Sari direct la conținut

Măsuri extreme: Echipajul super-iahtului unui oligarh rus a recurs la pescuit după ce localnicii au refuzat să îl realimenteze

HotNews.ro
Super-iahtul „Ragnar” este ancorat in Narvik, Foto: NTB Scanpix / Alamy / Profimedia Images
Super-iahtul „Ragnar” este ancorat in Narvik, Foto: NTB Scanpix / Alamy / Profimedia Images

Echipajul unui super-iaht deținut de un oligarh rus a început să prindă și gătească pești după ce localnicii au refuzat să realimenteze nava, relatează Business Insider.

Se crede că super-iahtul „Ragnar” este deținut de Vladimir Strzhalkovski, un fost agent KGB apropiat de președintele Vladimir Putin care deocamdată nu a fost vizat de sancțiuni occidentale.

Ragnar, evaluat la 85 de milioane de dolari, este blocat în portul Narvik din nordul Norvegiei de mai bine de o lună fiindcă furnizorii locali de combustibil refuză să facă afaceri cu Strzhalkovsky.

Localnicii au declarat săptămâna trecută pentru societatea de radiodifuziune norvegiană NRK că nu vor să ajute nicio entitate asociată cu Rusia.

Rob Lancaster, căpitanul iahtului, le-a relatat jurnaliștilor de la The Wall Street Journal că, întrucât nu pot pleca nicăieri, membrii echipajului au început să pescuiască și gătească capturile, alcătuite preponderent din cod.

Echipajul iahtului spune că nu are legături cu oligarhul rus

„Nu ne-am dat seama de ce se face atâta tevatură în legătură cu noi. Totul s-a întâmplat atât de rapid”, spune Lancaster, precizând că toți cei 16 membri ai echipajului de la bord sunt din țări occidentale și că „nu au nimic de-a face cu proprietarul vaporului”.

Deși cel puțin deocamdată Ragnar nu este supus sancțiunilor, mai multe iahturi ale oligarhilor ruși au fost confiscate în Europa și Statele Unite iar în prezent autoritățile italiene încearcă să stabilească dacă un super-iaht ancorat în orașul Carrara din Toscana îi aparține președintelui rus Vladimir Putin.

Roman Abramovich, fostul proprietar al clubului Chelea Londra, a dispus ca iahturile sale să se deplaseze în Turcia, țară care nu aplică sancțiunile decise de Occident, pentru a evita sechestrarea lor.

Marea Britanie a anunțat pe 10 martie că l-a trecut pe Abramovich pe lista oligarhilor și oficialilor ruși împotriva cărora a decis să impună sancțiuni, Uniunea Europeană luând aceeași decizie 4 zile mai târziu.

Abramovich nu este deocamdată vizat de sancțiuni ale Statelor Unite.

Urmărește ultimele evoluții din a 28-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro