Sari direct la conținut

Magistratii asteapta un spor de zeci de milioane, alti bugetari au primit cateva sute de mii in plus la salariu

Drepturile castigate de bugetari variaza intre cateva sute si cateva zeci de milioane de lei. Cei mai fericiti par sa fie magistratii, care si-au recuperat in instanta, la inceputul lunii martie, dreptul la asa numitul spor de suprasolicitare neuropsihica, in valoare de 50% din salariul brut lunar. Ministerul de Finante nu se grabeste sa plateasca restantele in valoare de sute de milioane de lei si ii invita pe magistrati la noi actiuni in justitie. Pe de alta parte, angajatii din invatamant, sanatate si administratie publica au amenintat cu greve generale, dar au trebuit sa se multumeasca cu mult mai putin decat au cerut.

  • Magistratii au de recuperat sute de milioane restante pe ultimii trei ani si asteapta  in plus la salariu cateva zeci de milioane dupa ce au castigat in instanta un spor de solicitare neuropsihica de 50% din salariu
  • Ministerul Economiei si Finantelor nu se grabeste sa le plateasca acesti bani judecatorilor si procurorilor si sustine ca are nevoie de noi decizii in justitie pentru fiecare caz in parte.
  • Asociatia SoJust sustine ca fiecare din cei 6000 de magistrati va trebui sa deschida actiune in instanta pentru a executa Ministerul de Finante dar ca exista si varianta ca Guvernul sa reglementeze unitar plata acestui spor.
  • In timp ce magistratii au castigat practic zeci de milioane in plus la salariu, alte categorii profesionale ca profesorii sau medicii au obtinut, dupa luni de negociere, cateva sute de mii in plus, bani pe care ii vor primi in doua transe

Chiar daca au obtinut recent o decizie definitiva favorabila, magistratii si personalul auxiliar vor trebui sa mai astepte pana cand Guvernul le va plati, pentre fiecare in parte, restante de sute de milioane si un spor de cateva milioane bune in plus la salariu. Reprezentantii Ministerului Economiei si Finantelor au explicat pentru Hotnews.ro ca magistratii mai au cativa pasi de parcurs, ca nu poate estima pentru cati magistrati trebuie platite restante si ca n-a calculat inca valoarea acestora pe ultimii trei ani. „In ceea ce priveste intrebarea, <>, aceasta va sta la baza judecarii fiecarui caz in parte de catre instantele de judecata”, explica MEF.

Salt de la 40 la 60 de milioane pe luna

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis in data de 10 martie „ca judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti precum si personalul auxiliar de specialitate au dreptul la un spor de 50% pentru risc de suprasolicitare neuropsihica, calculat la indemnizatia bruta lunara”. Altfel spus, un magistrat, judecator sau procuror, va beneficia de cel putin 20 de milioane in plus la un salariu. In medie, salariile magistratilor se ridica la aprox. 40 de milioane. Astfel, un judecator care castiga acum 40-45 de milioane va castiga peste 60 de milioane pe luna.

Ministerul Economiei si Finantelor a mai precizat pentru HotNews.ro ca nu a fost instiintat de catre autoritatile si institutiile publice din sistemul justitiei in legatura cu necesarul de fonduri pentru punerea in executare a unor astfel de hotarari.

SoJust: Guvernul poate reglementa plata acestui spor

Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justie fusese determinata de practica neunitara a unor instante judecatoresti, care au interpretat diferit dreptul magistratilor si al personalului auxiliar la acest spor, desfiintat printr-o ordonanta de guvern. Sporul fusese acordat in 1997, cand salariile in magitratura erau mici, si desfiintat la inceputul anilor 2000.

Practic, dupa decizia Inaltei Curti, instantele vor trebui de acum incolo sa le acorde tuturor magistratilor sporul de suprasolicitare neuropsihica. Adrian Neacsu, presedintele Asociatiei SoJust a explicat pentru HotNews.ro ca, intrucat autoritatile refuza sa aplice decizia Curtii in lipsa unui titlu executoriu, fiecare magistrat (cam 6000) si grefier (aprox 10.000), va trebui sa actioneze in instanta Ministerul Justitiei sau Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru a obtine acest drept.

Neacsu sutine insa ca exista si alte solutii: „Guvernul poate reglementa unitar plata acestui spor, astfel cum a procedat in iarna cu plata primei de vacanta pentru functionarii publici, indiferent ca aveau sau nu hotarare judecatoreasca”

La profesori si medici salariile cresc mai greu

Dar nu toti bugetarii au capacitatea magistratilor de a se bate pentru drepturile lor. Sfarsitul lui 2007 si inceputul lui 2008 au insemnat, pentru o buna parte dintre sindicate, o perioada de negocieri la sange cu Guvernul, pentru majorari salariale. Angajatii din invatamant, sanatate si administratie publica au amenintat pe rand cu greve generale, dar au trebuit, in cele din urma, sa se multumeasca cu mult mai putin decat au cerut. Mai mult decat atat, majorarile vor fi acordate in doua transe, in lunile aprilie si octombrie 2008.

Astfel, sindicalistii din invatamant au cerut o majorare a salariilor cu 50%, dar au trebuit sa accepte 12,36% in valoare reala. Ceva mai norocosi au fost cei din sanatate, care au plecat de la 30% si au ajuns la 11,3% si o suplimentare la capitolul sporuri si tichete de masa.

Bani si mai putini pentru politisti si functionari

In cazul functionarilor, care au vrut o majorare de 20%, cei mai nefericiti sunt cei din penitenciare, politie si interne, a caror leafa de baza creste cu doar 4,04%. Mai mult au primit insa restul functionarilor, care vor avea in buzunar, la sfarsitul anului, cu 10,25% mai mult decat in luna ianuarie.

Marius Petcu, presedintele CNSLR – Fratia, a declarat pentru HotNews.ro ca, in principiu, se bucura cand o categorie sociala reuseste sa „rupa barierele salarizarii”, dar ca nu se poate abtine sa nu remarce ca in Romania exista doua categorii de bugetari „bugetarii de lux, printre care se numara si magistratii, si cei de categoria a doua, printre care sunt angajatii din sanatate sau educatie”.

“Una e sa lucrezi cu nebunii, alta e sa iei decizii in favoarea binelui”

„Nu as critica faptul ca ei (magistratii, n.n.) vor salarii mai mari, daca asta ar insemna ca actul de justitie sa se imbunatateasca”, a adaugat Petcu. El crede insa ca, pe langa favorizarea de catre guvernanti, magistratii sunt avantajati si de faptul ca pot dispune, direct sau indirect, asupra salariilor lor. „Noi nu avem nici un fel de pargii, nici legislative, nici in instante, iar modul in care au procedat ei nu este unul tocmai transparent”, este de parere liderul sindical.

Petcu este si liderul Sanitas si a declarat ca un spor de risc si suprasolicitare neuropsihica exista si in sistemul sanitar. Acesta poate fi stabilit la o valoare intre 50 si 100 de procente din salariul de baza si poate fi acordat doar angajatilor din sectiile sau spitalele de boli psihice. „Totusi, una e sa lucrezi zilnic cu nebunii si alta e sa decizi in favoarea binelui intr-o instanta”, a concluzionat Petcu pentru HotNews.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro