M-am saturat!
In campania electorala se vede cel mai bine ce parere proasta au politicienii despre electorat. M-am saturat de sondaje preelectorale. Va mai amintiti puzderia persistenta a sondajelor care aratau, cu putine zile inaintea alegerilor locale din 2004, ca dl Geoana intra „cap la cap“ cu dl Basescu in turul II si ca finala e „pe muche“? Va mai amintiti sondajele, pe cat de secrete, pe atat de adevarate, invocate de dl Alin Teodorescu cu cateva zile inaintea referendumului de anul trecut conform carora se va vota „da“ si „nu“ in proportii egale, diferenta urmand sa fie infinitezimala fie de-o parte, fie de cealalta?
Sunt doar doua exemple dintr-un sir de zeci din care reiese limpede ca acesti politicieni isi imagineaza ca electoratul este o turma. Daca ii spui cum „se voteaza“, alegatorul asa va face, fara sa-si mai chestioneze optiunea.
Va vota luat de val. Inutil sa spun ca rezultatul alegerilor invocate de mine ar fi trebuit sa umple de rusine pe cei care au pus in fata opiniei publice asemenea enormitati cu pretentii stiintifice. Inutil, pentru ca, vorba poetului, n-a fost, n-a fost asa… Ei cred, doar, ca ceilalti au manipulat mai bine.
M-am saturat de promisiuni halucinante. Dl Geoana a spus la Braila ca daca dl Videanu nu punea borduri se mareau pensiile. Si tot acolo, spun agentiile de presa, a mai zis una tare: daca PSD vine la putere, Guvernul va finanta jumatate din dobanzile creditelor imobiliare. Intrebarea nu este „cat de idioti crede dl Geoana ca sunt romanii ca sa-si formeze optiunea electorala pe baza acestui gen de declaratie?“, ci „cat de idiot e dl Geoana insusi sa creada ca asa se obtin voturile castigatoare?“.
Si va rog sa-l luati pe dl Geoana ca pe un exemplu generic pentru omul politic autohton implicat in alegerile din 2008, caci, pentru o data, nu persoana sa politica ma intereseaza aici, ci intreaga categorie careia nefericitul lider al PSD ii apartine.
Ofertele electorale au devenit o intrecere fantasmagorica. Ofertantii au stabilit ei insisi ca au dreptul de a minti in campanie. De ce e normal sa minti in campanie, nu pot intelege. Iar suprema naivitate a politicienilor este sa creada ca oamenii chiar voteaza dupa aceste promisiuni electorale.
Cum de masa electorala practica de atatia ani „votul de protest“ la parlamentare/prezidentiale, iar la locale se voteaza „politic“ in marile orase? Asta ar trebui sa puna pe ganduri „strategii“ care construiesc promisiuni de castele-n Spania pentru candidati.
M-am saturat de candidatii care cer campanie curata, „pozitiva“ si, zece secunde mai tarziu, arunca cu laturi in oponent. M-am saturat si de expertii care stiu cum voteaza oamenii si se poarta cu noi ca si cum suntem mici soricei dominati de reflexe conditionate pe care ei, „vrajitorii“, le stiu, iar noi, inconstienti si dominati de natura, reactionam ca dupa manual la stimulii pe care ei ii exercita cu dibacie.
M-am saturat si de siguranta obligatorie a candidatilor: „Eu voi fi primar general!“. Mai ales cand, pentru localele bucurestene, e practicata de dnii Codrin Stefanescu si Cozmin Gusa, acest moment de virilitate politica este de un comic nebun.
Si pentru ca a venit vorba despre dnii Stefanescu si Gusa, m-am saturat sa se spuna ca ei reprezinta tinerii, cand nu mai sunt deloc tineri, sau, macar, ca reprezinta generatia mea – caci ne-am nascut, din pura intamplare, jur!, cam in aceiasi ani.
Nu ma simt deloc reprezentat de nici unul dintre ei si cu cat cei doi spun asta mai des, cu atat simt mai acut nevoia sa protestez public. Nu am si nici nu vreau sa am ceva in comun cu nici unul dintre ei. M-am saturat, in general, sa fim considerati prosti cand este evident ca suntem cu mult mai inteligenti decat ei.
M-am saturat de toate acestea si campania electorala abia a inceput. Ce ma fac.
Integral in Cotidianul.