Sari direct la conținut

„Măcelarul din Teheran a murit! Bucurați-vă!”. O faimoasă activistă iraniană exultă după moartea lui Ebrahim Raisi

HotNews.ro
Masih Alinejad , Foto: Javad Parsa / NTB Scanpix / Profimedia
Masih Alinejad , Foto: Javad Parsa / NTB Scanpix / Profimedia

Masih Alinejad, activista iraniană în exil care militează pentru drepturile femeilor, a salutat moartea președintelui iranian, spunând că acesta este parte a unui regim nedemocratic, vinovat pentru reprimarea protestelor din ultimii ani.

„Ebrahim Raisi, președintele Republicii Islamice Iran, cunoscut de noi, iranienii, drept Măcelarul din Teheran, a murit! A fost ucis într-un accident de elicopter”, a scris pe X activista Masih Alinejad.

„De ce ar trebui să-mi ascund sentimentele în timp ce mulți tineri iranieni, în special femei care au fost rănite în timpul revoltelor, distribuie clipuri în care dansează de bucurie la moartea sa? Regimul său a trimis ucigași la New York pentru a mă asasina, dar eu sunt în viață și scriu despre moartea sa”, a adăugat Alinejad.

„Noi, iranienii, vom lupta pentru libertatea, democrația și demnitatea noastră până în ziua în care vom scăpa de @khamenei_ir și de dictatura sa religioasă”, a mai spus activista, cu referire la Ayatollahul Ali Khamenei.

Într-un alt mesaj, ea i-a îndemnat pe iranieni să sărbătorească moartea lui Raisi.

„Dragă popor al Iranului, bucură-te pentru moartea lui Ebrahim Risi și a ucigașilor națiunii. Este dreptul tău. Sunt fericit de fericirea voastră”, a scris ea.

„Ebrahim Raisi și Amir Abdullahian au fost uciși într-un accident de elicopter, iar voi nu-i plângeți niciodată pe acești criminali. Raesi care a fost unul dintre principalii autori ai crimelor din anii șaizeci și membru al comisiei morții, Abdullahian, care era ambasador și ministru de externe al Republicii Islamice atunci când sângele a mii de tineri din mișcarea pentru libertatea vieții femeilor a curs pe străzile Iranului după asasinarea lui Zina Mehsa Amini”, a adăugat activista.

„În cele din urmă, principala fericire este rezervată pentru zilele în care guvernul călăilor o să cadă și îi vom vedea pe autorii acestor crime la tribunal, dar în curând vom putea fi cu siguranță fericiți pentru căderea simbolică a călăilor”, a mai spus Alinejad.

Masih Alinejad este de multă vreme în conflict cu autoritățile din Iran pentru opiniile sale politice și a fost nevoită să părăsească țara după alegerile prezidențiale disputate din 2009 și protestele violente care au urmat.

Premiată de ONU, activista a lansat mai multe campanii pentru apărarea drepturilor femeilor din Iran, prin care încearcă să determine renunțarea la vălul obligatoriu. Este o formă de contestare a unuia dintre stâlpii de bază ai Republicii Islamice, a spus ea.

Ebrahim Raisi a fost considerat un ultraconservator şi un susţinător declarat al legii şi ordinii în viziunea conservatoare religioasă iraniană.

După Revoluția Islamică, femeile și-au pierdut multe drepturi, iar zeci de mii de prizonieri politici au fost executați, mulți dintre ei în timp ce Raisi lucra în sistemul judiciar al țării.

Înainte de a deveni președinte, el a ocupat funcția de procuror general al Teheranului între 1989 și 1994, când și-a câștigat porecla de „Măcelarul din Teheran”. El a participat la o așa-numită „comisie a morții”, care a ordonat execuția a mii de prizonieri politici în 1988.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro