Ministerul Dezvoltarii va reanaliza decizia privind mutarea Halei Matache, dupa protestului organizat luni de Asociatia Salvati Bucurestiul
Ministerul Dezvoltarii va reanaliza decizia de mutare a Halei Matache in urma protestului organizat luni de ONG-uri, potrivit unui comunicat al Asociatiei Salvati Bucurestiul, transmis HotNews.ro.
De asemenea, ONG-urile vor avea de acum inainte acces la sedintele Comisiei Tehnice de urbanism a Ministerului Dezvoltarii.
Pana acum la aceste sedinte nu era permis accesul publicului.
„Decizia mutarii sau nu a Halei Matache va fi luata intr-o sedinta comuna a Comisiei Tehnice de Urbanism a Ministerului Dezvoltarii si a Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice, in care toate partile isi vor exprima pozitia”, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Salvati Bucurestiul.
O comisie a Ministerului Dezvoltarii a aprobat joi mutarea Halei Matache pentru a face loc diametralei Buzesti-Berzei-Uranus. Hala ar fi urmat sa fie mutata in spatele locatiei actuale cu aproximativ 40 de metri, a declarat pentru HotNews.ro unul dintre membrii comisiei, care a preferat sa-si pastreze anonimatul.
Pentru a realiza acest proiect, Primaria mai are nevoie si de o aprobare de la Ministerul Culturii, in conditiile in care cladirea este monument istoric.
Primarul Capitalei Sorin Oprescu a declarat, tot joi, ca trebuie lamurita situatia cu Hala Matache, pentru ca in proiectul magistralei rutiere Buzesti – Berzei sunt cheltuieli fantastice, precizand ca hala va fi mutata „exact cu 37 de metri si 20 de centimetri mai incolo”.
„Sa lamurim o data cu Hala Matache. Nu pot sa o tin, domne, pe loc, sunt niste cheltuieli fantastice, si atunci o sa o mut exact cu 37 de metri si 20 de centimetri mai incolo. Nu fac pe nebunul, chiar asta e distanta. A fost ideea si doi ani ani si jumatate am tot stat in discutii sterile. Am respectat si societatea civila, am prezentat si planurile, daca se poate face. Linia de tramvai avea un circuit, dar nu asta ne impiedica, ci infrastructura. Exista totusi o zona gravitationala de unde curg dejectiile, chiar sub hala este o coloana de drenaj care este facuta undeva din anii 1932-1933. Nu a mai umblat nimeni acolo”, a spus primarul general al Capitalei, citat de agentia Mediafax.
Aproximativ 30 de reprezentanti ai Platformei pentru Bucuresti au protestat, luni, in fata Ministerului Dezvoltarii. Mitingul a inceput la ora 9.00 dimineata fiind autorizat pana la ora 11.00. Protestatarii au venit cu pancarte pe care scrie: „Unii iau banii pe PUZ-uri, noi stam in trafic!”, „Sorine, nu trebuie sa faci nimic extraordinar doar sa respecti legea” si „Acesta este bd. tau (n.r. – bd. Aviatorilor). Va mai fi bulevardul tau”.