Sari direct la conținut

Ministerul Economiei despre conducta de gaze Giurgiu-Ruse: Transgaz a finalizat proiectul tehnic/ Finantarea europeana nu este periclitata

HotNews.ro

Transgaz a finalizat proiectul tehnic privind constructia conductei de gaze naturale dintre Romania si Bulgaria, informeaza Ministerul Economiei. Potrivit acestuia, finantarea europeana privind interconectarea sistemelor de gaze ale celor doua tari nu este periclitata. Acesta este un raspuns la un articol aparut in ziarul „Dnevnik Daily Bulgaria” care sustine faptul ca Bulgaria ar putea pierde fondurile europene pentru interconectarea retelei de gaze cu cea a Romaniei.

Romania si Bulgaria au un acord in privinta interconectarii retelelor de gaze naturale. Potrivit autoritatilor, conducta Giurgiu-Ruse ar putea fi finalizata la sfarsitul anului viitor.

  • „In prezent, Transgaz a finalizat proiectul tehnic pentru partea romana, respectiv statia de masurare gaze (SMG) Giurgiu si segmentul terestru situat intre SMG Giurgiu si punctul de subtraversare a Dunarii de pe tarmul romanesc”, sustine Ministerul Economiei.

Reprezentantii Transgaz si ai Bulgarian Energy Holding impreuna cu Bulgartransgaz au convenit, pe 5 si 26 octombrie, cativa pasi care vor fi facuti pana la sfarsitul anului. „Primul element, semnarea si expedierea catre potentialii shipperi a Scrisorii de sondare a pietei a fost realizat”, mai spun reprezentantii Ministerului Economiei.

Planul pentru lunile noiembrie si decembrie:

  • intocmirea si expedierea catre UE a Raportului asupra stadiului de implementare a proiectului;
  • intocmirea si expedierea catre UE a cererii de prefinantare de 30%;
  • stabilirea modalitatii de achizitie comuna Transgaz-Bulgartransgaz a serviciului de proiectare aferent subtraversarii Dunarii;
  • desfasurarea formalitatilor de achizitie comuna a contractelor de proiectare a sectiunii de subtraversare a Dunarii;
  • desfasurarea formalitatilor de achizitie a materialului tubular pentru segmentul terestru al Romaniei.

Finantarea europeana privind interconectarea sistemelor de gaze ale celor doua tari nu este periclitata, derularea in comun a implementarii proiectului facandu-se in conformitate cu prevederile Deciziei de finantare a UE„, mai arata Ministerul Economiei.

  • Proiectul de Interconectare Bulgaria – Romania, pe directia Giurgiu – Ruse, vizeaza, in primul rand, diversificarea surselor de gaze naturale destinate Romaniei si Bulgariei.
  • Conducta are o capacitate maxima de transport de 1,5 mld. mc/an, capacitate minima de transport – 0,5 mld. mc/an, presiune maxima – 40 bar, presiune minima – 29 bar, diametrul conductei de interconectare – DN 500 mm.
  • Valoarea totala estimata a proiectului (cu valori eligibile pentru cofinantare europeana) este de 23.823.836 Euro, din care TRANSGAZ S.A. -10.093,952 Euro si BULGARTRANSGAZ E.A.D. – 13,729.884 Euro.

Romania a reusit, luna trecuta, sa inaugureze o alta conducta de interconectare: Arad-Szeged. Autoritatile din Romania si cele din Ungaria au inaugurat, cu o intarziere de 10 luni, conducta de gaze Arad-Szeged, aparand astfel premisele unei piete concurentiale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro