Ministerul Culturii cere candidatilor la alegerile locale sa-si exprime punctul de vedere in privinta protejarii patrimoniului cultural
Ministerul Culturii cere candidatilor la alegerile locale sa-si exprime punctul de vedere in privinta protejarii patrimoniului cultural, ministrul Culturii, Corina Suteu, spunand ca nu se poate vorbi de eficienta politicilor nationale pentru protejarea patrimoniului fara sprijinul autoritatilor locale.
‘Starea de conservare a patrimoniului cultural construit la nivel national este critica. Instrumentele si resursele Ministerului Culturii sunt insuficiente pentru a face fata acestei situatii exceptionale in care s-a ajuns in ultimele decenii. Degradarea accelerata a monumentelor istorice inseamna pierderea ireversibila a unor bunuri culturale comune si dizolvarea identitatii culturale. Fara un efort colectiv, fara o cooperare constanta intre autoritatile centrale si cele locale, disparitia patrimoniului construit va deveni o realitate in urmatorii zeci de ani, in conditiile in care, in acest moment, viteza cu care se distruge patrimoniul este mult mai mare decat viteza cu care se salveaza parte din el”, spune ministrul Culturii.
Legea monumentelor istorice (Legea 422/2001) stabileste ca in atributiile oricarui primar se afla protejarea patrimoniului cultural aflat pe teritoriul comunei, orasului sau municipiului pe care il conduce. Similar, consiliile locale si judetene au, la randul lor, atributii privind protejarea patrimoniului. Aceasta se realizeaza prin masuri de paza si protectie, prin contributie financiara sau prin reglementari urbanistice, se arata intr-un comunicat al Ministerului Culturii.
„Autoritatile centrale sunt responsabile pentru masurile de ordin general, normativ si tehnic si de politicile promovate la nivel statal. Eficienta acestor masuri nu poate fi asigurata fara concursul direct si neconditionat, prevazut de lege, al autoritatilor locale. In acest context, Ministerul Culturii face un apel catre toti candidatii la posturi de primar sau de membru al unui consiliu local sau judetean sa isi afirme public pozitia fata de problema protejarii patrimoniului cultural si sa prezinte planurile pe care le au in vederea punerii in practica a acestor atributii legale. Primarii care vor fi alesi in 5 iunie si consiliile locale si judetene vor avea un mandat special, care va cuprinde atat Centenarul Marii Uniri, cat si Anul European al Patrimoniului Cultural – 2018, recent stabilit de Comisia Europeana”, sustine Corina Suteu, potrivit sursei citate.
Ministerul Culturii considera ca o campanie electorala care nu abordeaza corect si consistent subiectul patrimoniului cultural este o campanie care eludeaza un capitol fundamental din atributiile alesilor locali.