Sari direct la conținut

Maia Sandu a convocat CSAT-ul de la Chișinău după exploziile din Transnistria / Temeri legate de operațiuni de tip „steag fals” ale Rusiei

HotNews.ro
Maia Sandu, Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia
Maia Sandu, Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat marți o ședință a Consiliului Suprem de Securitate de la Chișinău din cauza exploziilor care au avut loc în regiunea separatistă Transnistria, relatează Reuters și Yahoo News.

„Întrunirea Consiliului Suprem de Securitate va avea loc la ora 13:00 la sediul Președinției”, a anunțat biroul Maiei Sandu într-un comunicat, adăugând că președintele Republicii Moldova va susține o conferință de presă după ședință.

Anunțul vine după ce Moscova a acuzat marți că un centru radio din Transnistria care difuza programe în limba rusă a fost aruncat în aer de „persoane necunoscute”.

Explozia de la centrul radio a avut loc o zi după ce presa rusă a scris luni că mai multe explozii au avut loc lângă o clădire a autorităților separatiste din Transnistria, fotografii distribuite pe Telegram arătând ferestre sparte, dar și două lansatoare de grenade folosite pe o stradă în apropierea clădirii.

Utlizatori de Telegram au identificat lansatorul ca fiind un Tavolga 27, folosit în Rusia, Gabon, Iordania şi Transnistria.

Ucraina spune că Rusia pune la cale operații de tip steag fals în Transnistria

Republica Moldova a afirmat despre incidentul de luni că Obiectivul urmărit de acesta „ține de crearea pretextelor pentru tensionarea situației de securitate în regiunea transnistreană, ne-controlată de autoritățile constituționale”.

Serviciul de Informații al Ministerului Apărării al Ucrainei a declarat că Rusia se află în spatele incidentului pe care l-a catalogat drept o „operațiunie cu steag fals”.

Serviciul de informații al armatei ucrainene afirmă că Rusia intenționează să continue astfel de operațiuni pentru a trage în război Transnistria, regiune separatistă aflată la granița dintre Ucraina și Republica Moldova.

Acest teritoriu, cu o populaţie de aproximativ 500.000 de locuitori, este puternic dependent de Rusia, care îi furnizează în mod gratuit gaze naturale şi care a desfăşurat pe teritoriul separatist moldovean 1.500 de militari.

Urmărește ultimele evoluții din a 62-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro