Sari direct la conținut

Medvedev încearcă să arate că armata Rusiei a fost făcută mai puternică după revolta militară Wagner / Câți soldați ar fi semnat contracte cu Ministerul Apărării de la începutul anului

HotNews.ro
Armata rusă încearcă să recruteze voluntari pentru a lupta în Ucraina, Foto: AP / AP / Profimedia
Armata rusă încearcă să recruteze voluntari pentru a lupta în Ucraina, Foto: AP / AP / Profimedia

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat marți că 185.000 de noi recruți s-au alăturat armatei ruse ca soldați profesioniști contractuali de la începutul anului, în timp ce Moscova încearcă să își consolideze forțele care au suferit mari pierderi în Ucraina, relatează Reuters. El a mai spus că că aproape 10.000 de noi recruți s-au alăturat armatei regulate doar în ultima săptămână, după scurta revoltă a grupului de mercenari Wagner.

Anul trecut, Rusia a anunțat un plan de creștere a forțelor sale armate cu peste 30%, până la 1,5 milioane de soldați, o sarcină ambițioasă îngreunată de pierderile sale grele, dar nedezvăluite, în război.

Afișe care îndeamnă oamenii să se alăture ca soldați contractuali sunt sunt lipite în orașele rusești, iar reclamele TV difuzează frecvent același mesaj.

„Potrivit Ministerului Apărării, în perioada 1 ianuarie – 4 iulie au fost acceptate în rândurile Forţelor Armate peste 185.000 de persoane, dintre care circa 109.000 sunt în rezervă, precum şi alte categorii de cetăţeni care sunt chemaţi în armată sub contract”, a spus Medvedev.

Într-un videoclip postat pe Telegram, el a spus că aproape 10.000 de noi recruți s-au alăturat în ultima săptămână de la scurta revoltă a grupului de mercenari Wagner, ale cărui luptători au avut opțiunea de a se înscrie ca soldați obișnuiți.

„Vreau să menționez în mod special că încercarea de rebeliune armată nu a schimbat atitudinea cetățenilor de a semna contracte în zona operațiunii militare speciale”, a spus Medvedev, referindu-se la conflictul din Ucraina.

Președintele Vladimir Putin a ordonat o „mobilizare parțială” a 300.000 de rezerviști în septembrie anul trecut, determinând sute de mii de alți oameni să fugă din Rusia pentru a evita să fie trimiși la luptă. Putin a spus că nu este nevoie de nicio mobilizare suplimentară.

Medvedev, numit la începutul acestui an într-un rol de supraveghere a producției militare interne a Rusiei, a declarat că fabricile lucrează non-stop pentru a aproviziona armata rusă din Ucraina.

Medvedev vrea confiscarea bunurilor „infractorilor” și predate armatei

În comentariile de marți, el a propus ca bunurile confiscate de la infractori, inclusiv bărci de mare viteză și mașini, să fie, de asemenea, predate armatei.

El a spus că procurorii, serviciul de securitate al FSB și alte agenții ar trebui să colaboreze cu Ministerul Apărării pentru „a lua măsuri pentru a transfera astfel de echipamente trupelor noastre cât mai curând posibil”.

Wagner, scindat în două după eșecul revoltei lui Prigojin

Soarta grupării Wagner pe care Evgheni Prigojin a fondat-o în 2014 rămâne în aer după exilarea liderului său, dar majoritatea analiștilor și veteranilor cred că aceasta își va continua activitățile, doar că se va scinda în două, relatează Meduza.

De altfel, acest lucru a fost sugerat chiar de președintele rus Vladimir Putin în discursul pe care l-a ținut luni seara, la două zile după rebeliunea militară pe care unii analiști au descris-o drept cea mai mare provocare la adresa puterii sale în cei peste 20 de ani de când se află la conducerea Rusiei.

După ce le-a mulțumit mercenarilor Wagner care „au luat singura decizie corectă – nu au mers pe calea vărsării de sânge fratricid”, Putin a spus că aceștia vor avea „oportunitatea de a continua să servească Rusia prin încheierea unui contract cu ministerul apărării sau cu alte agenții de aplicare a legii, sau de a se întoarce la familia și prietenii lor”

„Cine vrea poate merge în Belarus”, a adăugat el în intervenția în care nu a făcut nicio referire la Prigojin, fostul său aliat.

Mai mult, scindarea grupării Wagner pare să fi început deja.

Din cei 8.000 de mercenari despre care se crede că erau pregătiți să mărșăluiască înspre Moscova în timpul răsmeriței, „doar o mie” au decis să-l urmeze pe Prigojin în Belarus, afirmă o sursă a jurnaliștilor de la Meduza din cadrul ministerului apărării de la Moscova.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro