Sari direct la conținut

Marionetele Moscovei din Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie anunță referendumuri pentru alipirea la Rusia / Se vor desfășura de vineri până marți / Ce reacții au venit dinspre Rusia

HotNews.ro
Orasul Herson, Foto: Andrey BORODULIN / AFP / Profimedia
Orasul Herson, Foto: Andrey BORODULIN / AFP / Profimedia

Autoritățile separatiste din regiunile ocupate Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie au anunțat marți referendumuri de aderare la Rusia, dinspre Moscova venind imediat reacții pozitive. Cele două așa-zise republici populare din Donbas și Hersonul ocupat au și anunțat perioada de desfășurare a votului – între 23 și 27 septembrie. Ulterior, aceeași dată a fost fixată și de marionetele Rusiei din Zaporojie.

Sincronizarea între autoritățile separatiste pro-ruse din aceste regiuni ucrainene este evidentă, iar declarațiile de sprijin venite de la lideri ruși precum Dmitri Medvedev, Serghei Lavrov și Viaceslav Volodin, președintele Dumei de stat, nu sunt o surpriză.

20:30 Și cancelarul german Olaf Scholz a afirmat marți că „aceste referendumuri fictive” pe care Rusia intenționează să le organizeze în mai multe regiuni ucrainene sunt „inacceptabile”.

„Este foarte limpede că aceste simulacre de referendumuri nu sunt acceptabile şi că ele nu sunt acoperite de dreptul internaţional”, a declarat Scholz presei, în marja Adunării Generale a ONU. „Totul nu e decât o tentativă de agresiune imperialistă pe care vor s-o îmbrace în felul acesta”, a adăugat cancelarul german, cerând Rusiei să își retragă trupele.

20:22 Președintele francez Emmanuel Macron a calificat marți drept o „parodie” anunțul privind organizarea de referendumuri în patru regiuni separatiste din Ucraina, afirmând că acestea nu vor avea „nicio consecință juridică” și nu vor fi recunoscute de comunitatea internaţională.

„Dacă ideea unui referendum în Donbas nu ar fi atât de tragică, ea ar fi nostimă”, a mai spus Macron.

20:00Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a denunțat la rândul său „simulacrele de referendumuri” organizate de autoritățile instalate de Moscova în patru regiuni din Ucraina, considerându-le a fi „o nouă escaladare a războiului lui Putin”.

„Aceste simulacre de referendumuri n-au nicio legitimitate și nu schimbă natura războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, a scris Stoltenberg într-un mesaj pe Twitter. „Comunitatea internațională trebuie să condamne această încălcare flagrantă a dreptului internațional și să își intensifice sprijinul pentru Ucraina”, a adăugat el.

19:50 SUA denunță „simulacrele” de referendumuri organizate de Rusia în estul Ucrainei

„Rusia organizează în grabă simulacre de referendumuri” în Ucraina, a denunțat marți consilierul pentru securitatea naţională de la Casa Albă. „Statele Unite nu vor recunoaște niciodată pretențiile Rusiei asupra unor părți din Ucraina presupus anexate”, a subliniat Jake Sullivan în timpul unui briefing de presă.

19:23 Referendumurile pe care Rusia vrea să le organizeze în teritoriile pe care le ocupă în Ucraina nu au nicio valoare, spune președintele polonez Andrzej Duda, conform Reuters.

„(Referendumurile) nu valorează nimic. Adevărul este că rezultatul este decis la Kremlin, și nu prin vot”, a declarat președintele Poloniei în timpul unei vizite la New York la Adunarea Generală a Națiunilor Unite.

19:16Orice referendum privind alipirea la Rusia a teritoriilor ucrainene ocupate de ruși ar distruge orice fereastră rămasă pentru discuțiile dintre Kiev și Moscova, a declarat marți un purtător de cuvânt al președintelui ucrainean, citat de publicația ucraineană Liga.net, scrie Reuters.

„Fără referendumuri, există încă cea mai mică șansă pentru o soluție diplomatică. După referendumuri, nu”, a spus oficialul citat.

17:55 Și administraţia ocupaţiei ruse din Zaporojie (care controlează o parte din teritoriul acestei regiuni ucrainene) anunță că a stabilit ca perioada de desfășurare a referendumului să fie 23-27 septembrie.

„Astăzi, am semnat o ordonanță de organizare a referendumului privind apartenența teritorială a regiunii” la aceste date, a anunțat pe Telegram șeful administrației de ocupație Evgheni Balițki, urmând exemplu autorităților controlate de Moscova în regiunile Donețk, Lugansk și Herson.

17:40Ucraina își va continua contraofensiva în pofida planurilor Rusiei de a organiza „pseudo-referendumuri” pe teritoriile ucrainene ocupate, spune ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba, citat de The Kyiv Independent.

17:32De ce vrea Vladimir Putin să anexeze teritoriile ucrainene acum? Planul de la Kremlin

16:18Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a reacționat susținând că inițiativa de a organiza referendumuri în regiunile separatiste Donețk și Lugansk și în Herson și Zaporojie „vorbește despre dorința popoarelor care trăiesc în aceste teritorii de a-și decide independent propria soartă”, scrie agenția de presă rusă Interfax.

„De la începutul operațiunii militare speciale, da, în general, și în perioada anterioară acesteia, am spus că popoarele din teritoriile respective ar trebui să-și decidă soarta. Și întreaga situație actuală confirmă că vor să fie stăpâni pe propriul destin”, a spus Lavrov la televiziunea rusă de stat.

15:46 Nu este clar cum vor avea loc referendumurile, având în vedere că forțele ruse și cele susținute de Rusia controlează doar aproximativ 60% din regiunea Donețk, iar contraofensiva ucraineană a ajuns deja (chiar dacă pe o porțiune foarte mică de teritoriu) în regiunea Lugansk. Trupele ruse controlează circa două treimi din regiunea Zaporojie și aproape tot teritoriul regiunii Herson.

Oficialii pro-ruși au declarat anterior că referendumurile ar putea fi organizate electronic.

15:37 Ucraina a reacționat spunând că amenințarea cu referendumuri este un „șantaj naiv” și un semn că Rusia este speriată. „Așa arată frica de înfrângere. Inamicul se teme și se reacționează primitiv. Ucraina va rezolva problema rusă. Amenințarea poate fi eliminată doar prin forță”, a declarat Andriy Yermak, șeful de cabinet al lui Zelenski.

15:27 Într-o postare pe rețelele de socializare adresată lui Vladimir Putin, Denis Pușilin, șeful autoproclamatei Republici Populare Donețk (DPR), a scris: „Vă cer, cât mai curând posibil, în cazul unei decizii pozitive la referendum – despre care nu avem nicio îndoială – să luați în considerare ca DPR să devină parte a Rusiei”.

15:23 Zona ocupată de Rusia a anunțat același interval pentru referendum ca și Lugansk și Donețk: 23-27 septembrie

Anunțurile marionetelor Moscovei au venit unul după altul

Marți dimineață, într-o postare pe Telegram, Vladimir Saldo, liderul pus de ruși în Herson, a afirmat că speră ca regiunea să devină „o parte a Rusiei, un membru cu drepturi depline al unei țări unite”. Saldo nu a menționat în primă fază data referendumului.

După câteva ore, liderii separatiști din Donețk și Lugansk au anunțat și ei „referendumuri”, ce vor începe în scurt timp, respectiv vineri, și vor ține până marțea viitoare.

Ulterior, un anunț similar a venit și din zona ocupată de Rusia din regiunea ucraineană Zaporojie. Aceasta ar putea organiza un referendum pentru aderarea la Rusia în zilele următoare, a spus un oficial local citat de Ria Novosti.

Oficialii din părțile din Ucraina controlate de forțele rusești, inclusiv cele două regiuni separatiste din Donbas susținute de Moscova – Donețk și Lugansk (DPR și LPR) – au intensificat în această săptămână, într-o mișcare coordonată, pregătirile pentru referendumurile de aderare la Rusia, despre care se discută de mult timp.

Marionetele Rusiei, ce conduc o zonă ocupată ce reprezintă circa 15% din teritoriul ucrainean (o suprafață de mărimea Ungariei sau a Portugaliei), par să acționeze simultan pentru a solicita referendumuri privind aderarea la Rusia.

Omul rușilor din Herson vrea „securizarea regiunii”

Saldo a declarat că aderarea Hersonului la Rusia ar „securiza regiunea noastră” și ar fi un „triumf al dreptății istoriei”. „Sunt sigur că liderii ruși vor accepta rezultatele referendumului”, a adăugat el. Forțele rusești controlează aproximativ 95% din teritoriul ucrainean Herson, în sudul țării.

Kremlinul a spus în repetate rânduri că această problemă a aderării la Rusia este o chestiune pe care trebuie să o decidă oficialii locali și cetățenii regiunilor respective.

Forțele rusești au cucerit orașul Herson, împreună cu provincia ucraineană din jur cu același nume, la scurt timp după declanșarea invaziei.

Trupele ucrainene au recâștigat o parte din teritoriul regiunii Herson în cadrul contraofensivei din ultimele săptămâni.

Medvedev și șeful Dumei de stat spun că susțin referendumurile

Declarațiile lui Saldo sunt în concordanță cu cele făcute de fostul președinte Dmitri Medvedev cu puțin timp înainte, tot marți, acesta cerând Kremlinului să îi lase pe separatiști să se alăture Rusiei.

La scurt timp după anunțul lui Saldo privind planurile pentru un referendum în Herson, șeful parlamentului rus a declarat că va susține aderarea regiunilor la Rusia.

„Astăzi, trebuie să sprijinim republicile cu care am semnat acorduri de asistență reciprocă”, a declarat președintele Dumei de Stat a Rusiei, Viaceslav Volodin, referindu-se la acordurile prin care Moscova a recunoscut DPR și LPR, înainte ca Moscova să-și trimită trupele de invazie în Ucraina, în februarie.

Serghei Lavrov a dat și el un semnal pozitiv într-o declarație la televiziunea rusă de stat: „Încă de la început… am spus că popoarele din teritoriile respective ar trebui să își decidă soarta”.

––––––-

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro