Mercenarii Wagner ar fi reușit să avanseze în Donbas, unele forțe ucrainene s-au retras – evaluarea britanică a războiului
Ministerul britanic al Apărării afirmă în evaluarea sa de miercuri privind războiul din Ucraina că mercenarii Wagner au realizat progrese în Donbas și că unele forțe ucrainene s-ar fi retras din zonă.
Principalele concluzii ale ministerului Apărării de la Londra pe baza rapoartelor primite de la serviciul său de informații:
- Compania militară privată rusească Wagner a reușit probabil să efectueze progrese tactice în Donbas și în jurul centralei termice Vuhlehirska din apropierea satului Novoluhanske. Unele forțe ucrainene s-au retras probabil din zonă;
N.r.: Rusia a anunțat miercuri dimineața că a capturat centrala de la Vuhlehirska însă informația nu a fost deocamdată confirmată independent sau de partea ucraineană. Mercenarii Wagner au început să facă recrutări inclusiv în Kârgâzstan și Uzbekistan pentru războiul din Ucraina.
- Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov efectuează în prezent vizite în Egipt, Etiopia, Uganda și Republica Congo. Rusia va încerca foarte probabil să exploateze aceste vizite pentru a da vina pe Occident pentru criza alimentară internațională și câștige sprijinul statelor africane care altfel au rămas neutre după invadarea Ucrainei de către Rusia;
- Încă din 2014 Rusia se angajează în relații preponderent cu Africa deoarece crede că îi va consolida identitatea de „Mare Putere” la care Rusia aspiră. Scopurile sale secundare sunt probabil obținerea unor concesii privind mărfurile și convingerea statelor africane să voteze în linie cu interesele Rusiei în forurile internaționale.
Emmanuel Macron a criticat poziția țărilor africane față de războiul din Ucraina
Aflat într-o vizită oficială în Camerun în cadrul unui turneu în Africa, liderul francez a criticat marţi „ipocrizia” pe care o observă „în special pe continentul african” de a nu recunoaşte clar „o agresiune unilaterală” a Rusiei împotriva Ucrainei.
„Alegerea pe care au făcut-o europenii în primul rând nu este în niciun caz de a participa la acest război, ci de a-l recunoaşte şi de a-l numi astfel, dar văd prea adesea ipocrizie, mai ales pe continentul african (…), de a nu califica drept război” agresiunea lansată de Rusia împotriva Ucrainei, „pentru că există presiuni diplomatice, ştiu că despre aceasta este vorba”, a spus Emmanuel Macron.
„Aici avem nevoie de voi (de ţările africane – n.r.), pentru că altfel această schemă (a invaziei Rusiei în Ucraina) se va reproduce după bunul plac. Nu aceasta este ordinea internaţională pe care o dorim, care se bazează pe cooperare şi respectarea suveranităţii fiecăruia”, a mai transmis el.
- Pe același subiect: Curiosul caz al Rusiei în Republica Centrafricană / Influența Wagner și cum a ajuns rusa a treia limbă oficială
Urmărește ultimele evoluții din a 154-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.