Sari direct la conținut

Marcel Boloș: În conturile României ar trebui să avem 10 miliarde de euro din PNRR în acest an / Ciucă: Suntem în grafic

HotNews.ro
Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene, Foto: Agerpres
Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene, Foto: Agerpres

În conturile României ar trebui să intre 10 miliarde de euro din PNRR în cursul acestui an, după depunerea celei de-a doua cereri de plată de 3 miliarde de euro în cursul lunii octombrie din acest an, a declarat luni Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene. Acesta a spus că în această perioadă este posibil ca Executivul European să mai solicite clarificări privind jaloanele deja îndeplinite.

Ministrul Marcel Boloș a prezentat luni concluziile ședinței Comitetului interministerial de implementare a PNRR.

  • „Am trecut în revistă depunerea cererii de plată numărul 1 și că este perioada în care Comisia Europeană e posibil să mai transmită observații sau clarificări la jaloanele care au fost deja îndeplinite. Reamintesc că am avut un număr de 21 de jaloane de îndeplinit până la finele anului 2021 și până la momentul în care se face plata pentru cererea de rambursare, Comisia Europeană mai are dreptul să solicite aceste clarificări pentru informații suplimentare.”, a declarat luni ministrul Marcel Boloș.

Acesta a spus că „s-a discutat și despre situația următoarei cereri de plata care va fi depusă în cursul lunii octombrie, când România are de încasat suma de 3 miliarde de euro.”

  • „Așadar în conturile României din PNRR în cursul anului 2022 ar trebui să avem 10 miliarde de euro, după depunerea cererii de plată numărul 2 din cursul lunii octombrie.”, a spus Boloș.

Ministrul a mai precizat că „procesul de validare a jaloanelor poate să dureze până la data la care Comisia Europeană virează banii în conturile Romaniei, iar din acest punct de vedere ministerele de linie împreună cu MIPE asigură toate condițiile necesare pentru ca jaloane și țintele pentru trimstrele 1 si 2 din anul 2022 să fie duse la bun sfârșit”.

Marcel Boloș a mai spus că pe ordinea de zi a Comitetului interministerial privind PNRR s-au prezentat primele măsuri de lansare a apelurilor de proiecte aferente implementării primelor proiecte din PNRR – 58 de apeluri de proiecte cu o valoare de peste 13 miliarde de euro, apeluri care au început deja să fie lansate cu succes în special la Ministerul Dezvoltării.

Premierul Ciucă: Guvernul este în grafic cu acțiunile pentru ca România să beneficieze de 10 miliarde de euro din PNRR în 2022

Guvernul a transmis și un comunicat referitor la prima reuniune a Comitetului de monitorizare a PNRR, prima după depunerea de către România, pe 31 mai, a primei cereri de plată la Comisia Europeană.

  • ”Valorificarea celor 30 de miliarde de euro din PNRR este un efort coordonat și coerent, cu borne bine stabilite, termene și responsabili pentru fiecare domeniu. Am dovedit că am reușit să operaționalizăm acest mecanism de finanțare europeană într-o perioadă scurtă și deloc simplă pentru România și să trimitem prima cerere de plată.
  • Prefinanțarea primită, în valoare de 3,7 miliarde de euro, adăugată primei cereri de plată deja transmise Comisiei Europene, ne arată clar că suntem în grafic pentru a obține ceea ce ne-am propus, respectiv ca România să beneficieze în acest an de 10 miliarde de euro din PNRR.”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Potrivit Guvernului, discuțiile din cadrul întâlnirii s-au axat asupra procedurilor și măsurilor asociate depunerii cererii de plată în sumă de aproximativ 3 miliarde de euro, din care aproximativ 2 miliarde de euro reprezintă fonduri nerambursabile, iar circa 1 miliard finanțare sub formă de împrumut.

În cadrul reuniunii, a fost prezentată situația ghidurilor pentru apelurile de proiecte competitive din PNRR, inclusiv a schemelor de ajutor de stat, pentru 61 din cele 71 de proiecte (85%) fiind stabilite termene de lansare în 2022.

Următoarea cerere de plată din partea României va fi transmisă Comisiei Europene în trimestrul al III-lea 2022 și include jaloanele și țintele care au termen de realizare trimestrele I și II 2022.

Valoarea celei de-a doua cereri este de peste 3,2 miliarde euro, din care 2,14 miliarde euro fonduri nerambursabile și peste 1 miliard finanțare sub formă de împrumuturi.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro