Sari direct la conținut

Mihai Tătăran, antreprenor în IT: Investim în proiecte la care acum 3 luni nu ne-am fi uitat deloc. De pildă, lucrăm la o soluție care să îți arate, atunci când mergi la supermarket, cine dintre cei de lângă tine ar putea fi infectat

HotNews.ro
Mihai Tătăran, CEO Avaelgo, Foto: Hotnews
Mihai Tătăran, CEO Avaelgo, Foto: Hotnews

​Mihai Tătăran este un antreprenor originar din Maramureș, mutat la Timișoara. Pentru el, criza înseamnă să știi să te reinventezi atunci când piața ți-o cere. Să vezi ce se va întâmpla cu piața în care evoluezi măcar cu 3-4 luni înaintea competitorilor tăi. Mihai și echipa sa lucrează acum la mai multe proiecte. Unul este cel de contact tracing. ”Chiar ieri am început un internship cu niște studenți. Ne-am uitat la Apple și Android care spun că vor introduce în hardware posibilități de a vedea cu cine te-ai întâlnit. Noi vrem să venim cu niște unelte care să răspundă la următoarea întrebare: având în vedere locurile în care te-ai aflat în ultimele zile, care este riscul să fi intrat în contact cu un bolnav de coronavirus? Sau ce zone cu risc ridicat de infectare, trebuie să eviți? Astfel de soluții vor fi utile în multe industrii!”, crede Mihai.

Despre idei inovatoare, reacții la criză, cum a reacționat Statul sau cum va fi lumea de după Covid- despre acestea a fost vorba în discuția noastră.

Vezi aici toată discuția purtată de Mihai Tătăran, CEO Avaelgo, cu HotNews.ro:

  • Am schimbat dacă vrei fundamental sau cu 180 de grade strategia noastră de research and development. Am început să lucrăm la idei care credem noi că pot fi utile peste an, datorită schimbărilor economice sau sociale care vor avea loc.
  • Sunt unele idei mai creative , mai nebunești dacă vrei. Una este adresată pieței de evenimente atât sportive cât și de exemplu de conferințe pe zona de corporații. Și dacă în următoarele 12 luni accesul la aceste evenimente va fi mult restricționat, numărul de persoane va fi mai mic, noi ne gândim să oferim o experiență suplimentară în online, cu ajutorul realitatății augmentate. Un exemplu foarte punctual poate să fie un meci de baschet-din NBA de pildă. Adică, spre exemplu, eu cumpăr un anume loc pe un rând anumit, pot avea de acasă transmisiunea live, imaginea jocului ca și cum aș fi în acel unghi, în acel sector. Și nu numai că văd meciul din sectorul respectiv, dar văd și realitatea augumentată. Adică, datorită unor dispozitive speciale, voi putea să văd în timp real și informații statistice despre jucătorul X sau Y. Pot să fac click pe jucător și să-mi apară informații despre el în timp real.
  • Deci pe termen lung soluția asta nu este doar o rezolvare a problemei de a avea mai puțini oameni într-o sală ci a putea de asemenea să generezi un flux de numerar suplimentar pentru organizatori.
  • O altă idee, legată de contact tracing. Chiar ieri am început un internship cu niște studenți. Ne-am uitat la niște producători și Apple și Android care au spus că vor introduce în hardware posibilități de a vedea cu cine te-ai întâlnit, acestea fiind bazate pe bluetooth. Există și soluții bazate pe gsm, astfel încât tu, purtător de smartphone, vei putea să știi cu cine ai intrat în contact. Noi vrem să venim cu niște unelte care să răspundă, de exemplu, la următoarele întrebări: având în vedere locurile în care te-ai aflat în ultimele zile, care este riscul să fi intrat în contact cu un bolnav de coronavirus? Sau ce zone cu risc ridicat de infectare, trebuie să eviți? Astfel de soluții vor fi utile în multe industrii. Practic dacă merg să îmi fac cumparaturile la un market când ajung acasă pot să mă uit să văd cu sau lângă cine am stat la coadă, un potențial purtător de COVID. Aici va trebui să avem în vedere aspectele de etică în domeniul Inteligenței Artificiale, domeniu încă nereglementat și noi am vrea să anticipăm aceste probleme. Adică nu știu dacă tu ai vrea să știi exact cu cine anume te întâlnești, dar probabil că ai vrea să știi gradul de risc pe care îl ai stând lângă acel cineva.

Cum a venit criza

  • Nu mă gândeam atunci când a apărut primul caz de coronavirus că se va ajunge aici. Eu în 9-19 februarie am fost în Statele Unite având planificate apoi în martie, aprilie mai iulie alte 5 deplasări. Când a venit deci m-am dus în state stim că în statul Washington există deja primul caz confirmat. M-am dus deja au început să apară primele semne de întrebare, iar pe final de februarie -început de martie deja era clar că va ajunge și la noi și că ne va lovi din plin. Și atunci am luat măsuri din timp- inițial am făcut recomandarea de se lucra de acasă.
  • Pe atunci aveam foarte puține informații legate de modul de răspândire și eram și ușor naivi, crezând sau sperând că virusul nu se răspândește chiar atât de ușor. Asta până când un amic din Londra s-a îmbolnăvit brusc pe la final de februarie. Nici el nu știa cum anume se îmbolnăvise pentru că își luase cam toate măsurile de siguranță. Atunci am înțeles că virusul se răspândește puțin altfel decât gripa.

Care a fost reacția defensivă și cea ofensivă

  • Reacția noastră a fost pe două paliere: unul defensiv și altul ofensiv. La început ne-am concentrat 75% din atenție pe strategia defensivă. Ce înseamnă asta? Am luat câteva serii de măsuriâ: în primul rând am stat cu ochii pe cash. Am devenit mult mai intransigenți cu tot ceea ce înseamnă recuperarea creanțelor. Aveam niște sume destul de mari care urmau să intre și am fost foarte atenți la acest aspect. Apoi am făcut câteva scenarii: Ce se întâmplă dacă businessul ne scade cu un anumit procent. Scenariu de care suntem departe deocamdată dar le-am făcut . Am discutat despre scenariul în care reducem salariile, adică de la ce nivel de scădere a businessului trecem la reduceri salariale.
  • Discuțiile astea la nivel de principiu le au apărut n am vrut să detaliem foarte mult pentru că trebuie să fim foarte agili. Tot ca măsură defensivă ne-am uitat foarte mult la liniștea colegilor Am vrut să ne asigurăm că colegii noștri sunt liniștiți și am luat măsuri de comunicare a datelor financiare și a Prospecțiilor. Ce oportunități avem, ce proiecte se amână, ce proiecte ne scad, ce proiecte cresc, cum stăm cu banii…. Am făcut totul foarte foarte transparent, comunicând și că avem capacitatea să rulăm câteva luni bune doar din rezerve …
  • Suntem încă departe de scenariile de scădere. Scăderea va veni probabil prin trimestrele III și IV. Noi sperăm să nu fie o scădere foarte mare. Deocamdată asta este prognoza noastră. Informal avem în fiecare zi la prânz câte o ședință în care intră cine dorește pe video , stăm și bem o cafea sau mâncăm și povestim despre diverse lucruri. Acum, subiectul de discuții este clar Covid-19 și ce măsuri trebuie luate.
  • Dar se ajunge și la alte chestii, foarte personale, foarte drăguțe în cadrul acestor discuții …Ședințele de proiect care aveau loc 15 minute pe zi acum sunt juma de oră sau mai mult, cu VIDEO întotdeauna. Ajută puțin, pentru că foarte mulți colegi oricum lucrau de acasă. Avem birouri la Timișoara și la Oradea, avem colegi din Cluj, în Baia Mare, în București și mai avem și un coleg care lucrează la Londra.
  • Sunt într adevăr colegi care veneau aproape zilnic la lucru și pentru ei a fost un pic mai dificil. I-am întrebat dacă au nevoie de echipamente , să le trimitem o placă de rețea sau un scaun… Pe unii i-am și ajutat, încercând să le oferim confortul dorit, mai ales că lipsa asta a interacțiunii cu colegii are un efect destul de serios și am încercat să o ameliorăm pe cât posibil.
  • Asta pe zona defensivă. Pe cea ofensivă, după o săptămână două în care ok ne-am blindat acasă, am început să schimbăm lucruri. Nu mai avem o ședință de management pe lună, ci avem două pe săptămână. Ne uităm la cash, ne uităm la clienți, vorbim cât de des cu ei ca să înțelegem de ce au nevoie. Și am zis hai să încercăm să identificăm oportunități. Atât din discuțiile cu clienții ne-am dat seama că putem genera proiecte care nu neapărat că ni se plătesc acum. Sunt anumite situații în care clientul chiar este lovit de criză și a trebuit să renunțăm la o parte din venituri. Au fost situații în care am dat ceva în plus de la noi. Cu siguranță ceea ce oferim acum în plus va fi achitat peste 6 luni sau 12 luni, atunci când clientul va putea.

Cum va arăta lumea post-Covid?

  • E greu de spus cum anume va arăta lumea de după coronavirus, dar cred că vor fi schimbări majore în comportamentul uman. De pildă, cred că munca de acasă va deveni mai populară. Cu impactul inerent în ceea ce înseamnă Imobiliare. Sunt niște calcule foarte pragmatice care se pot face financiar de către cei care plătesc chirii și nu vor mai plăti chirii la fel de mult, reducând din suprafețele închiriate. Scenariul foarte realist la care mă aștept este acela în care o companie care acum închiriază o mie de metri pătrați va închiria 700 sau 500 de metri pătrați. Nu mă refer la firmele mici ci la cele mari. Dar dacă marii jucători vor face asta, efectele se vor vedea în piață. O scădere a cererii cu 10% se va transmite și spre asigurători și spre bănci.
  • Mă aștept la schimbări de comportament. Dau exemplul asta cu 9/11, cu atacurile teroriste. Deși acum riscul terorist este mult redus, procedurile de securitate au rămas. Asta la 20 de ani după. Mă aștept să se introducă în aeroporturi măsuri de testare rapidă la îmbarcare și mă aștept ca ele să dureze o perioadă lungă. Mă mai aștept la o schimbare de comportament în privința consumului. Depinde de cât se va prelungi perioada asta de criză și depinde cât de mult ne va impacta, dar cred că oamenii își vor schimba comportamentul de economisire versus consum.

Reacția autorităților? O să fiu cât mai obiectiv posibil și cât mai elegant posibil…

  • Cred că a fost o combinație de măsuri foarte utile cu unele care nu s-au luat încă, dar și cu o lipsă de comunicare. Faptul că am reacționat rapid prin limitarea circulației, cred că a fost un lucru bun.
  • Nu mă bucur că nu se deschid restaurantele de exemplu. Mi aș dori eventual să se fi luat măsura de deschidere a restaurantelor la început în zone izolate mai izolate. Să testezi puțin înainte. Pentru că eu cred că aici Guvernul grșește puțin. Ia uneori măsuri bruște, care trec de la alb la negru. Ei spun că se ridică niște măsuri în mod gradual. Da, dar pe industrie tu o faci brusc. Hai să vedem, să testăm puțin în zona de restaurante de exemplu de ce n am putea să deschidem în anumite zone să vedem ce se întâmplă în două – trei- patru săptămâni , după care să venim să le ajustăm.
  • La fel și în învățământ. Nu se mai deschid școlile în acest an școlar. În regulă! Dar la toamnă ce faci?, le deschizi pe toate deodată? Cu ce măsuri? Acum ar fi o ocazie foarte bună să testezi pe câteva clase să vezi ce se întâmplă. Pentru că dacă nu faci teste, vom avea aceeași problemă în septembrie.
  • Deci, mi-aș dori mai mult curaj în a experimenta și a găsi soluții. Mi aș dori din partea lor mai mult dialog real cu mediul de afaceri pentru că din punctul meu de vedere acesta nu a existat.Una e să întrebe ce nevoi avem și cu totul altceva este să ia măsuri și în funcție de ceea ce spune mediul de afaceri.

Mi-aș fi dorit din partea Guvernului o asumare a reducerii de costuri în sistemul bugetar

  • În momentul în care am văzut cum încasările bugetare din martie s-au dus exclusiv pe plata salariilor și pensiilor și că n-au mai rămas bani pentru altceva… Mi-ar fi plăcut o reducere a acestui impact și repet timp de empatic, emoțional. Era drăguț din partea lor să spunnă uite, suntem alături de voi. Nu mă refer aici la sistemul medical, în niciun caz. Dar cred că pe zona administrativă sau la companiile de stat se putea face ceva!
  • Poate că ar fi utile și alte măsuri. De exemplu m-aș aștepta la investiții din partea Statului. Guvernul să vină să-și asume acum investiții în infrastructură sau în două domenii strategice. Asta ar fi ceea ce mi-aș dori din partea Statului…
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro