Sari direct la conținut

Mesajul opozitiei pentru la toamna?

Sociollogica

Sebastian Lazaroiu a fost intervievat ieri de catre ziare.com. A avut loc urmatorul schimb de cuvinte:

Intrebare ziare.com: „A salvat suspendarea dreapta de la o infrangere grea la alegerile parlamentare din noiembrie?”

S.L.: „A ajutat-o. De salvat nu te salvezi decat singur. A ajutat-o pentru ca cei dezamagiti de PDL au vazut ca oricat de multe le-ar putea reprosa acestora pentru perioada lor de guvernare diferenta intre ei si cei de la USL este ca de la cer la pamant.

PDL a respectat in mare masura democratia si in totalitate statul de drept. USL a incercat sa schimbe ordinea constitutionala printr-o lovitura de stat. Acum depinde de ei. Daca sunt capabili sa lase la o parte orgoliile, si ma refer la toti cei care se revendica de centru-dreapta, si sa stranga randurile pentru alegerile parlamentare. Pentru ca acum dreapta nu mai apara doar niste valori de dreapta.

Dreapta poate ramane singurul scut pentru democratie si statul de drept.

Noi nu mai avem acum o polarizare stanga-dreapta in Romania. Avem o polarizare intre cei care apara democratia si statul de drept, pe de-o parte, iar, de cealalta parte, o mana de anarhisti care vor sa isi subordoneze statul”.

Este posibil ca randurile de mai sus sa reprezinte mesajul principal al aliantei PDL+ICCD+NR+… pentru parlamentare (care au loc peste 100 de zile). Ele sunt in fapt ecoul unor teme enuntate de Traian Basescu in campania de la referendum. Cateva observatii scurte:

1. Miscare simetrica a pieselor de pe tabla de sah. Va pune USL accentul la parlamentare pe Traian Basescu? Atunci si tabara asociata presedintelui va incerca si ea sa utilizeze referendumul. Si asta pentru ca referendumul i-a oferit acestei forte politice o oportunitate pe care o voi detalia ceva mai jos.

2. Posibilitatea unei aliante cu PNL sau PSD a disparut. Idem racolarea traseistilor. O eventuala rupere a USL a devenit irelevanta. Conform tezei ca evenimentele din perioada 3-6 iulie au fost o lovitura de stat, e imoral sa guvernezi alaturi de cei care au votat in sprijinul loviturii de stat in mod repetat. De pe 7 iulie, fiecare parlamentar si politician PNL sau PSD este nefrecventabil pentru Marea Alianta din Jurul PDL: cine nu si-a dat demisia, opunandu-se astfel loviturii de stat, a fost de partea loviturii de stat confom perspectivei de mai sus. Nu exista un PNL bun, dalb si curat, cu care sa se poata face coalitie de guvernare pentru 2013. Si nici PSD nu mai este utilizabil.

Singurele carari deschise pentru alianta din jurul PDL:

a) guvernare alaturi de PPDD (eventual si cu UDMR si minoritati)

sau

b) guvernare alaturi de UDMR si minoritati dar fara PPDD

sau

c) ramanerea in opozitie

sau

d) retragerea si negarea tezei loviturii de stat, lucru care ar redeschide posibilitatea colaborarii cu PNL, PSD si traseisti provenind din aceste partide.

Cu exceptia ultimului scenariu, care prezinta dificultati aparte si aproape imposibil de eliminat, le vom explora pe toate in continuare.

3. Subiectul amenintarilor la adresa democratiei permite reactivarea celor care ar fi votat „nu” la referendum daca n-ar fi fost boicot si care nu apartin electoratului PDL – poate un milion de persoane, poate mai putini, poate mai multi. Paragraful urmator contine o estimare in acest sens.

3 si jumatate. Calculele sunt frumoase si simple. Cu 39% din voturi + redistribuire (4%) + UDMR (5-6%) + minoritati nationale (3%) se obtine o majoritate in parlament. Cati oameni ar fi votat NU la referendum daca nu exista cvorum? Aproximativ 3,3 milioane. Acesti 3,3 milioane ar fi 39% din votantii de la parlamentare sau chiar mai mult doar daca prezenta totala este de 8,4 milioane sau mai putin. In alte cuvinte, daca toti votantii potentiali anti-demitere de la referendum vin la vot la parlamentare, iar prezenta totala este sub 8,4 milioane, ICCD+PDL+NR+…. are procentele necesare pentru a guverna.

Daca lucrurile nu stau cum trebuie, mai exista si optiunea parteneriatului cu PPDD.

4. Prin accentuarea temei asediului anti-democratic, se eludeaza in mod elegant punctul slab al axei PDL-ICCD-NR, si anume lipsa de solutii economice, ba chiar reputatia nefericita din acest punct de vedere cu care PDL si-ar contamina partenerii de proiect politic. Cand tema centrala a discursului e democratia, nu mai e timp si loc de detalii care sa tina de programul economic. Ceea ce e bine pentru alianta din jurul PDL – nu e clar cati din oamenii de la punctul 3 vor un program economic de dreapta.

5. Articolul 85 din Constitutie poate fi citit aici. In caz ca nu este evident: cine va ocupa Palatul Cotroceni la inceputul lunii decembrie va decide castigatorul real al alegerilor, indiferent de voturi, procente, mesaje si tactici de campanie. Aceste subiecte raman totusi relevante de vreme ce prezinta un interes intrinsec…

6. „Noi nu mai avem acum o polarizare stanga-dreapta in Romania.” Ideologia e abandonata temporar si inlocuita cu alte moduri de relationare cu situatia critica, exact ca la Stalingrad. Si, tot ca la Stalingrad, miscarea va aduce beneficii. In clipa de fata raportul dintre cei care spun ca ar vota USL si cei care spun ca ar vota PDL este de cel putin 3-la-1. Chiar daca el s-ar reduce la 2-la-1 (lucru probabil), diferenta este mult prea vasta. Nu sunt putini oamenii de stanga sau centru, ne-USL-isti sau fosti votanti USL la locale, care sunt ingrijorati de ce s-a intamplat in iulie, ar fi votat NU la referendum dar n-ar vota niciodata PDL la parlamentare, pentru ca nu se identifica cu programul dreptei reformiste asa cum a aratat el in ultimii trei ani si nici nu au simpatie pentru liderii PDL.

7. Aparenta uninominala a procesului electoral va cauza mari dureri de cap Aliantei din Jurul PDL. In functie de colegiu, „votul pentru salvarea democratiei” ar trebui sa fie un vot… pentru Elena Udrea, Roberta Anastase sau pentru alti lideri PDL cu reputatie proasta. Ceea ce, in mod evident, ar periclita intreg proiectul, ducandu-l in aria tragicomicului.

De vazut ce si cum va reusi sa faca comisia de integritate condusa de Monica Macovei.

8. Victoria aliantei din jurul PDL este posibila. Dar atentie la ce ne referim. Tinta aliantei nu e 50%, nici 40%. Chiar si cu un 30% se poate guverna (oare ce minister va cere Dan Diaconescu pentru el insusi?). Daca interviul de mai sus sugereaza planul ideatic al campaniei dreptei reformiste pentru la toamna, nu este un mesaj de aruncat la gunoi, el maximizand oportunitatile intr-o situatie care nu e ideala.

Pe de alta parte, si o infrangere ar fi utila – de obicei dreapta pierde votanti cand guverneaza si castiga sustinatori atunci cand se afla in opozitie. Iar in 2014, dupa doi ani de guvernare USL, ar veni prezidentialele – miza reala a dreptei, din 1990 si pana acum.

Observatie de final: te rog sa remarci finetea cu care Sebastian Lazaroiu formuleaza anumite idei: antiteza este intre „cei care apara democratia si statul de drept” (votanti si politicieni impreuna, separarea dintre cele doua sub-grupuri disparand) si respectiv „o mana de anarhisti care vor sa isi subordoneze statul”. Votantii USL nu sunt mentionati tocmai datorita superioritatii lor numerice iar liderii USL sunt descrisi ca un grup izolat, lipsit de putere si de capacitatea de a actiona organizat. Par detalii, dar de astfel de „detalii” depinde calitatea actului de comunicare.

Comenteaza pe blogul Sociollogica.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro