândut bunul n.r.) la a patra licitație se poate vinde cu 5% din prețul din evaluare. S-au format rețele de samsari care vin să cumpere cu 5% din preșul de evaluare. Acest lucru trebuie oprit. Pierde și statul și debitorul.

• (Trebuie luate n.r.) măsuri organizatorice la nivelul ANAF pentru a reduce birocrația internă și externă.

  • Evaziunea există și e la cote mari în România. Trebuie să luăm măsuri ferme pentru a reduce acest flagel care are o influență negativă atât asupra veniturilor, cât și perturbă piața concurențială.
  • Imaginați-vă 5 firme care au același obiect de activitate și care acționează pe o piață îngustă. 3 sunt buni platnici, își plătesc obligația la timp, iar doi nu-și înregistrează operațiile comerciale, nu declară și nu plătesc.
  • Trebuie să implementăm un mecanism de stimulare a inspectorului fiscal și de protejare a lui. Prea multe plângeri penale îndreptate împotriva inspectorilor fiscali făcute doar cu scopul de a-i timora și a nu avea curaj să lupte împotriva celor care fac evaziune fiscală.
  • În prima ședință ședință de Guvern o să solicit premierului Florin Cîțu constituirea unui Comitet interministerial în coordonarea MFP care să facă o analiză asupra influenței economiei românești a acestei epidemii de coronavirus. Trebuie să identificăm cel mai pesimist scenariu și să gândim deja din timp niște scheme de ajutor atât pentru companiile care vor fi afectate cât și pentru angajații lor.
  • Întotdeauna când se încheie un meci de fotbal cei care suntem în tribune sau în fața televizorului spunem: Dacă am fi fost noi pe teren am fi făcut, așa n-am fi ratat, am fi dat pasa atunci. Fiecare ministru are propria lui viziune, propriul mod de a gândi, de a pune în practică anumite politici. Nu cred că este corect ca noi să judecăm astăzi modul în care s-a încheiat un exercițiu bugetar, în condițiile în care cel care a făcut această închidere nu este de față.
  • Pot să vă garantez că nu vom mări niciun impozit și nicio taxă anul acesta.
  • Este posibil ca în Parlament să apară legi cu un pronunțat caracter populist și care pot să „deie” peste cap peste cap bugetul de astăzi.
  • Ideal ar fi ca deficitul să-l ducem în investiții. E o discuție amplă pe care o putem avea oricând.
  • Toți ne dorim o informatizare și interconectivitate.
  • Dacă o să fim investiți, o să avem un mandat foarte scurt.
  • Susțin și cred că Pilonul II de pensii are o importanță covârșitoare pentru noi care vom ieși la pensie în 10-15 ani.
  • Este forte bine să te împrumuți pe termene foarte lungi.
  • Astăzi salarizarea oamenilor din ANAF este unitara cu cei din alte instituții. Există un aflux de oameni buni care pleacă din ANAF. Trebuie să stimulezi pe cei care au performanță, nu pe toți. Trebuie să cream un mecanism de stimulare a performanței.
  • Sistemul bancar acum este stabil. Trebuie să recunoaștem că atunci când am trecut prin acea criză, sistemul bancar din România a rezistat. Eu sunt adeptul pieței libere. Trebuie să ne dorim stabilitate și soliditudine.

Pentru că Eugen Teodorovici nu a mai găsit loc la masa Comisiilor reunite s-a așezat în drepta lui Heiuș.

Reamintim că actualul ministru interimar, Florin Cîțu, care joacă acum rolul de premier desemnat, a fost respins în comisii înainte de a deveni ministru.

Cine este Lucian Heiuș

Noul ministru propus pentru Finanțe s-a născut la 13 noiembrie 1965 în Orăştie, judeţul Hunedoara. A absolvit Facultatea de Mecanică, din cadrul Politehnicii Cluj- Napoca (1990), Facultatea de Ştiinţe Economice în cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj Napoca (1999) şi Facultatea de Management Turistic şi Comercial din cadrul Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir” din Bucureşti (1999).

De asemenea, în 2006, a absolvit un master în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Juridice din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” Arad, conform CV-ului publicat pe cdep.ro.

Printre cursurile şi perfecţionările făcute se numără: program de perfecţionare în contabilitate (1991), curs de perfecţionare în negocierea şi derularea contractelor de comerţ exterior (1993), curs de perfecţionare în Contabilitate Marketing- Management (1994), program de perfecţionare în consultanţă fiscală (2007).

A fost inginer cu atribuţii specifice în domeniul producţiei de vagoane de călători şi vagoane de marfă la Întreprinderea Vagoane Arad (1990-1991), inginer cu atribuţii specifice în domeniul producţiei produselor de îmbrăcăminte şi încălţăminte din piele şi blană naturală la SC Favior Vidra SA Orăştie (1991-1993), Şef birou desfacere la SC Favior Vidra SA Orăştie (1993-1997), director comercial la SC Favior Vidra SA Orăştie (1997-1999).

În cursul anului 1999, a fost director la SC HPN Lux SRL Orăştie, iar din 1999 până în 2005 a fost director la SC Fablor Pell SRL Orăştie. A fost director executiv (2005-2009), trezorier şef (2009), director executiv (2009-2012), consilier superior (2012) în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Hunedoara.

În intervalul 2012-2013, a ocupat poziţia de director general la SC Uzina Mecanică Orăştie, iar în cursul anului 2013 a fost director executiv la Camera Agricolă Judeţeană Hunedoara şi director general adjunct în cadrul Direcţiei Generale a Domeniilor Reglementate Specific şi Direcţiei de Buget, Contabilitate Internă, Investiţii şi Achiziţii Publice din cadrul Ministerului Finanţelor Publice.

A mai fost director general la Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Timişoara (2013-2014), director executiv – servicii interne (mutare temporară) (2014-2015), director general (2016) la Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Timişoara.

Din 2016 este parlamentar ales pe listele PNL, fiind membru al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci.

Este membru al PNL, fiind preşedinte al organizaţiei PNL Orăştie (1999-2005; din 2016) şi membru în biroul permanent judeţean PNL Hunedoara (2002-2005).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro