Sari direct la conținut

Managerii publici, inventati pentru fondurile UE

Cotidianul

Deoarece sunt pe punctul de a pierde fonduri europene PHARE de 3,5 milioane de euro si de a trebui sa ramburseze 4 milioane de euro deja primiti pentru reforma administratiei publice, guvernantii au luat decizia sa creeze printr-o ordonanta de urgenta o categorie speciala de beneficiari ai acestor bani.

Astfel, ordonanta a scos la lumina o noua categorie de functionari, numiti manageri publici, care se vor bucura de cursuri cu durata de unul sau doi ani, platite de la bugetul de stat, si de burse oferite de acelasi buzunar public, urmand ca dupa absolvire sa aiba salarii mai mari decat alti functionari publici de acelasi rang si posibilitati de avansare rapida.

Bogdan Draghici, presedintele Asociatiei Nationale a Functionarilor Publici, a criticat in termeni duri ordonanta, care modifica statutul functionarilor publici prin adaugarea, crede el, nejustificata a unei categorii privilegiate, pe criterii de monopol si de favoritism politic.

In replica, Pavel Nastase, directorul INA, sustine ca aceasta categorie va cuprinde doar functionari tineri, foarte bine pregatiti, selectati pe criterii de excelenta profesionala, care vor fi „o infuzie de sange proaspat“ in administratie.

Privilegiile de care se vor bucura nu vor fi altceva, a aratat directorul INA, decat un rezultat firesc al bunelor lor rezultate, deoarece tinerii specialisti nu trebuie pierduti, ci stimulati corespunzator pentru a fi convinsi sa participe la scoaterea din criza a administratiei romaneasti. Cu toate acestea, momentul deciziei guvernamentale ridica un semn de intrebare.

De la infiintarea Departamentului guvernamental de „head-hunting“ in 2002, destinat tocmai identificarii unor asemenea tineri capabili, si in pofida unor declaratii la nivel inalt, in 2003, cum ca ar fi fost gasite nu mai putin de 100 de mii de asemenea persoane, „vanatorul“ guvernamental, patronat de insusi prim-vanatorul Adrian Nastase, nu a facut, pana acum, mai nimic.

Printr-o ordonanta de urgenta, corpul functionarilor publici se va „imbogati“ cu o noua categorie, cea a managerilor publici.

Acestia vor urma cursuri de specializare de un an sau doi in cadrul Institutului National de Administratie (INA) sau vor beneficia de burse guvernamentale in strainatate, se vor bucura de sporuri salariale consistente si, de asemenea, vor avea rezervate, prin lege, 30% din posturile de conducere scoase la concurs in fiecare an.

Proiectul de ordonanta, care a fost respins de Consiliul Economic si Social acum doua zile, a starnit de asemenea protestele Asociatiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP), afiliata Cartel Alfa si condusa de Bogdan Draghici, care considera aceasta initiativa ilegala si sursa de beneficii pentru o serie de privilegiati politici.

In regim de urgenta si fara consultarea partenerilor de dialog social, arata Draghici, „Guvernul Romaniei a elaborat un proiect de act normativ, in care justifica crearea unei categorii distincte de functionari publici prin obligatia pe care si-a asumat-o fata de oficialii europeni de a elabora cadrul legal necesar desfasurarii activitatii managerului public, in caz contrar statul roman

fiind obligat sa returneze fonduri PHARE deja cheltuite (Proiectul Tinerilor Profesionisti, unde au fost investiti 4 milioane de euro), iar Uniunea Europeana va sista finantarile viitoare, de 3,5 milioane de euro“.

Presedintele ANFP considera ca aceste justificari nu stau in picioare, deoarece „proiectul respectiv a fost lansat anul trecut, guvernantii avand timp suficient pentru a trece prin Parlament un proiect de lege si a-l dezbate cu partenerii sociali, respectand inclusiv Legea nr. 52/2003 a transparentei decizionale.

De asemenea, un cadru legal pentru absolventii cursurilor INA nu are de ce sa justifice crearea unui nou statut al functionarilor publici, care se abate aproape total de la Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, punand in pericol reforma functiei publice romanesti tocmai in momentul negocierii unui capitol foarte important pentru aderarea europeana“.

Draghici a condamnat, ca si in alte randuri, politica de monopol a INA, care va raspunde exclusiv de pregatirea acestei noi categorii de functionari publici.

Conform ordonantei, categoria managerilor publici, pe langa sporurile salariale de pana la 60% si plata, de la bugetul de stat, a unei indemnizatii pe perioada formarii profesionale, este astfel constituita (inclusiv prin prevederi care reglementeaza promovarea „foarte rapida“, „rapida“ si „accelerata“) incat va fi clar favorizata fata de alte categorii de

functionari publici.

De asemenea, a aratat Draghici, ordonanta nu respecta nici criteriul concurentei loiale, acordand doar INA posibilitatea de a forma profesional aceasta categorie privilegiata, in dauna altor institutii de invatamant superior (inclusiv de stat) cu profil administrativ.

Secretarul de stat Pavel Nastase, directorul INA, a contestat aceste acuzatii, afirmand ca statutul de manager public, conform unor completari ale ordonantei, este unul care nu se va putea aplica decat tinerilor pana in 35 de ani, bine pregatiti profesional si ca se urmareste prin aceasta o „infuzie de sange proaspat in administratie“.

„Dorim ca tinerii foarte bine pregatiti sa fie atrasi in administratia publica romaneasca, iar statutul de manager public li se va aplica doar lor. La cursurile de formare de un an vor intra doar tineri functionari publici pana in 35 de ani, iar la cele de doi ani se va incerca cooptarea de tineri din afara sistemului, de pana la 30 de ani.

Evident, exista si posibilitatea de avansare rapida, care va fi strict legata de competenta, si nu de imbatranirea in serviciu. De asemenea, excelenta in pregatire este normal sa se regaseasca si la nivel salarial“, ne-a declarat directorul INA.

In privinta oportunitatii adoptarii acestor masuri prin ordonanta de urgenta, acesta ne-a mai spus ca „proiectul legislativ nu este recent, la el se lucreaza de 4 luni si aceasta este forma la care s-a ajuns“.

Pavel Nastase a negat ca ar exista vreun monopol INA la nivelul formarii profesionale a functionarilor publici, aratand ca „functiei de manager public ii vor fi asociati si cei care vor urma cursuri de administratie la universitati din strainatate, in urma acordarii de burse guvernamentale“.

De asemenea, el a precizat ca formarea inaltilor functionari publici se poate face si de alte institutii de invatamant din Romania, atributia INA de a-i pregati pe tinerii manageri publici fiind una cu care s-a cazut de acord la nivelul Uniunii Europene, care finanteaza proiectul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro