Medic: "Procentul infecţiilor nosocomiale din spitalele din România este mai ridicat decât cel din statistica oficială"
Procentul infecţiilor nosocomiale din spitalele din România este, în realitate, mai ridicat decât cel care figurează în statisticile oficiale, dar și decât media europeană, a declarat vineri medicul Ciprian Radu Şofariu, directorul medical al Spitalului Clinic de Pediatrie din Sibiu, într-o conferință de presă.
„Noi în România avem între 1 şi 2 % infecţii asociate îngrijirii medicale, ceea ce înseamnă că avem o problemă. Media europeană este de 6 %. Deci ce se întâmplă? Odată că nu le recunoaştem, că nu le raportăm, pentru că exista pe vremuri o directivă de sus că infecţiile nosocomiale nu dau bine. Trebuie să ne schimbăm optica, să identificăm cauza, să găsim soluţii. Suntem între 1 şi 2 % ca infecţii nosocomiale. De fapt, suntem peste media europeană însă nu avem nicăieri un studiu clar care să spună, noi, aici, în România stăm cu peste 6 %, stăm cu 9 %, cu 10 %”, a afirmat medicul sibian, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, medicii de la Spitalul Universitar din Geneva au constatat că au 18% infecţii asociate îngrijirii medicale, adică infecţii nosocomiale, în timp ce în România procentul raportat oficial al acestor infecţii nu depăşeşte două procente.
Pentru a reduce numărul îmbolnăvirilor cu infecţii la copii în judeţul Sibiu, vineri a fost începută o campanie prin care, timp de un an de zile, 5.000 de elevi din judeţul Sibiu vor fi învăţaţi să se spele corect pe mâini, de către studenţi.
„Noi suntem asaltaţi anual de infecţiile cu Rotavirus, cu Adenovirus şi cu Norovirus. Vara şi iarna nu încăpem de ele. Ce vreţi să vă spun mai mult de atât?”, a explicat medicul Ciprian Radu Şofariu.
Începând din luna iunie, aparţinătorii şi copiii internaţi la Spitalul Clinic de Pediatrie din Sibiu vor fi întrebaţi, printr-un chestionar, dacă personalul medical s-a spălat pe mâini înainte să atingă pacientul.
Toate acestea presupun ca şcolile să cheltuie bani mai mulţi pentru detergenţi, la fel şi Spitalul de Copii: „Noi cheltuim, anual, în jur de 600.000 de lei pentru dezinfectanţi. Creşterea complianţei şi adăugarea acestor dezinfectanţi suplimentari, ne va costa cam cu 15.000 de lei pe lună mai mult faţă de măsurile pe care le luam până acum. Creşterea complianţei o să ne aducă la nişte consumuri crescute, dar noi considerăm că merită. O şcoală de o mie de elevi va trebui să aibă bugetat cel puţin 1.000 – 1.500 de lei, pe lună, doar pentru săpun, la care mai adăugăm şerveţelele şi eventual soluţiile de dezinfecţie hidroalcoolică. Dacă reuşim să implementăm măcar măsura spălării cu apă şi săpun, este un mare câştig”, a mai spus medicul Ciprian Radu Şofariu.