Ministerul Comunicatiilor: Rezultatul testului Deloitte permite demararea demersurilor juridice in vederea capitalizarii Postei Romane
Ministerul Comunicatiilor a anuntat joi ca firma de consultanta Deloitte a evaluat pozitiv testul investitorului privat prudent privind o posibila majorare de capital la Posta Romana, rezultat care permite demararea demersurilor juridice in vederea exercitarii de catre statul roman a dreptului de vot privind majorarea capitalului social al operatorului postal. Ministerul mai precizeaza ca tot in aceasta luna, va fi elaborata si promovata o hotarare de Guvern pentru alegerea metodei de majorare a capitalului social prin aport al statului roman.
- Comunicatul de presa transmis de Ministerul Comunicatiilor privind etapele necesare capitalizarii Postei:
„In sedinta de Guvern din data de 1.11.2017 a fost prezentata o Nota privind stadiul etapelor procesului de capitalizare a Companiei Nationale ‘Posta Romana’.
Testul investitorului privat prudent privind o posibila majorare de capital social a CNPR a fost evaluat pozitiv de catre consultantul Deloitte. Rezultatul acestui test permite demararea demersurilor juridice impuse de Legea nr. 31/1990 in vederea parcurgerii etapelor in cadrul Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor si exercitarea de catre statul roman a dreptului de vot in vederea majorarii capitalului social al CNPR cu respectarea dispozitiilor art. 39 din Legea 6/2017 privind bugetul de stat pe anul 2017.
Selectia consultantului care avea sarcina sa efectueze Testul investitorului privat prudent, absolut necesar capitalizarii, a fost declansata la inceputul lunii iulie 2017 si finalizata in luna septembrie 2017.
Statul roman prin Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) poate continua procesul de capitalizare a CNPR, pe baza calendarului de implementare a etapelor de parcurs pentru majorarea capitalului social al CNPR.
In primul rand, raportul preliminar privind aplicarea testului investitorului economic privat in economia de piata realizat de Deloitte a fost depus la MCSI si este verificat de Comisia de specialitate.
Urmeaza evaluarea impactului pe care procesul de majorare a capitalului social il va avea asupra situatiei actionarului minoritar din perspectiva metodelor de majorare a capitalului social prevazute la art. 210 din Legea nr.31/1990.
MCSI evalueaza, in acest moment, ofertele depuse pentru obtinerea unui contract de achizitii de servicii de consultanta juridica si financiara in contextul operatiunii de majorare de capital social a CNPR, iar termenul pana la care firma castigatoare trebuie sa prezinte raportul este 15.11.2017. Valoarea totala estimata a contractului este de 10 000 de lei, inclusiv TVA.
Firma va avea urmatoarele obiective:
1. Realizarea unei analize privind obligativitatea constituirii unei prime de emisiune in cazul majorarii capitalului social al Societatii prin incorporarea creantei detinute de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, precum si cu privire la cuantumul acestei prime, inclusiv din punct de vedere legal;
2. Asigurarea unui punct de vedere referitor la majorarea capitalului social si a implicatiilor legale ale operatiunii, in scopul evitarii riscului contestarii deciziei Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor in instanta si implicit a unei posibile intarzieri a implementarii operatiunii fata de calendarul stabilit, in relatia cu actionarul minoritar Fondul Proprietatea.
Tot in aceasta luna, va fi elaborata si promovata o hotarare de Guvern pentru alegerea metodei de majorare a capitalului social prin aport al statului roman.
Pentru ca acest calendar sa fie respectat este nevoie de implicarea ambilor actionari ai operatorului national de servicii postale. Ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Lucian Sova, precizeaza ca toti partenerii trebuie sa dea dovada de responsabilitate pentru ca procesul de capitalizare a companiei Posta Romana sa fie un succes.
- „Chem la dialog intens si constructiv, la responsabilitate si proactivitate partenerul Fondul Proprietatea pentru incheierea cat mai rapida a procesului de capitalizare, premisa importanta a reasezarii CNPR in pozitia de vector economic reprezentativ pe piata”, considera ministrul Lucian Sova.
MCSI a solicitat o intalnire cu actionarul minoritar – Fondul Proprietatea, pentru discutarea si explorarea posibilitatilor prevazute de lege. In functie de rezultatul discutiei dintre cei doi actionari, se va definitiva foaia de parcurs a procesului de capitalizare.
In bugetul de stat pe 2017 sunt prevazute credite bugetate in suma de 170 000 de mii de lei pentru capitalizarea CNPR, in bugetul MCSI, ca aport al statului, proportional cu cota de participare detinuta, iar ceilalti actionari pot participa la majorarea capitalului social proportional cu propria cota de participare.
Suma prevazuta in bugetul MCSI urmeaza sa fie virata cu titlu de aport la majorarea capitalului social al CNPR dupa parcurgerea procedurilor impuse de legislatia europeana in materia ajutorului de stat.
Posta Romana este detinuta de statul roman, prin MCSI in proportie de 75%, si de Fondul Proprietatea in proportie de 25%.”