Sari direct la conținut

Măsura anunțată de Moscova pentru centrala nucleară Zaporojie, după ce SUA au avertizat că au acolo tehnologie nucleară sensibilă / Cine este „expertul” rus în domeniul nuclear care le dă replica americanilor

HotNews.ro
Centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie, Foto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia
Centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie, Foto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

Centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei, capturată de forțele ruse încă din primele luni ale invaziei în Ucraina, va înceta să mai utilizeze combustibil nuclear produs în SUA, „cât mai curând posibil”, scrie agenţia de presă rusă Interfax, citând un responsabil rus, conform Reuters. Anunțul vine în contextul în care Statele Unite au susținut că dețin tehnologie nucleară sensibilă la centrala nucleară Zaporojie – cea mai mare din Europa – și au avertizat Rusia să nu se atingă de aceasta.

Cea mai mare centrală nucleară din Europa, construită în mare parte în epoca sovietică, folosea inițial combustibil nuclear rusesc, dar Ucraina a trecut treptat la aprovizionarea de la compania americană Westinghouse, după primul său conflict cu Rusia în 2014.

Centrala Zaporojie se află sub controlul forțelor ruse încă de la începutul invaziei Moscovei în Ucraina și a fost deconectată frecvent de la rețeaua electrică din cauza bombardamenteor rușilor, stârnind temeri în întreaga Europă cu privire la un accident nuclear. Unitatea este exploatată de personalul ucrainean, însă este gestionată și controlată de Rosatom.

Renat Karchaa, consilier al directorului general al concernului rus de energie nucleară Rosenergoatom (parte a Rosatom), a declarat pentru Interfax că centrala nucleară mai are rezerve de combustibil fabricat în SUA încă pentru aproximativ patru ani. El susține că managementul rusesc va încerca să înlocuiască acest combustibil cu cel rusesc „cât mai curând posibil”, deoarece „propriile tehnologii sunt superioare”, potrivit Reuters.

„Un element de presiune psihologică”

Renat Karchaa a mai susținut pentru agenția rusă de stat Interfax că temerile americanilor cu privire la tehnologia nucleară sensibilă pe care o au la Zaporojie ar fi „nefondate”, pentru că Rusia nu are „absolut deloc” nevoie de aceasta.

Mai mult, el califică avertismentul Statelor Unite către Rosatom privind tehnologiile americane de la Zaporojie drept „un element de presiune psihologică asupra personalului de la centrală”.

Cine este „expertul în domeniul nuclear” care le dă replica americanilor

Renat Karchaa – împotriva căruia Ucraina a impus sancțiuni – este prezentat de către presa rusă de stat drept „expert în domeniul nuclear”.

Karchaa a însoțit delegația Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrala nucleară din Zaporojie în prima vizită făcută acolo de AIEA, anul trecut.

El a avut o istorie interesantă înainte de a deveni „expert nuclear”, traseul său profesional ridicând numeroase semne de întrebare.

Jurnaliștii de investigație de la Mediazona au reconstituit biografia lui Karchaa după acesta le-a explicat oficialilor de la AIEA că „pe măsură ce cad, obuzele fac o mișcare de rotație de 180 grade” și din acest motiv par doar să fie lansate de ruși, nu de forțele armate ale Ucrainei.

Presa de stat rusă îl numește „expert nuclear” și consilier al șefului Rosatom, deși referințele contradictorii și fragmentare din surse publice oferă la fel de multe motive pentru a-l considera pe Karchaa un primatolog din Suhumi, un consultant politic din Pskov sau un oficial de la Murmansk.

În 2014 jurnaliștii ruși îl prezentau drept „expert în Caucazul de Nord și Abhazia”, când a vorbit despre situația politică din regiune la postul de televiziune Dojdi, cunoscut și sub denumirea de TV Rain.

Informațiile biografice despre Karchaa de pe site-ul Abhazia-Inform afirmă că acesta s-a născut la Ufa, capitala Republicii Bașcortostan din Rusia, pe 17 iulie 1966, a absolvit școala cu o medalie de aur și a servit în armata sovietică la Tallinn. Înspre sfârșitul anilor 1980 Karchaa s-a mutat în regiunea Abhazia din zona Caucazului, unde a obținut o diplomă de la Facultatea de Biologie și Geografie a Universității de Stat a acestei regiuni care a intrat în componența Georgiei imediat după destrămarea Uniunii Sovietice.

La vârsta de 25 de ani Karchaa a devenit cel mai tânăr membru al primului parlament abhaz. În această perioadă, pe lângă activitățile de parlamentar, el a deținut și funcția de director al Institutului de Cercetare în Primatologie și Terapie Experimentală care a efectuat cercetări asupra maimuțelor de la o cunoscută crescătorie din Suhumi, cel mai mare oraș și capitala Abhaziei.

În 1994 „omul de știință” ce avea să devină „strateg politic” a fost acuzat că a deturnat proprietatea institutului de cercetare, cea mai gravă acuzație fiind că a vândut arhiva științifică a acestuia. Comentând acuzațiile ani mai târziu, Karchaa a spus că „vechea poveste îi aduce un zâmbet”.

Zece ani mai târziu el avea să fie implicat într-un alt dosar penal, de data aceasta legat de un accident rutier mortal. Între timp el ajunsese din Abhazia în orașul Murmansk din zona Arctică a Rusiei unde era șef al biroului de reprezentanță al regiunii pe lângă guvernul federal de la Moscova.

Cert este că în 2014 Karchaa se întorsese în Abhazia, unde a fost numit observator al Comisiei Electorale Centrale a Rusiei. El a revenit în atenția presei ruse după ce în luna august a acelui an, în timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale din Abhazia, el a fost agresat în timpul unei încăierări dintre susținătorii diferiților candidați ce a avut loc în apropierea sediului comisiei electorale.

El a fost ulterior numit consilier al președintelui Abhaziei, motiv pentru care experta în dezinformare Maria Avdeeva îl numea vineri, după ce acesta a însoțit echipa AIEA la Zaporojie, „sociolog”. Presa rusă l-a prezentat drept „expert nuclear”. Între timp Karchaa fusese demis din funcția de consilier prezidențial în luna ianuarie a anului trecut.

Ucraina a impus sancțiuni împotriva lui Karchaa și a altor 700 de persoane fizice și juridice asociate Rosatom, compania de stat a Rusiei în domeniul energiei nucleare, după vizita efectuată de experții internaționali la Zaporojie.

Avertismentul dat Rusiei de Statele Unite

În 17 martie, Departamentul de Energie al Statelor Unite a transmis o scrisoare Rosatom, compania rusă de stat specializată în energie nucleară, scrisoare obținută de CNN. În document, directorul Biroului pentru Politică de Neproliferare al Departamentului Energetic american, Andrea Ferkile, îi transmite directorului general al Rosatom că centrala nucleară Zaporojie „conține tehnică nucleară americană, cu date controlate de guvernul Statelor Unite”.

„Bunurile, software-ul și tehnologia se supun reglementărilor de export ale SUA și nu pot fi utilizate într-un mod ce subminează interesele naționale de securitate ale Statelor Unite”, avertizează oficialul american în scrisoarea transmisă companiei de stat a Rusiei.

Departamentul american de Energie a avertizat Rosatom că este „ilegal” ca tehnologia americană să fie controlată de către cetățeni ruși sau entități rusești: „În conformitate cu legislația Statelor Unite, este ilegal ca persoanele neautorizate, inclusiv, dar fără a se limita la cetățenii ruși și entitățile ruse, cum ar fi Rosatom și filialele sale, să acceseze, să dețină, să controleze în mod conștient și intenționat, să exporte, să confiște, să transfere, să copieze sau să manevreze astfel de tehnologie sau date tehnice, fără ca astfel de entități rusești să fie autorizate de către Secretarul Departamentului de energie al SUA”.

Administrația Națională de Securitate Nucleară a Departamentului pentru Energie a declarat pentru CNN că scrisoarea este autentică.

Într-o altă scrisoare trimisă către inspectorul general al Departamentului de Energie, datată 24 octombrie 2022, Andrea Ferkile face referire la tehnologia pe care SUA au exportat-o ​​în Ucraina pentru a fi utilizată la Zaporojie și subliniază că departamentul „nu are nicio înregistrare a vreunei autorizații actuale de a transfera această tehnologie și date tehnice oricărui cetățean sau entitate rusă”.

Biroul pentru Energie Nucleară al Departamentului american a făcut public sprijinul SUA pentru centrala Zaporojie în iunie 2021, când a anunțat că Statele Unite „au contribuit la implementarea de noi proceduri și operațiuni de întreținere la reactor, care ar trebui, în cele din urmă, să consolideze securitatea energetică în Ucraina”, mai notează CNN.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro