Mai multi artisti romani expun in capitala culturala europeana
Vernisajul expozitiei Meet me at Sunset, parte a Bienalei Independente de la Liverpool, a avut loc sambata seara, 18 octombrie. Proiectul a fost organizat de Nicole Bartos – artista si custode. Pe langa artisti locali si internationali, expozitia a inclus mai multi artisti romani: Oana Camilleri Urcan, Silviu Pascalin, Roxana Tohaneanu Shields, Crina Boros si organizatoarea insesi. Lucrarile au fost expuse in Liverpool, la vila victoriana Ullet Grange, cuprinzand pictura, fotografie, proiectii, instalatii, si arta video.
Proiectul Meet me At Sunset a avut mai multe etape: a inceput cu cinci intalniri intre artisti la apus. A urmat vernisajul de la Ullet Grange. Pe 1 noembrie va avea loc un spectacol cu muzica, dans si vernisaje personale ale artistilor participanti, urmand ca ultima celebrare a apusului de soare sa fie sarbatorita odata cu incheierea Bienalei de la Liverpool. Expozitia a adunat 26 de artisti din Marea Britanie, Italia, Canada, Franta, China, Japonia, Germania, Noua Zeelanda, Irlanda si artisti romani din Anglia.
- Interviu scurt cu participantii la expozitie
Nicole Bartos, artist and curator Gallery4allars
HotNews:Cum ati reusit sa-i gasiti pe artistii romani?
Nicole Bartos: Am avut o intalnire cu directoarea Centrului Cultural Roman de la Londra, Ramona Mitrica, in vederea organizarii mai multor evenimente in Liverpool care sa implice artisti romani. Ea m-a ajutat cu cateva nume si contacte. Am decis ca Meet Me at Sunset sa fie un sir de evenimete si pentru o promovare mai efectiva a artistilor romani. Daca organizezi evenimente cu participare internationala, ai sanse mari sa atragi publicul. Daca ar fi expus doar romani, poate ca publicul nu ar avut gustul format pentru evenimente cu specific romanesc.
HN: Care au fost criteriile de selectie?
NB: Unii artisti au fost invitati sa trimita o propunere. Altii ne-au gasit reclama pe site-uri de specialitate. Au fost cateva propuneri in plus la care am renuntat. Si nu este vorba ca nu ar fi fost oameni valorosi, dar nu se potriveau ca stil proiectului. Am vrut un meniu divers si forme de arta diferite. M-am bucurat sa am participare internationala.
HN: Cine v-a sustinut demersul?
NB: Am primit sponsorizari din partea Centrului Cultural Roman si Fundatia Ratiu. In general, ne-am descurcat din fonduri personale. La realizarea proiectului au mai contribuit diverse organizatii si prieteni. Si participantii s-au autat reciproc.
HN: De ce tocmai tema apusului?
NB: Apusul este o invitatie pentru artisti si public sa iasa din rutina cotidiana pentru un moment meditativ si sa-l lege de tacerea privirii unui apus. Am vrut ca artistii sa foloseasca ocazia pentru creatie si inspiratie. Invitatia a fost deschisa atat spatiului metafizic, cat si naturii. Fiecare a inteles altfel tema si asta a fost ceea ce am dorit sa obtin: sa vedem cu ajutorul altora mai mult decat putem individual.
HN: Cativa artisti au expus lucrari create inainte de primirea invitatiei de participare. Cand ati facut selectia, ati cautat sa gasiti tema acestui vernisaj in portofoliul lor?
NB: Cred ca artistii care s-au alaturat proiectului au multe in comun. Toti privim apusul si ne inspira in creatie, chiar daca suntem sau nu constienti de acest lucru. Cred ca lucrarile deja expuse au acest ingredient. Asadar artistilor le-a fost usor sa raspunda invitatiei. Unul dintre artisti, Ironfied, care a participat cu doua picturi, a pictat toata viata, dar acum este scriitoare. A reusit sa gaseasca un element comun. Este vorba mai degraba de o abordare metafizica.
HN: De cat timp exista Gallery4allarts?
NB: Gallery4allarts este o galerie virtuala inaugurata in aprilie 2006, condusa doar de o persoana. Dar artistii expun si in locatii fizice.
Silviu Pascalin, cel mai tanar artist care a expus la Meet me At Sunset, are 22 ani si este la a doua intalnire cu publicul.
SP: “Am primit o invitatie de la Nicole Bartos pentru a submite o propunere. Centrul Cultural Roman a fost cel care m-a recomandat. Doua fotografii au fost alese din portofoliul deja existent. Lui Nicole i-au placut atat de mult, incat a decis ca vor ramane, lucru care m-a intristat pentru ca doream sa promovez fotografii neexpuse. Celelalte doua imagini au fost create special pentru acest proiect.”
Roxana Tohaneanu Shields este o alta artista romanca recomandata de RCC, care a expus la Liverpool. Este sudenta doctoranda in filozifie la Reading University. Desi a incercat in trecut pictura si filmul, acum se defineste prin fotografia artistica.
RTS: “Sunt o late riser. Imi place sa fotografiez in detaliu apusul. Cele mai multe lucrari ale mele folosesc o cromatica foarte puternica si sunt realizate in lumina de apus.”
Michael Meldru, artist american, din Bristol, se defineste drept sound and video artist si este la prima expunere alaturi de artisti romani.
MM: “Proiectul meu a fost un exercitiu de a gasi o voce in mine pe care nimeni nu o stie. M-am asezat la pian si am cantat spontan, fara nici un plan, fara nici o partitura in gand. Am folosit camera video pentru arhivarea momentului. Folosesc mereu lumna soarelui pentru a lumina clapele. In clip, poti vedea cum lumina se schimba de la o ora la alta. Caut alianta dintre vaz si auz.”