Sari direct la conținut

Lupta Bisericii cu enoriasii in Piatra Neamt: locuitorii au fost dati in judecata pentru ca refuza construirea unei biserici pe spatiul verde dintre blocuri

HotNews.ro
Locul dintre blocuri unde ar urma sa fie ridicata biserica, in Piatra-Neamt, Foto: Google Street View
Locul dintre blocuri unde ar urma sa fie ridicata biserica, in Piatra-Neamt, Foto: Google Street View

Mitropolia Moldovei si Bucovinei vrea sa construiasca o biserica pe un spatiu verde dintre blocuri, in orasul Piatra Neamt. Fiindca o parte dintre proprietarii din blocurile invecinate terenului nu sunt de acord, Parohia „Acoperamantul Maicii Domnului”, cea care a fost delegata sa construiasca biserica, i-a dat in judecata si a cerut instantei sa constate ca nu este nevoie de acordul lor, intrucat refuzul ar fi „nejustificat”.

Terenul pe care ar urma sa se ridice lacasul de cult a fost dat in folosinta gratuita bisericii de catre Consiliul Local, in septembrie 2011, pentru 49 de ani. Pentru edificarea constructiei, preotul paroh care a fost desemnat sa ocupe de ridicarea lacasului, a primit de la Primarie, in septembrie 2012, un certificat de urbanism pentru a putea incepe procedura de obtinere a autorizatiei de construire a bisericii. Intrucat o parte dintre vecini s-au opus proiectului, in 2013, Primaria a emis un nou certificat de urbanism in care cere bisericii sa obtina si acordul vecinilor.

Preotul paroh insarcinat cu ridicarea bisericii, Sorin Vieru, a cerut a cerut proprietarilor din cele trei blocuri acordul scris pentru ridicarea bisericii, insa din cele 38 de apartamente, doar 25 de proprietari si-au dat acordul, 5 s-au opus, 4 sunt plecati din tara, iar restul nu sunt interesati sau nu este clar regimul de proprietate al apartamentului.

Intrucat nu a reusit sa convinga pe toata lumea, iar pentru eliberarea autorizatiei de construire este nevoie de acordul tuturor vecinilor, preotul s-a adresat instantei cerand ca aceasta sa constate ca refuzul vecinilor este „nejustificat”.

„Am aflat ca se va construi aceasta biserica langa blocul meu in decembrie 2012, cand a venit preotul cu Ajunul si ne-a spus. Pe acest teren este iarba, iar vecinii au facut mai multe demersuri la Primarie sa amenajeze acolo un parculet, insa acest lucru nu s-a realizat deoarece institutia a spus ca terenul este in litigiu. A fost in litigiu in urma cu mai multi ani, dar s-a rezolvat, Primaria le-a dat teren la schimb in alta parte fostilor proprietari. Revenind la biserica, cei de la Primarie ne-au spus ca biserica nu se poate construi fara acordul vecinilor. Acest acord nu a fost obtinut si Parohia ne-a dat in judecata. Asteptam sa se stabileasca primul termen”, a declarat pentru Hotnews.ro Marius Secara, unul dintre vecinii afectati care se opune proiectului.

Acesta spune ca vecinii sunt impotriva deoarece biserica va fi foarte aproape de blocul lor, le ia lumina si va fi zgomot din cauza clopotelor. „Sotia mea lucreaza in ture de noapte, este farmacista, nu se va putea odihni ziua. In aceasta situatie sunt mai multi oameni din aceste blocuri. In plus, in zona, pe o raza de 500 de metri mai sunt inca trei biserici. Noi nu vrem aceasta biserica aici, dar ei practic ne obliga. Pot sa o faca in alta parte. Am incercat sa vorbim cu preotul, fiindca suntem cam de aceeasi varsta, insa el isi apara interesul lui. Pe noi nu ne ajuta nimeni fiindca nimeni nu vrea sa supere Biserica”, a mai explicat Marius Secara

Biserica in parcul Spitalului Judetean Arges

La sfarsitul anului trecut, Arhiepiscopia Argesului si Muscelului prin Biserica ¬Sfantul Pantelimon¬ a cerut Consiliului Judetean Arges darea in folosinta gratuita a unui teren de circa 2600 mp din Parcul Spitalului Judetean pentru a construi acolo un altar de vara, o capela mortuara, lumanarar si cantina sociala, precum si un gard de trei metri inaltime, potrivit ziarobiectiv.ro. Proiectul nu a fost aprobat deoarece consilierii din opozitie s-au opus.

Biserica „Sfantul Pantelimon” se afla langa Spitalul Judetean, terenul pe care aceasta a fost construita, circa 300 mp, fiind dat tot de Consiliul Judetean in 2007. Potrivit consilierului judetean Iulian Prunaru, reprezentantii bisericii au construit ilegal doua anexe la aceasta biserica.

Biserica in curtea Spitalului Judetean Bistrita

Si in curtea Sectiei de Oncologie a Spitalului Judetean de Urgenta Bistrita se construieste o biserica. Piatra de temelie a constructiei a fost pusa in aprilie 2013 in prezenta IPS Andrei Andreicut, Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului. La ceremonie au fost prezenti consilierul pe probleme de misiune si protocol al Arhiepiscopiei Clujului, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul Bistritei Alexandru Vidican, presedintele Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, Radu Moldovan, directorul Spitalului Judetean de Urgenta Bistrita, dr. Mircea Gelu Buta, seful Directiei Judetene de Informatii, Ioan Mocan, cadre medicale ale unitatii spitalicesti, dar si pacienti, potrivit timponline.ro.

Dr. Mircea Gelu Buta, directorul Spitalului Judetean de Urgenta, spune ca in curtea Spitalului mai sunt inca doua biserici.

„Biserica ce va purta hramul Sfantului Nectarie se incadreaza intr-un proiect pe care l-am inceput cu multi ani in urma cu regretatul de pomenire Arhiepiscopul si Mitropolitul Bartolomeu Anania. In 1998 am dat in folosinta primul paraclis in cladirea principala a Spitalului Judetean, aceasta fiind si prima biserica sfintita de IPS Bartolomeu la Bistrita. In urma cu doi ani, in prezenta Mitropolitului Andrei Andreicut am reusit sa sfintim o noua biserica in cadrul complexului TBC, o biserica frumoasa in stil brancovenesc si foarte utila pacientilor care se trateaza pe termen lung cu suferinta pulmonara. Iata ca acum a venit randul complexului de oncologie. Am incheiat constructia noii aripi a spitalului care cuprinde saloane de ingrijiri paleative, iar ca si o complementaritate a tratamentului acestor bolnavi se incadreaza aceasta biserica. Eu cred ca le va aduce alinare. Are ca hram Sfantul Nectarie, un cunoscut sfant vindecator al bolnavilor cu cancer. Ea va fi in stil grecesc. Am vazut la Sinaia o biserica construita de Regina Maria care mi-a placut foarte mult si cred ca in aceasta incinta austera se potriveste foarte bine. Va fi o biserica inalta, cubica, facuta din piatra care are o turla centrala¬, a declarat dr. Mircea Gelu Buta, in aprilie 2013, citat de timponline.ro.

La sfarsitul acestui an, potrivit aceleiasi publicatii, presedintele Consiliului Judetean, Radu Moldovan, a vizitat Muntele Athos impreuna cu IPS Mitropolit Andrei Andreicut, iar anul 2014 il va incepe cu un tur prin Israel, Iordania si Egipt tot in compania inaltului prelat.

Complexul hotelier Bradul din Covasna trecut la Episcopia Covasnei si Harghitei

In decembrie, Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta prin care Complexul hotelier Bradul din Covasna trece de la RA-APPS la Secretariatul de Stat pentru Culte, pentru Episcopia Ortodoxa Romana a Covasnei si Harghitei.

Complex Hotelier Bradul este compus din cladire anexa, bucatarie, restaurant, terasa, corpuri de cazare, mofeta, baza de tratament, spalatorie, rampa, teren de sport, parc amenajat si pasune, in suprafata totala de 22.763 mp” si „casa izvor apa minerala, suprafata 35 mp”.

Potrivit Asociatiei Secular-Umaniste din România, in tara noastra sunt peste 18.000 de biserici si doar 4.000 de scoli.

Pe 27 decembrie 2013, ASUR a organizat o actiune de protest in care a criticat alocarile bugetare facute de Guvern in favoarea Bisericii Ortodoxe Romane, in conditiile in care Executivul ar ignora criza din sistemul sanitar.

„Alexandru Ioan Cuza a folosit averile manastiresti pentru intretinerea scolilor si spitalelor, dar guvernantii actuali ignora criza din sistemul sanitar pentru a imbogati Biserica. Trebuie sa le trimitem un mesaj clar: Vrem spitale, nu catedrale! Vrem o Romanie laica! Cultele religioase trebuie sa se autofinanteze din contributiile voluntare ale credinciosilor!”, a declarat Toma Patrascu, vice-presedintele Asociatiei Secular-Umanista din Romania.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro