Sari direct la conținut

Membrii CNA, la Parlament: Consiliul nu vrea sa elimine regula "must carry", ci numai obligatia de a retransmite posturile de manele

HotNews.ro

Membrii CNA au spus, miercuri, la Comisia de Cultura a Camerei Deputatilor ca nu doresc sa elimine regula „must carry” din Legea audiovizualului, ce prevede obligativitatea cablistilor de a include in grilele lor de programe posturi TV, in functie de audienta. Potrivit Mediafax, reprezentantii Consiliului au spus ca ceea ce doresc ei este sa redefineasca legea asa incat operatorii de cablu sa nu mai fie obligati sa retransmita posturi de manele.

UPDATE Sefa Comisiei de Cultura a Camerei Deputatilor, Raluca Turcan, a declarat ca parlamentarii nu isi propun „sa dea o lovitura economica televiziunilor private” prin scoaterea lor din „must carry”, deoarece acest lucru ar putea duce la „distorsionarea liberei concurente” pe piata de cablu, scrie separat Mediafax. Ea a spus ca nu s-a ajuns la un punct de vedere final inprivinta modificarii regulii „must carry”, ce vu va fi eliminata din Legea audiovizualului. Urmatoarele discutii ar putea avea loc in decembrie si vor pleca de la ideea ca posturile prezente in „must carry” trebuie sa raspunda interesului public, a spus Turcan.

Potrivit sursei citate, in timpul sedintei din Comisia de Cultura, membrii CNA au spus ca vor sa schimbe regula „must carry”, deoarece, pe baza reglementarilor in vigoare, ce obliga firmele de cablu sa ofere in grilele lor canale de televiziune private, in functie de audienta, cablistii trebuie sa retransmita posturi precum Mynele TV si Taraf TV, care nu satisfac interesul superior al publicului.

Principiul „must carry” este reglementat prin articolul 82 din Legea audiovizualului, care obliga operatorii de cablu sa retransmita toate televiziunile operate de Societatea Romana de Televiziune (SRTv), televiziunile stabilite prin acorduri internationale (TV5) si celelalte servicii de programe libere la retransmisie in ordinea indicelui anual de audienta.

Mediafax il citeaza pe Rasvan Popescu, presedintele CNA, potrivit caruia este necesara „o prudenta maxima” in privinta modificarii principiului „must carry”, „pentru a nu determina distorsiuni majore pe piata, in conditiile in care nu stiu daca putem vorbi despre o piata libera de cablu (…) Optiunea cetateanului este foarte limitata. Exista orase intregi in care nu exista decat un cablist. In momentul in care ne-am luat mana de pe canalele de televiziune protejate de „must carry” exista riscul de distorsiuni din partea acestui monopol al cablistilor”.

Membri CNA, citati de Mediafax:

  • Rasvan Popescu: „Am ajuns in situatia ca unii cablisti nu mai voiau sa retransmita canale de manele si noi a trebuit sa-i sanctionam. Cred ca acest lucru poate fi rezolvat definind canalele care pot intra in acea plaja de 25% ca fiind canale generaliste private, ca o contrapondere la canalele televiziunii publice, canale de informatii. Nu am mai avea fenomenul pe care l-am avut pana acum – o serie de posturi de manele duse cu forta in casele oamenilor”.
  • Dan Grigore a spus ca a aparut „informatia eronata” ca membrii CNA vor sa desfiinteze principiul „must carry”. „Piata ii selecteaza pe cei care sunt transmisi dupa regula ratingului. Nu cred ca mai trebuie stipulat inca o data intr-o alta regula sa fie respectata regula ratingului (…) Aceasta regula a ratingului are efecte secundare, degradarea pietei audiovizualului”.
  • Cristina Trepcea: „In acest moment, acest principiu „must carry” garanteaza accesul public la 25% din oferta de programe. Oare putem avea incredere ca piata poate sa se reglementeze singura? Cablistii sunt un fel de stat in stat (…) Motivul pentru care radiodifuzorii se tem mi se pare justificat, pentru ca operatorii de cablu au inceput sa isi faca propriile posturi (…) Concurenta este cat se poate de neloiala”.

Dezbaterea din cadrul Comisiei de Cultura vine la doua saptamani dupa ce, intr-o sedinta CNA, au avut loc discutii pe tema modificarii articolului 82 din Legea audiovizualului, in urma carora, potrivit Mediafax, s-a conturat o prima propunere in acest sens a Consiliului – ca distribuitorii care retransmit servicii de programe prin retele de telecomunicatii sa fie obligati sa retransmita in viitor doar: TVR1, TVR2, TVR Cultural, doua posturi regionale si locale, studioul regional al TVR (in functie de zona din Romania unde poate fi receptionat – Cluj, Craiova, Iasi, Targu Mures si Timisoara), un post al minoritatilor nationale (in localitatile si regiunile unde exista o astfel de televiziune) si TV5 (in cazul caruia Romania are un acord international cu Franta).

Luni, Asociatia Romana de Comunicatii Audiovizuale (ARCA), ce reprezinta companiile de radio si televiziune, a cerut Parlamentului sa nu accepte propunerea CNA. ARCA a aratat atunci ca schimbarile propuse in cadrul CNA ar reprezenta „un risc major de lezare a interesului public” si ca „decizia asupra accesului publicului la posturile romanesti private ar urma sa fie lasata la discretia distribuitorilor prin cablu si satelit”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro