Ministerul Culturii da in judecata un sculptor platit cu 10 milioane lei pentru o statuie care nu a fost livrata
Ministerul Culturii il da in judecata pe sculptorul Florin Codre pentru a recupera fie cele 10 milioane lei platite artistului pentru realizarea monumentului Marii Uniri din Arad, fie lucrarea, potrivit Primariei Arad. Sculptorul a incasat banii, insa nu a predat lucrarea si nici nu mai este de gasit, sustine municipalitatea. Artistul este „abonat” la lucrari publice, acesta incasand de la stat cateva zeci de milioane de lei.
„Primaria Municipiului Arad a fost informata oficial ca Ministerului Culturii apeleaza la instanta pentru a-l obliga pe sculptorul care a castigat concursul de realizare a monumentului Marii Uniri sa livreze lucrarea sau sa restituie premiul de 10 milioane de lei platit din bani publici. „In urma notificarilor transmise autorului, Ministerul Culturii a demarat actiune in instanta in vederea recuperarii lucrarii Monumentul Marii Uniri de la 1918 sau a sumei alocate pentru realizarea acesteia”, se arata in instiintarea semnata de secretarul de stat Radu Boroianu, responsabil al Directiei Patrimoniu Cultural”, se arata in comunicatul Primariei Arad.
„Istoria Monumentului Marii Uniri pare desprinsa din teatrul absurd. E bine ca totusi reprezentantii guvernului s-au trezit in sfarsit sa reactioneze. Dar este greu de inteles cum pot sa-i priveasca in ochi pe aradeni si pe toti romanii dupa modul iresponsabil in care au neglijat acest proiect de interes national. Este un esec incalificabil, au ajuns practic in situatia de a declarat „pierdut” Monumentul Marii Uniri, este o ofensa fara margini adusa Romaniei si istoriei poporului roman”, a declarat primarul Municipiului Arad, Gheorghe Falca.
Initiativa ridicarii in Arad a unui monument reprezentativ dedicat Unirii de la 1 Decembrie 1918 a aparut in primii ani dupa Marea Unire, fiind relansata in anul 2003 prin reinfiintarea Asociatiei pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri. Asociatia a si organizat de altfel un concurs national pentru proiectul artistic. Ministerul Culturii a scos insa din buget fondurile pentru finantarea acestuia si a organizat un alt concurs, care a fost jurizat fara consultarea reprezentantilor Asociatiei aradene. Proiectul castigator a fost anuntat in toamna anului 2007, iar sculptorul brasovean Florin Codre a obtinut pentru realizarea lucrarii sale 10 milioane de lei de la Ministerul Culturii. In acelasi an Primaria Municipiului Arad l-a invitat pe artist sa prezinte aradenilor viitoarea opera, cu ocazia evenimentelor oficiale organizate in cinstea Zilei Nationale. Primaria Arad a prevazut anual fonduri in buget pentru realizarea infrastructurii si instalarea monumentului, dar livrarea lucrarii nu a mai avut loc.
„Incercarile repetate ale municipalitatii de a-l contacta pe autor nu au dat nici un rezultat, dupa cum nici solicitarile de clarificari adresate Ministerului Culturii nu au primit raspunsuri. Pana in urma cu cateva zile singurele informatii despre situatia Monumentului au fost cele aparute in presa, referitor la executarea lucrarii in China”, sustin reprezentantii Primariei Arad.
Potrivit informatiilor aparute in presa, statuia ar fi fost realizata, insa a ramas in China deoarece Ministerul Culturii nu vrea sa plateasca 100.000 de euro pentru transportul obiectului de arta pana in Romania.
Florin Codre a realizat si controversata statuie a regelui Carol I, amplasata in prezent in Piata Palatului Regal. Si aici a fost organizat un concurs pentru desemnarea sculptorului, insa a participat doar Florin Codre care a si castigat. Pentru aceasta lucrare municipalitatea a platit peste 10 milioane lei. Codre a realizat si statuia lui Carol I din Calarasi. Pentru aceasta lucrare s-au platit 3,6 milioane lei. Sculptorul va realiza si statuia regelui Ferdinand, care ar urma sa fie amplasata in Piata Victoriei, lucrare platita de Primaria Capitalei.