MAGAZIN De ce nu echipam avioanele cu parasute? 10 personaje istorice care s-ar putea sa nu fi existat. Amnezia copilariei. Expresia "a te pune in pielea" cuiva capata un sens propriu.TED TALKS. Sir Ken Robinson: Revolutionati invatamantul!
Statistic vorbind, probabilitatea de a muri intr- un accident de avion este foarte redusa (1:11 milioane de cazuri). Cu toate acestea , in ciuda progreselor semnificative care fac ca probabilitatea unui astfel de scenariu de cosmar sa fie tot mai redusa, exista intotdeauna riscuri. Cum ar fi daca avioanele de pasageri ar fi echipate cu parasute care, in timpul unei situatii de urgenta, le-ar permite sa „pluteasca” in conditii de siguranta spre o aterizare lina?
NATURA UMANA:
- Desi copiii se folosesc de amintirile lor pentru a obtine noi informatii, putini adulti isi pot aminti evenimente din viata lor, petrecute inainte de varsta de trei ani. Psihologii au demonstrat acum ca varsta de sapte ani este punctul de la care aceste amintiri mai vechi tind sa se estompeze, intrand in uitare. Fenomenul se mai cheama „amnezia copilariei„.
- Expresia „a te pune in pielea” cuiva, capata un nou sens. Unul propriu. Folosind realitatea virtuala si cunostinte din neurostiinte, un aparat va permite sa vedeti, auziti, si chiar sa simtiti cum e in corpul altei persoane.
- Cu patru, cinci ani in urma, uleiul de masline era considerat cel mai falsificat produs agricol din Uniunea Europeana, profiturile fiind comparate de unii comercianti cu cele din traficul cu cocaina. Companii uriase importa si vand si astazi ulei de masline contrafacut, metode sofisticate de productie facand grea depistarea. Cum se falsifica insa celebrul aliment?
- Sa prezici viitorul nu este niciodata usor. Stiu, ar fi trebuit de pilda sa avem pana acum masini care sa zboare, dar inca ne pierdem ore lungi in trafic. Vestea buna e ca traim intr-o lume in care ritmul inovarii si al descoperirilor stiintifice duc realitatea la granita SF-ului. Cum ar fi sa inghitim o pastila electronica iar aceasta sa transmita medicului nostru aflat la kilometri distanta, datele noastre medicale? Sau o drona care sa salveze vieti dupa ce un dezastru s-a produs?
- Gata, acum stim pe cine sa dam vina. Poluarea extrema din Asia afecteaza vremea si clima, potrivit unui nou studiu. Folosind modele climatice precum si datele meteorologice ale ultimilor 30 de ani, cercetatorii au descoperit ca poluarea aerului din Asia (de fapt din China) provoaca perturbarile meteo la care asistam azi.
- Cofeina inhiba creativitatea? Stiti cum bea Balzac cafea? Nu isi facea o ceasca, asa cum face orice om, ci o macina si apoi o aspira pe stomacul gol. Un text interesant din The New Yorker. In schimb berea…Ei bine, berea te face foarte creativ! (repost)
- Capriciile memoriei sunt binecunoscute. Un prieten insista ca ati mers impreuna la aniversarea a 15 ani de la terminarea facultatii, pe cand tu stii ca erai bine-mersi, acasa. Iti amintesti clar ca un alt amic a fost la nunta ta, pana cand el iti va reprosa ca nu l-ai invitat si de aceea n-a venit. Sau, mai grav, un martor al unei infractiuni identifica eronat pe cineva ca fiind autorul. Ce se intampla,de fapt? De ce avem uneori memoria lucrurilor care nu s-au petrecut niciodata?
GIFURI, ANIMATII, FOTOGRAFII:
BIOLOGIE, BOTANICA:
VIDEO:
- 10 Historical Figures Who Might Not Have Existed
- Women Driving Fail Compilation
- TED TALKS. Sir Ken Robinson: Revolutionati invatamantul!
In acest discurs picant si amuzant, continuare a discursului sau ireal din 2006, Sir Ken Robinson propune o schimbare radicala de la sistemul scolar standard la invatamantul personalizat – acela in care se creaza conditii in care talentele naturale ale copiilor se pot dezvolta.
Voi ce ati citit interesant astazi?