Sari direct la conținut

Martorii lui Iehova nu vor tine pusca in mina

Jurnalul de est

Un individ din judetul Botosani care se autointituleaza ministru ordinat al cultului religios ?Martorii lui Iehova? a actionat in judecata statul roman, prin institutiile sale de drept, solicitind daune morale fabuloase, in valoare de 7 miliarde de lei.

Daniel Clicinschi, originar din comuna botosaneana Havarna, considera ca instantele judecatoresti din Romania l-au condamnat pe nedrept din cauza ca a refuzat sa execute serviciul militar obligatoriu.

Intr-o plingere inaintata justitiei iesene, botosaneanul sustine ca cel care este denumit ministru religios ordinat al cultului ?Martorii lui Iehova? este scutit in totalitate de efectuarea oricarei forme de serviciu militar sub arme sau alternativ, in conformitate cu articolul 6, litera c, din Legea 46/1996.

Clicinschi mai sustine ca, desi ar fi facut dovada ca detine gradul de ministru ordinat in aceasta secta, prin prezentarea unei adeverinte emise de Organizatia Religioasa, a fost scutit in mod discriminatoriu fata de alti ministri ordinati ai celorlalte culte religioase din tara de efectuarea serviciului utilitar alternativ.

Sustragerea lui Daniel Clicinschi de la efectuarea serviciului militar obligatoriu a fost urmata de mai multe procese penale. Dupa mai multe luni de zile Tribunalul Militar Iasi a decis achitarea botosaneanului, retinindu-se faptul ca in legea penala nu este prevazuta vreo sactiune pentru refuzul de a executa serviciul alternativ.

In vara anului 2000, Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti i-a dat martorului lui Iehova lovitura de gratie, aplicindu-i o pedeapsa de 2 ani de inchisoare, cu suspendare, pentru neprezentarea la incorporare.

Pe 27 decembrie 2000, judecatorii Curtii Militare de Apel au schimbat insa incadrarea juridica a faptei, din infractiunea de neprezentare la incorporare, la cea de sustragere de la serviciul militar, aceasta decizie fiind urmata de o noua condamnare de 1 an si jumatate de inchisoare, cu suspendare.

Salvarea Tanase Joita

Salvarea lui Clicinschi a venit insa destul de repede de la procurorul general al Romaniei din acea vreme, Tanase Joita, care a declarat recurs la condamnarile anterioare. Ulterior, Curtea Suprema de Justitie a hotarit, in octombrie 2001, faptul ca legea penala nu prevede vreo sanctiune pentru neprezentarea la executarea serviciului militar alternativ.

Incurajat de decizia judecatorilor, el a dat statul in judecata pentru stresul emotional cauzat de plimbarile prin salile de judecata ale instantelor militare.

Astfel, Clicinschi solicita Ministerului de Finante suma de 7 miliarde de lei despagubiri morale, plus alte 2 milioane de lei, reprezentind toate cheltuielile pe care sustine ca le-a suportat de-a lungul numeroaselor procese penale pe la instantele militare.

In declaratiile aflate la dosarul cauzei, martorul lui Iehova critica cu duritate deciziile judecatoresti, considerindu-le incalcari ale Conventiei Europene a Drepturilor Omului. ?Am fost trimis in fata instantelor militare, desi nu aveam calitatea de militar, eu fiind simplu civil.

Ulterior, am fost condamnat penal, fara un temei legal, si mi s-a incalcat dreptul la exercitarea libera a religiei?, a mentionat botosaneanul Daniel Clicinschi.

De cealalta parte, reprezentantii MFP, respectiv DGFP Iasi au invocat exceptia necompetentei teritoriale, adica faptul ca judecarea acestui caz nu este de competenta justitiei iesene, ci a Tribunalului din Botosani.

Scutiri de armata

Potrivit Legii 46/1996, serviciul militar este obligatoriu pentru toti barbatii, cetateni romani. Cu toate acestea, un articol din lege precizeaza ca, cei care, din motive religioase, refuza sa indeplineasca serviciul militar sub arme, executa serviciul utilitar alternativ, acesta stabilindu-se prin hotarire a Guvernului. Astfel, potrivit articolului 6, lit.

c), nu indeplineste serviciul militar personalul hirotonit sau ordinat care apartine cultelor religioase recunoscute de lege.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro