Mafia romano-rusa, dupa diamante in Africa
Intrata in vizorul autoritatilor romane pentru spalare de bani, gruparea de afaceri rusa care a pus pe butuci Nova Bank (defuncta Banca Unirea) a identificat un mijloc rapid de a expatria milioane de dolari: diamantele din Sierra Leone.
Crima organizata din Romania, conectata la vechile retele de spionaj sovietice, incearca sa preia mine diamantifere din „continentul negru”.
Au aparut din negura Razboiului Rece, cand spionau Occidentul pentru gloria imperiului sovietic. In anii ‘90 au fost trimisi la noi. Au decapitalizat o banca si au capusat sistemul energetic national. Acum reprezinta interesele oligarhilor rusi in Romania si sunt monitorizati pentru spalare de bani.
Boris Golovin
Anatoli Patron
Iuri Ustinov
Alexei Voskoboi.
Intrati in vizorul autoritatilor romane, Golovin si aghiotantii lui isi indreapta, acum, discret, antenele spre Sierra Leone, patria africana a diamantelor sangerii. Investigatia EVZ scoate la lumina pionii romani ai „gruparii GRU-KGB”, conexiunile cu liderii lumii interlope din Bucuresti si paravanele off-shore prin care reteaua isi plimba banii.
Pe vremuri, Boris Golovin a mai fost implicat in operatiuni speciale cu diamante. Documentele din Africa si rapoartele secrete intrate in posesia noastra arata ca vechile retele de spionaj s-au privatizat in afaceri subterane. Pe statele de plata a fost inclusa crima organizata din Romania.
Cornel Dinicu
Afacerea „Portbagajul” a izbucnit in ianuarie 2000. Atunci, Dinicu impreuna cu doi complici au furat 500.000 de dolari si un kilogram de aur in bijuterii din Mercedesul lui Mihai Bucurenciu, liderul interlopilor din cartierele bucurestene Regie si Giulesti. Cornel Dinicu si cei doi tovarasi ai sai erau capeteniile bodyguarzilor din Regie.
Bucurenciu a ripostat dur: un complice al lui Dinicu a fost sechestrat si torturat. Cand politia a intrat pe fir, „afacerea” a provocat un adevarat seism public. Politistii au fost acuzati de complicitate, s-a descoperit o retea de traficanti de droguri si s-au facut zeci de arestari.
Au fost destituiti seful Politiei Capitalei si ofiteri superiori de la Combaterea Crimei Organizate. Scandalul a reverberat pana la ministrul taranist de in-terne, Dudu Ionescu. In prezent, Cornel Dinicu este judecat la Inalta Curte de Casatie.
In 2005, cand fratii Iancu au fost arestati in dosarul „RAFO”, trupa lor de bodyguarzi, comandata de Dinicu, i-a agresat pe ziaristii prezenti la tribunal.
Pionul Rusilor
Recuperatorul trimis in Africa
Otopeni. Aeroportul „Henri Coanda”. Joi, 24 mai 2007. Se grabea. Avea bilet la cursa pentru Bruxelles, programata sa plece la ora 7.20 dimineata. Numele din pasaport: Cornel Dinicu. Varsta: 35 de ani. Faimos in lumea interlopa, individul este stiut drept unul dintre cei mai periculosi recuperatori.
A fost implicat in Afacerea „Portbagajul”, iar actiunile sale de tip racket „l-au consacrat” in vizorul politiei.
La ora 9.00 dimineata, Dinicu a ajuns in Bruxelles. A parasit aeroportul belgian la ora locala 12.30, imbarcat intr-un avion al companiei Brussels Airlines (cursa SN 239), potrivit documentelor de calatorie. Destinatia finala: Sierra Leone.
Dupa o escala in Abidjan – Coasta de Fildes, romanul a aterizat pe Lungi Airport din Freetown – capitala Sierrei Leone. Ora locala: 20.55 p.m. (17.55, ora Romaniei). Un elicopter civil l-a dus in centrul orasului. Acolo, Dinicu s-a cazat la hotelul „Cape Sierra”, cel mai luxos din Freetown.
„Cercetasul”
Districtul Kono. Estul Sierrei Leone. A doua zi, un jeep Nissan Patrol a strabatut in viteza soseaua Tonkolili – Kono Road, proaspat renovata. Un taximetrist local, Cornel Dinicu si o persoana neidentificata se aflau in masina. Destinatia lor: districtul Kono. Situat la granita cu Guineea, Kono este renumit pentru minele sale de diamante.
Exploatarile sunt la suprafata, iar imaginile cu bastinasi care scormonesc noroiul raurilor fac parte din specificul locului.
Din rapoartele obtinute de EVZ reiese ca Dinicu era insarcinat sa prospecteze o exploatare diamantifera, concesionata recent unei firme locale nou-infiintata. Premisele afacerii au atras atentia, iar Cornel Dinicu a fost trimis in Sierra Leone.
El reprezenta Total Asset Management GmbH, o companie elvetiana cu interese majore in Romania – conectata la gruparea Boris Golovin-Anatoli Patron-Iuri Ustinov. Total Asset Management (TAM) vrea sa preia un sfert din mina diamantifera, investind in firma concesionara.
Surse din anturajul ofiterilor KGB-GRU ni l-au indicat si pe cel care a aranjat deplasarea recuperatorului in Africa. Se numeste Liviu Nita si a fost protagonistul scandalului „Sunoil”. Legat ombilical de interesele rusilor, Nita este asociat in afaceri cu „gruparea GRU-KGB” inca din anii ‘90.
Pe 27 si 28 mai, „cercetasul” Cornel Dinicu a fost vazut intrand si iesind dintr-o cladire guvernamentala. Mai precis din Ministerul Minelor si Resurselor – singura institutie care elibereaza licentele anuale de exploatare a diamantelor. Fara aceste documentele autorizate, care arata provenienta pietrelor pretioase, vanzarea lor este ilegala.
Asa ca romanul a avut de ce sa frecventeze si biroul consilierului de stat Aiah S. Allieu.
Misiunea lui Dinicu s-a terminat luni, 29 mai 2007. In jurul orei locale 15.00, el a parasit Hotelul „Cap Sierra” cu un elicopter care l-a dus catre Aeroportul Lungi. La 17.30, un avion a decolat in directia Bruxelles. Cornel Dinicu era la bord.
de Mihai Munteanu, Calin Cosmaciuc