Sari direct la conținut

Marile provocari politice in 2012

Alegeri europarlamentare, Foto: AGERPRES
Alegeri europarlamentare, Foto: AGERPRES

Alegerile vor fi cel mai important eveniment in 2012. Guvernul a comasat alegerile locale cu cele parlamentare, dar nu avem o data certa a votului si nici nu stim pe ce sistem vom vota la parlamentare. Noutatea va fi la locale, unde primarii vor fi alesi dintr-un singur tur. Data avansata de liderii PDL este noiembrie 2012. Teoretic, mai exista varianta alegerilor anticipate cerute de opozitie, cu putine sanse insa. In acest context, marea batalie se va duce in Parlament pe schimbarea legii electorale. E vorba de modificarea sistemului de vot si de redesenarea colegiilor uninominale. Care sunt insa celelalte provocari politice majore ale unui an complex din punct de vedere politic?

La capitolul restante, sunt cel putin patru teme importante: revizuirea Constitutiei, reorganizarea administrativ teritoriala, reducerea numarului de parlamentari si modificarea legii electorale. Oficial, PDL a explicat ca, in primavara lui 2012, intentioneaza sa reia negocierile cu toate partidele pe aceste teme.

Guvernul Boc are pe agenda doua noi obiective cu miza: noua lege a sanatatii si reforma curiculara la invatamantul preuniversitar. Fiind an electoral, Guvernul va fi tentat sa majoreze pensii si salarii, insa acest lucru depinde de evolutia crizei economice.

Si tot la capitolul provocari majore in 2012 intra mentinerea USL la peste 50%, in conditiilie scaderii in sondaje. Un barometru realizat de Adevarul si dat publicitatii de Craciun indica in premiera 49,2% pentru USL. Daca tendinta de scadere se va mentine, USL risca sa nu obtina functia de premier chiar daca va lua cele mai mari procente. In aceste conditii, e in discutie insasi unitatea USL.

Suspendarea presedintelui ramane o tema politica, cu slabe sanse de concretizare in Parlament, dar pe care PSD si PNL o vor exploata ca tema electorala in 2012. Parlamentul va avea o problema de mobilizare mai mare decat in mod obisnuit, multi deputati sau senatori fiind tentati sa-si petreaca timpul in colegiile lor, fie ca vor candida la un nou mandat, fie ca vor dori sa obtina un post de primar. ¬E de asteptat a migratia politica, transferul parlamentarilor din opozitie la putere, sa se intensifice.

2012 va fi anul clarificarilor pentru partidele nou infiintate sau pe cale sa se infiinteze. Vom vedea daca Mircea Geoana isi va face partid sau se va alatura unei platforme. Vom afla daca Dan Diaconescu, cotat cu al sau Partid al Poporului la peste 10%, va merge singur in alegeri sau aliat cu UNPR, care are sanse de intrare in Parlament doar remorcat de alta formatiune. Vom afla si daca Noua Republica a lui Mihail Neamtu si Sebastian Lazaroiu se va transforma in partid cu sanse sau se va topi sub o umbrela mai larga, gen Miscarea Populara, brand inregistrat de fiica presedintelui Basescu.

Revizuirea Constitutiei. Sansele obtinerii majoritatii de 2/3 cerute de Constitutie sunt minime. Liderii USL sustin ca doresc modificarea Constitutiei dupa alegeri, pe motiv ca acest Parlament ar fi „ilegitim”. Una din mizele modificarii legii fundamentale in 2012 era introducerea criteriilor de deficit, insa Traian Basescu a anuntat in decembrie ca le-a transmis liderilor europeni ca exista un risc in revizuirea Constitutiei.

  • „Am facut niste demersuri in urma discutiilor pe care le-am avut cu partidele. Aici a rezultat clar ca niciun partid nu se opune acordului, dar au pus cam multe conditii ca sa apreciez ca nu vom intra intr-un lung proces de negociere. Spre exemplu, conditii de genul <>, <>, <>. Si atunci, mi s-a parut mai usor sa gasesc intelegere la colegii mei, liderii europeni, care in mod cert au capacitatea sa priveasca realist problemele”, a declarat Traian Basescu,  la radioul public, pe 21 decembrie.

Reorganizarea administrativa se izbeste de opozitia UDMR si nu e clar cum va fi rezolvata aceast problema in 2012. Tema a fost lansata pe 8 iunie 2011 de catre Traian Basescu. Seful statului a cerut Guvernului sa analizeze posibilitatea reorganizarii administrative a tarii prin inlocuirea celor 41 judete cu 8 judete mari sau 7 judete si municipiul Bucuresti.

Traian Basescu: „Organizarea administrativa a Romaniei este facuta pe baza unei legi din anul 1968, la care nu s-au modificat, in 21 de ani de parlamentarism, nici macar articolele in care scrie „Republica Socialista Romania (…) un nou sistem administrativ ar reduce birocratia si ar accelera procesul de descentralizare”.

Solicitarea presedintelui a aruncat in aer Coalitia. UDMR a refuzat orice varianta. Uniunea pare sustinuta si de parlamentari din toate partidele, care se vad amenintati cu pierderea influentei in plan local.

Reforma legii electorale. PDL a anuntat anul trecut ca intentioneaza sa reformeze sistemul electoral. Negocierile s-au blocat anul trecut, dar majoritatea partidelor, cu exceptia PNL, sustin neoficial pentru revenirea partiala la listele de partid si promovarea unui sistem mixt de vot.

La nivel oficial, PDL si UNPR au sustinut votul uninominal pur, dar neoficial merg pe varianta sistemului mixt, adica revenirea partiala la liste. UDMR a insistat pe fata introducerea unui sistem mixt: jumatate vot uninominal, jumatate pe lista de partid. Daca s-ar introduce votul uninominal pur, UDMR risca pierderea unor mandate de parlamentari in judetele din Ardeal.

Si PSD este direct interesat de sistemul mixt, chiar daca la nivel oficial a evitat sa se pronunte in acest sens, din cauza aliantei cu PNL. In timp ce liberalii resping din start votul mixt, pledand pentru un vot uninominal pur, Adrian Nastase si Victor Ponta pledau inca de acum un an pentru prima varianta. Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, sustinea deschis ca se impune revenirea la votul pe liste pentru Parlament, deoarece votul uniominal i-a favorizat „pe cei cu parale”

  • Votul uninominal pur functioneaza la alegerea presedintilor de Consilii Judetene. Tot dintr-un singur tur vor fi alesi in 2012 si primarii,  legea alegerilor locale fiind modificata in 2011. Cele doua marti partide, PDL si PSD, par direct avantajate de alegerea primarilor intr-un singur tur, care le mareste sansele mantinerii primarilor in functie. Prin eliminarea turului doi dispare posibilitatea aliantelor dintre partide si candidati. Astfel, un primar poate fi ales si cu 30% sau mai putine, daca toti ceilalti candidati obtin un scor mai slab.

Modificarea legii electorale va presupune si redesenarea colegiilor uninominale, operatiune extrem de importanta, prin care partidele isi pot maximiza sansele decupand noile colegii in functie de propriile interese electorale.

Reducerea numarului de parlamentari. Discutiile pe tema modificarii legii electorale s-au blocat in 2011 la sistemul de compensare si reducerea numarului de parlamentari. PDL pledeaza pentru reducerea numarului de parlamentari de la 471 la 300 si pentru un sistem de vot care are la baza votul uninominal intr-un singur tur de scrutin combinat cu un sistem compensator la nivel judetean. De partea cealalta, UDMR pledeaza pe sistemul de compensare mixt, pe liste.

Negocierile in Coalitie s-au finalizat pe 14 noiembrie 2011. PDL, UDMR si UNPR au cazut de acord ca numarul de parlamentari sa fie redus la 388 din 471 si sa coamseze alegerile locale cu cele parlamentare. Potrivit intelegerii din Coalitie, senatorii si doua treimi din deputati urmau sa fie alesi prin vot uninominal pur iar restul de o treime din deputati pe lista nationala.

  • Kelemen Hunor, presedinte UDMR: „Noi am discutat luni in coalitie cateva principii si se contureaza o decizie, un compromis atat din partea noastra, cat si din partea PDL. Aceste principii cu care am fost de acord cu totii inseamna comasarea alegerilor anul viitor, undeva in noiembrie, ramanerea la sistemul bicameral, cu reducerea numarului de parlamentari. La Camera Deputatilor numarul de parlamentari va fi de 300-301, iar la Senat ramane varianta cu 88 de senatori, cate doi pentru fiecare judet si pentru fiecare sector al Capitalei”

Traian Basescu a pledat pentru reducerea numarului de parlamentari, avertizand ca politicienii gasesc „tot soiul de motive” pentru a nu reduce numarul de parlamentari la 300. Presedintele Basescu a declarat ca nu este de acord cu varianta coalitiei de reducere a numarului de parlamentari la 388, el mentionand ca varianta USL, care vizeaza 300 de parlamentari, este cinstita si ar trebui sa fie sustinuta de politicienii PDL care sunt cinstiti.

Surse din interiorul PDL au declarat pentru HotNews.ro ca presedintele Traian Basescu a criticat dur varianta convenita de PDL si UDMR pe modificarea legii electorale si le-a cerut liderilor PDL sa-si respecte angajamentele luate in fata electoratului: revizuirea Constitutiei, Parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari la 300. Emil Boc si conducerea PDL si-ar fi luat angajamentul in fata sefului statului ca democrat-liberalii vor face tot posibilul sa duca la indeplinire cele trei obiective.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro