Sari direct la conținut

Milițiile irakiene au trecut în Siria, Rusia și Iranul îl asigură pe al-Assad de sprijinul lor, după ce rebelii au recucerit orașul Alep

HotNews.ro
Milițiile irakiene au trecut în Siria, Rusia și Iranul îl asigură pe al-Assad de sprijinul lor, după ce rebelii au recucerit orașul Alep
Un rebel sirian în orașul Tal Rifaat. FOTO: Aref TAMMAWI / AFP / Profimedia

Sute de luptători din milițiile irakiene susținute de Iran au trecut în Siria peste noapte pentru a ajuta guvernul să lupte împotriva rebelilor care au cucerit orașul Alep săptămâna trecută, au declarat luni surse siriene și irakiene, iar Teheranul s-a angajat să ajute guvernul de la Damasc, scrie Reuters.

Cel puțin 300 de luptători, în principal din grupările Badr și Nujabaa, au trecut în Siria duminică târziu, au declarat două surse de securitate irakiene.

„Acestea sunt întăriri proaspete trimise pentru a-i ajuta pe camarazii noștri de pe linia frontului din nord”, a declarat o sursă militară siriană de rang înalt, adăugând că luptătorii au traversat în grupuri mici pentru a evita atacurile aeriene.

Constelația iraniană de grupuri de miliții regionale aliate a fost mult timp parte integrantă a succesului forțelor pro-guvernamentale în respingerea rebelilor care s-au ridicat împotriva președintelui Bashar al-Assad în 2011, iar acestea au menținut mult timp baze în Siria.

Ministrul iranian de externe, Abbas Araqchi, a declarat luni că armata siriană este capabilă să se confrunte cu rebelii, dar, referindu-se la milițiile regionale susținute de Teheran, a adăugat că „grupurile de rezistență vor ajuta și Iranul va oferi orice sprijin necesar”.

Un atac surprinzător

Atacul fulgerător al rebelilor de săptămâna trecută i-a luat pe mulți din regiune prin surprindere, dându-i lui Assad cea mai mare lovitură din ultimii ani și reaprinzând un conflict care părea înghețat de ani de zile, după ce liniile de front ale războiului civil s-au stabilizat în 2020.

Deși se concentrează pe războiul din Ucraina din 2022, Rusia păstrează o bază aeriană în nordul Siriei.

Principala grupare susținută de Iran, Hezbollah din Liban, s-a concentrat și ea asupra propriului război cu Israelul de la începutul conflictului din Gaza, anul trecut.

Conflictul din Siria a debutat cu o rebeliune împotriva regimului lui Assad în 2011, iar rebelii au controlat o mare parte din Alep din 2012 până în 2016, când forțele guvernamentale au recucerit orașul cu ajutorul Rusiei și al milițiilor susținute de Iran, într-un punct de cotitură major al războiului.

Orice escaladare prelungită în Siria riscă să destabilizeze și mai mult o regiune deja tulburată de conflictele din Gaza și Liban, cu milioane de sirieni deja strămutați și cu puteri regionale și globale care susțin forțe rivale în țară.

Printre rebeli se numără grupări tradiționale susținute de Turcia, precum și gruparea islamistă Hayat Tahrir al-Sham, care a fost afiliată Al-Qaeda. Turcia are, de asemenea, o prezență militară într-o fâșie de teritoriu sirian de-a lungul frontierei sale.

Forțele conduse de kurzi, care au luptat împotriva militanților Statului Islamic cu ajutorul Statelor Unite, dețin teritorii în nord-est.

Rusia intervine

Rusia, a cărei intrare în conflict în 2015 a întors decisiv balanța militară în favoarea lui Assad, continuă să îl sprijine pe președintele sirian și analizează situația de pe teren, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Duminică, Moscova l-a demis pe generalul responsabil de forțele sale din Siria, au relatat bloggerii de război ruși.

Guvernul sirian a declarat că forțele aeriene siriene și ruse au lovit pozițiile deținute de rebeli în zona rurală de la est de orașul Alep.

Organizația Căștile Albe și locuitorii din zonele controlate de rebeli în nord au declarat că avioanele de război au lovit zone rezidențiale din orașul Alep și o tabără de persoane strămutate din provincia Idlib, unde au fost ucise șapte persoane, inclusiv cinci copii.

Guvernul a declarat că armata lucrează pentru a securiza o serie de orașe pe care le-a recucerit duminică de la rebeli și care se află de-a lungul liniei frontului la nord de Hama, un oraș situat între Alep și capitala Damasc.

În Turcia, liderul opoziției siriene Hadi al-Bahra a declarat că rebelii încearcă să forțeze guvernul sirian să accepte o tranziție politică. „Suntem pregătiți să începem să negociem mâine”, a declarat Bahra într-o conferință de presă.

Surse rebele și un rezident din Alep au declarat că gruparea kurdă YPG se retrage din districtul Sheikh Maqsoud din oraș, în cadrul unui acord cu forțele rebele. YPG a deținut mult timp Sheikh Maqsoud.

INTERVIURILE HotNews.ro