Sari direct la conținut

Mecanismul dedicat initiativelor cetatenilor europeni a devenit operational. Vezi ce avantaje aduce

HotNews.ro

Duminica a inceput sa functioneze mecanismul initiativelor cetatenilor europeni. Astfel, un milion de cetateni din intreaga Europa isi pot uni eforturile cu privire la o chestiune care este importanta pentru ei si pot solicita Comisiei sa ia masuri in acest sens. Odata ce a fost inregistrata cererea, Comitetul are la dispozitie 12 luni pentru colectarea declaratiilor de sustinere necesare din cel putin sapte state membre, scrie EurActiv.ro.

Cum functioneza mecanismul:

Cererile trebuie depuse de un comitet al cetatenilor compus din cel putin sapte cetateni ai UE care isi au resedinta in cel putin sapte state membre diferite ale Uniunii.

Odata ce a fost inregistrata cererea, Comitetul are la dispozitie 12 luni pentru colectarea declaratiilor de sustinere necesare din cel putin sapte state membre. Pentru a fi contabilizat ca facand parte din cele sapte state membre s-a stabilit ca pragul de sustinatori necesar sa fie egal numarului de membri ai Parlamentului European ai statului membru respectiv inmultit cu 750. Orice cetatean avand varsta de vot necesara participarii la alegerile pentru Parlamentul European (in prezent de 18 ani in toate statele membre, cu exceptia Austriei, in care este de 16 ani) poate sustine o initiativa, potrivit Reprezentantei CE la Bucuresti.

Numarul declaratiilor de sustinere trebuie sa fie certificat de catre autoritatile competente din statele membre. Comisia va avea apoi la dispozitie trei luni pentru a analiza initiativa si a decide cum sa procedeze in privinta acesteia. De asemenea, Comisia va organiza reuniuni cu organizatorii, in care acestia sa poata explica in detaliu problemele ridicate in cadrul initiativei lor. Organizatorii vor avea, de asemenea, posibilitatea de a-si prezenta initiativa in cadrul unei audieri publice organizate la Parlamentul European.

Comisia va adopta o comunicare in care va explica concluziile sale privind initiativa, actiunile pe care intentioneaza sa le intreprinda, daca este cazul, si motivarea acesteia.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro