Măsurile economice adoptate de Guvern, responsabile, în linie cu ce putem. La rambursarea TVA cred că sunt restanțe mai mari (Gabriel Biriș)
Guvernul a adoptat un set de măsuri care să ajute economia, în această perioadă încercată de coronavirus. Trebuie să luăm în considerare că resursele financiare sunt limitate, iar bugetul a fost secătuit în anii precedenți, lucru confirmat de foarte mulți economiști. Virusul ne-a prins într-o situație proastă. Luând asta în considerare, după anunțul lui Ludovic Orban, privind proiectele adoptate, HotNews.ro a avut o discuție cu specialistul în fiscalitate Gabriel Biriș, fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor.
„Mi se par responsabile (măsurile n.r.) și intensitatea lor nu e mare, dar e în linie cu ce putem, a declarat specialistul în fiscalitate.
Una dintre măsurile anunțate de Orban a fost asigurarea rambursării TVA până în limita sumei de 9 miliarde, pentru a asigura fluxuri de capital, injectii de capital către companii.
Referitor la acest lucru, Biriș a spus: „Are mai multe restanțe, cred. Cred că are mai mult de 9 miliarde. Probabil le vor lua în ordinea vechimii. E clar că nu e vorba doar de sumă curentă. Măsura asta este foarte bună în special pentru cei care au investiții în curs”.
- Știu pe cineva care construiește o clinică privată. Are problema asta cu rambursările de TVA. Practic, tu plătești constructorului cu TVA și ar trebui în fiecare lună să primești înapoi TVA-ul. De vreo 8 luni nu a mai primit nimic. Tu trebuie să plătești furnizorului. Băncile poate asigură și ele o linie de creditare, dar cât să fie limita asta? Atunci începe să îți intre apa în gură. Ajută în special continuarea proiectelor de investiții.
O altă măsură anunțată de Orban: șomaj tehnic plătit de stat, respectiv 75% din salariul brut, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut.
Aici e vorba de două categorii:
1. Cea care a fost afectată direct: hoteluri, restaurante, cafenele, instituții de spectacol. Acestea vor putea beneficia de măsură.
2. Cea care a fost afectată indirect prin măsurile restrictive. Acești angajatori vor trebui să depună o declarație care să ateste că le-a scăzut cifra de afaceri cu 25%.
Gabriel Biriș susține că măsura este generoasă.
„Dacă îți scad veniturile cu 25%, în general, cam trebuie să trimiți oamenii în șomaj tehnic. Nu pe toți, dar o parte da”, a arătat specialistul în fiscalitate.
Altă măsură este, de asemenea, considerată bună, anume credit pentru investiții și capital de lucru cu dobândă subvenționată și garanție de 80-90%, după caz.
Premierul a anunțat că la rectificarea bugetară se dorește asigurarea creșterii bugetului alocat pentru decontarea concediilor medicale. „De la preluarea guvernării am găsit o situație în care decontările care au fost plătite de angajatori înregistrau întârzieri de până la 1 an. Ne-am propus să alocăm sumele de bani pentru plata concediilor medicale”, a afirmat Orban.
Potrivit lui Gabriel Biriș, și asta e o măsură foarte bună pentru că ăia sunt banii companiilor.
„Guvernul Orban mi se pare foarte responsabil în ultima vreme, de când a venit. Nu a făcut nimic aiurea, având în vedere presiunea pusă pe ei”, a explicat specialistul în fiscalitate.