Sari direct la conținut

Ministerul Economiei a cerut analizarea capacitatii de reactie a centralei de la Cernavoda in cazul producerii unor catastrofe

HotNews.ro

Ministrul economiei, Ion Ariton, a emis un ordin privind constituirea unei Comisii de analiză a capacităţii de reacţie a CNE Cernavodă, în cazul evenimentelor impredictibile majore. Aceasta Comisie va prezenta, în termen de 30 zile de la data emiterii ordinului, un raport privind concluziile constatate, informeaza Ministerul Economiei. Decizia a fost luata in urma constatarii efectelor catastrofei naturale din Japonia asupra centralei nucleare de la Fukushima.

Centrala de la Fukushima, puternic afectata de cutremurul devastator din 11 martie, s-a confruntat cu o serie de explozii. Tarile membre ale UE au decis marti sa efectueze teste de rezistenta asupra centralelor nucleare de pe batranul continent la cutremure, valuri tsunami si atacuri teroriste, in urma valului de accidente care au avut loc in Japonia. Este vorba de reevaluarea riscurilor, de tsunami, atacuri teroriste, cutremure si intreruperi de curent.

La 12 zile dupa seismul si tsunamiul care a afectat nord-estul tarii, soldate cu peste 24.000 de morti si disparuti, dintre care 9.452 de decese sunt deja confirmate, autoritatile nipone nu reusesc inca sa indeparteze pericolul nuclear confruntandu-se in continuare cu un nivel crescut al radiatiilor.

S-a convenit ca la toate unitatile nucleare din Europa sa se aplice un test de stres care, deocamdata, nu a fost definit. S-a discutat formarea unui grup de lucru cu specialisti din toata Europa, cu reprezentantii autoritatilor de reglementare din domeniul nuclear, pentru a vedea care sunt modalitatile pentru sporirea increderii in masurile luate pentru ca aceste centrale nucleare sa functioneze la maximul de protectie. A fost pusa in discutie ideea de a avea un dialog intre guverne, autoritatile de reglementare si operatorii din industria energiei nucleare, sa vedem care este modalitatea si care sunt masurile care trebuiesc luate pentru a nu ajunge sa ne confruntam cu astfel de probleme dramatice, precum cele din Japonia. Trebuie evaluate toate unitatile din Europa in privinta riscurilor seismice, sa nu fie tehnologie invechita, sa nu aiba o vechime de peste 30 de ani. Decizia suprema va apartine fiecarei tari in parte de a le inchide sau nu„, a declarat pentru HotNews.ro, Vajda Borbala, presedinte al Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN). Aceasta a precizat ca reactoarele 1 si 2 de la Cernavoda sunt in parametri de securitate nucleara.

La randul sau, Ion Năstăsescu, preşedintele Agentiei Nucleare si pentru Deseuri Radioactive, a spus ca tehnologia utilizata in Romania pentru reactoarele de la Cernavoda este mai sigura decat cele din Japonia. Dar, in cazul unui cutremur cu o magnitudine mai mare de 8 grade, Romania ar putea avea probleme similare cu ale Japoniei.

La noi lucrurile stau foarte bine, pentru ca s-au luat cele mai importante masuri de securitate. Si ele sunt mai bune, de exemplu, la reactorul 2 decat la 1 si vor fi mai bune si la celelalte reactoare. De fapt s-a primit avizul Comisiei Europene, iar acest aviz s-a primit in special pentru ca au fost luate aceste masuri de asigurare a securitatii. In Japonia, reactoarele functioneaza de 40 de ani. In Romania, reactorul 1 a pornit in 1996, iar reactorul 2 in 2007. Sigur ca acestea au fost executate in conditii mai bune decat cele din Japonia„, a spus Nastasescu.​

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro